Военните спечелили близо 2 млн. лв. от продажба на скрап и стари вещи

19.12.2022 07:30 Румина Димитрова
ДИМИТЪР СТОЯНОВ

Спрели да предлагат имоти - да не потрябват за отбрана след войната в Украйна

Сделки за близо 2 млн. лв. е направило дружеството “Снабдяване и търговия” към Министерството на отбраната през Софийската стокова борса за продажба на имущество с отпаднала необходимост - вещи, скрап, боеприпаси и др.

Продажбите са реализирани през последните 2 г. За този период дружеството е направило общо 85 сделки. Това се разбира от писмен отговор на министъра на отбраната Димитър Стоянов до независимия депутат Явор Божанков.

Както “24 часа” писа, сред вещите, които военните продават, може да се намерят оръжия, които са се ползвали още през Втората световна война, и всякаква военна техника, произвеждана още от СССР. С отпаднала необходимост са и каски, защитни шлемове, раници за парашут, маскировъчни мрежи, компаси, фенерчета, но и много медицински комплекти, с които може да се оборудва цял лазарет.

В момента армията е пуснала за продажба и пет автобуса “Чавдар”, съветски камиони ЗИЛ и “Преслав 203”, както и четири автомобила “Лада 2107”. В складовете има и строителни принадлежности като чукове, брадви, бормашини, клещи, тесли, длета. Продават се и модулни фрези и менгеме.

Най-многоброен обаче е списъкът с вещи, които вече не се ползват от войниците. В него се включват чинии, буркани и дори леген,

мрежа за тенис на маса, гащета от хасе,

касинки, калъфчета за манерки, фланелки, прахосмукачки, шлифери с подплата, ботуши, кафе машини, нафтови печки, бойлери и др.

През 2021 и 2022 г. военните са унищожили общо 390 651 тона излишни боеприпаси. Това е направено по два договора. Първият е с “Терем Холдинг” ЕАД и министерството е платило 999 986 лв. с ДДС.

187 тона касетъчни боеприпаси са дадени за унищожаване по втория договор на италианската фирма “Esplodenti Sabino” S.r.l. Този вид боеприпаси попадат под обхвата на Конвенцията по касетъчните боеприпаси и парите за унищожаването им са осигурени от САЩ.

Авиационен бензин за 66 664 лв. без ДДС пък е купило МО от Софийската стокова борса, става ясно още от отговора на министъра.

Продажбата на имоти с отпаднала необходимост на Министерството на отбраната за 2022 г. е била отложена заради войната в Украйна. Военните преценили, че освободените имоти като летища и казарми може да им потрябват за отбрана на страната, се разбира пък от друг писмен отговор на Стоянов до депутата от ДБ Людмила Илиева.

32 870 919 лв. без ДДС е спечелила армията от 40 подобни сделки през 2021 г.

Общо 1085 са имотите, от които военните нямат нужда

От тях 972 са застроени и незастроени терени, а 113 са търговски обекти. Продажбата на такива имоти за тази година е започнала едва през октомври, отчита министърът. На търг са пуснати 7 имота и са продадени 4 на стойност 413 220 лв. без ДДС, такси и режийни. Както “24 часа” писа, три от тях са закупени от фирмата “Солар Плант” ООД на полските граждани Анджей Голига и Томаш Карчевски. Тя се занимава с изграждане на електрически и топлоцентрали, работещи с възобновяеми енергийни източници. Четвъртият терен също е продаден за изграждането на соларен парк, но на българина Деян Андонов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>