Турция ще строи паметник на убития български граничар (Обзор)

19.12.2022 22:30 Павлета Давидова
Вежди Рашидов и турският външен министър Мевлют Чавушоглу

Паметник на убития български граничар Петър Бъчваров ще строи Турция на границата. Това е обещал външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу пред председателят на Народното събрание Вежди Рашидов на срещата им в Анкара.

Бъчваров загина преди повече от месец по време на дежурство, след като бе прострелян от турски гражданин.

Това, което се случи на границата, е тъжна трагедия, отиде си младо момче. Всички сме съгласни, че това не е политика, а инцидент. Те предложиха да направят паметник на това момче. Неприятен инцидент на границата, който лошите хора биха могли лошо да го изтълкуват. А знаете, отношенията години наред са били добри, дипломацията е активна и добра, обясни Рашидов, който е на двудневна визита в Турция.

След инцидента турската посланичка у нас Айлин Секизкьок е посетила семейството на загиналия и е изявила готовност да помогне, ако имат нужда от нещо.

България да бъде посредник между Анкара и ЕС по проблема с мигрантите, е предложил Рашидов пред колегата си шеф на Меджлиса Мустафа Шентоп. Българският парламент ще инициира

среща на високо равнище по проблемите с миграцията,

контрола по границите и визовите въпроси.

След началото на войната между Украйна и Русия се разбра, че този въпрос не касае само определени страни. С г-н Рашидов постигнахме съгласуваност в най-кратък срок от Българя и Турция, с участие и на други международни партньори и национални парламенти, да бъде организирана конференция по въпросите на миграцията, заяви Шентоп.

Той обърна и специално внимание на произхода на Вежди Рашидов: Много се радвам, че един

български гражданин с турски произход бе избран за председател на Народното събрание

Аз като гражданин с балкански корени много се зарадвах. И оцени високо работата му и като шеф на НС, и като министър на културата.

Като “приятелска, сътрудническа и съседна страна, с която Турция има много добри отношения” определи Шентоп България. Съществува и сериозен потенциал за развитие на отношенията в икономиката, образованието, туризма, културата и други сфери.

Турците в България играят важна роля - те са своеобразен мост за задълбочаване на сътрудничеството и солидарността между тези две съседни страни. Убеден съм, че това ще допринесе за мира и благоденствието на региона, добави той.

Идеята за срещата е одобрил и външният министър на южната ни съседка. Чавушоглу потвърди, че се радва, че

България винаги е била добър посредник между ЕС и Турция

А относно миграцията би било хубаво Европа, Турция и България да седнем и обсъдим проблемите. 5-10 човека ако минат границата, това не е емиграция, това са инциденти. За да няма наплив, трябва да седнем на масата и да решим тези проблеми, разказа шефът на НС. Той подчерта, че Турция се грижи за близо 4 млн. емигранти, както и че най-надеждната граница е турско-българската.

На срещата е подчертано и че Турция

приема обратно нелегалните мигранти, хванати да влизат на българска територия,

макар че между страните няма споразумение за реадмисия.

При посещението си преди дни президентът Румен Радев е дал дума през януари да заработят допълнителни гишета по границите, за да се облекчи трафикът.

В Анкара с Рашидов са представители на всички парламентарни партии с изключение на ДБ. Делегацията посети Анъткабир - Мавзолея на Кемал Ататюрк. Това е първа такава визита от 2009 г.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>