Нов затвор до Дупница с 200 килии за по двама - да не ни съдят за лоши условия (Обзор)

19.12.2022 19:54 Ана Михова
Министър Крум Зарков чупи бутилка шампанско при символичната първа копка. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Ким Екхауген от Норвежката корекционна служба

400 осъдени ще излежават наказанията си в супермодерен нов затвор, който се очаква да посрещне първите си обитатели след края на април 2024 г., докогато трябва да е завършен. Той е между Дупница и с. Самораново, на метри от затворническото общежитие.

35 млн. лева за изграждането му са осигурени по Норвежкия финансов механизъм. Значимостта на проекта идва и оттам, че

затвор не е строен

у нас през последните

60 години

Най-старият е софийският, изграден е преди 120 години, а “най-младият” е плевенският, който е отделен от беленския през 1982 г., но е строен преди това.

За необходимостта от нов затвор се е говорило много през годините и всички правителства са го поставяли като приоритет, но все не се е стигало до строеж.

Една от причините страната ни да се нуждае спешно от нов затвор, е, че Съдът по правата на човека в Страсбург неведнъж ни е осъждал заради лошите условия, при които живеят лишените от свобода. Важно изискване е за всеки да има най-малко 4 кв. метра площ. Новият затвор ще е с 200 килии, във всяка ще има по двама затворници.

Първата му копка бе положена от правосъдния министър Крум Зарков в понеделник.

“Днес се случва нещо голямо, което е изключително важно както за Министерството на правосъдието и системата на затворното дело, така и за държавата”, обяви той.

Според него затворът ще бъде “нещо много повече”, защото

ще има 90 нови

работни места,

ще бъде изграден и учебен център, където ще се обучават служителите на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”.

“Един малък университет”, обобщи Зарков и добави:

“Това място ще промени изцяло икономическата ситуация в региона, защото тук ще има производствени бази”.

Според министъра затворът бил важен най-вече за хората отвън, “за онези, които биха могли да станат жертви на престъпления, тъй като начинанието има пряко отношение към системата за сигурността”.

“Защото колкото по-добре се справяме “вътре”, толкова по-сигурни ще сме отвън”, подчерта министърът.

Зарков коментира още, че България е

страна с изключително

голям рецидив,

тоест хората, които попадат в местта за лишаване от свобода, след това отново извършват престъпление.

Във втората фаза на изграждането ще се създаде “преходно отделение” за подготовка за завръщане в обществото на хора, на които им предстои да бъдат освободени.

Предвиден е и социален център, в който институции, неправителствени организации и представители на гражданското общество ще помагат за по-добрата интеграция на лишените от свобода. Планирани са още изграждане на училище, библиотека, параклис, както и на производствени цехове, в които затворниците ще работят.

Зарков увери, че затворът няма да застраши водата на Самораново, каквито тревоги имаха местните. Те се

притесняваха и

за сигурността си

“Няма защо да се тревожат, защото освен много модерен ще бъде и изключително защитен”, увери Зарков.

“В много държави има проблеми със службите, които се занимават с изпълнение на наказанията. В много случаи системите са постсъветски, не се зачитат човешки права”. Така Ким Екхауген, който е началник на отдел “Международно сътрудничество” в Норвежката корекционна служба, обясни пред “24 часа” интереса на неговата страна към проекта.

Той увери, че ще се следи строителството. “Персоналът, който работи в затворите, също е изключително важен, и хората, които ще се трудят тук, ще бъдат

по-добре обучени и

по-квалифицирани”, добави Ким Екхауген.

ГДИН има сключен договор с норвежката акедемия и наши надзиратели може да се обучават там.

Министърът благодари на всеки “дал от своето време и нерви да обедини обществеността, своите колеги и политически сили, че това е нужно”.

На символичната първа копка присъстваха още вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев, който в предишното служебно правителство беше правосъден министър, настоящият зам.-министър на правосъдието Мария Павлова, която също е била начело на ведомството, както и бившите министри Надежда Йорданова и Данаил Кирилов, бившият зам. правосъден министър проф. Николай Проданов.

Гости бяха също зам.-омбудсманът Елена Чернева, кметовете на Дупница и на село Самораново, представители на фирмата изпълнител.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>