80% от студентите в Университета по хранителни технологии започват работа още докато учат

13.12.2022 09:24

Лидерската му позиция затвърждават програми, разработени с други висши училища, бизнеса и международни организации

Университетът по хранителни технологии е водещ в България център за наука и обучение, свързани с технологията на храни и напитки, хранителна химия, микробиология и биотехнология.

Предлаганите специалности са съобразени със съвременните изисквания на пазара на труда, което позволява над 80% от обучаемите да започнат работа по специалността още като студенти или до една година след дипломирането. Възпитаници на УХТ са част от висшия мениджмънт във водещи фирми от хранителната и биотехнологичната индустрия, туризма, машиностроенето и енергетиката.

Високото качество на обучение се потвърждава от безспорната лидерска позиция на университета в направлението “Хранителни технологии” в Рейтинговата система на висшите училища в България.

Бакалавърски и магистърски програми – какво ново при тях

С две нови специалности в ОКС “Бакалавър” стартира учебната 2022/2023 г. Това са “Компютърно управление и автоматизация” и “Технология на парфюмерийните, козметичните и ароматно-вкусовите продукти”.

УХТ в партньорство с Медицинския университет - Пловдив, разработи обща магистърска програма по “Диететика”.

УХТ стартира нова магистърска програма “Технология на виното и напитките на винена основа”, която ще се реализира под егидата на  Международната организация по лозата и виното (OIV).

С нейното въвеждане УХТ е третият университет в света след l’Institut Agro Montpellier (Франция) и UC Davis (САЩ), предлагащ програма със сертификат от OIV.

Сформирани са екипите от български преподаватели за обучение по две бакалавърски програми с Luoyang Normal University, Китай – Biotechnologies и Food Science and Engineering.

Нови възможности за сътрудничество „бизнес - университет“

За да улесни успешната реализация на студентите на пазара на труда, УХТ членува в представителните работодателски организации – Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската търговско-промишлена палата. УХТ партнира успешно с “Тракия икономическа зона” и с представителните браншови организации от хранителната и туристическата индустрия.

Наскоро УХТ подписа меморандуми за сътрудничество с “Балкан Агрикалчарал” и “Лодис Инвест – Lacrima”.

Стартира  университетски център за иновации и предприемачество, който насърчава креативността на преподаватели и студенти и улеснява технологичния трансфер към бизнеса.

УХТ е единствен български партньор на Европейския институт за иновации и технологии в храните (EIT – Food).

В рамките на сключено споразумение между университета и Асоциацията на международните консултантски дружества по хранителни услуги в Италия водещи експерти от Bontadi Academy посетиха УХТ и изнесоха открита лекция на тема “Традиции и постижения в технологиите за приготвяне на кафе и кафени напитки”.

Постижения, развитие, нови програми

За втора поредна година УХТ е включен в престижната международна класация на университетите SCImago Institution Rankings. В класацията за 2022 г. присъстват само 14 български университета, като УХТ заема четвърта позиция.

Научното списание на УХТ Food Science and Applied Biotechnology беше прието за индексиране от Scopus®, която е сред най-големите в света научни бази данни.

Проф. Алберт Кръстанов, ръководител на катедра “Биотехнологии”, за трета поредна година е сред 2% най-влиятелни учени в света.

Създаден бе консорциум PlovdivWineUni между УХТ, Медицинския университет и Аграрния университет във връзка с въвеждането на новата магистърска програма Technology of Wine and Wine-Based Beverages, разработена под егидата на OIV.

Стартира идея за създаване на съвместен научноизследователски център по продоволствена сигурност. Аграрен университет - Пловдив, и Тракийски университет - Стара Загора, ще обединят своята експертиза, за да предоставят решения за превенция и контрол на последствията от кризи в агро-хранителната верига.

Възможности за обучение в чужбина

Университетите, с които УХТ има договори за съвместно обучение, даващи възможност на студенти да получат двойна диплома, са:

Университет по приложни науки AERES, Нидерландия

Университет на Западен Бретан, Франция

Алматински технологичен университет, Казахстан

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>