Омлет с чушки и тиквичка
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румяна Любомирова изпраща интересна и много ароматна рецепта за омлет.
ПРОДУКТИ
1/3 тиквичка, 1/3 зелена чушка, бял пипер, щипка майорана, стрък джоджен, струйка унисос, щипка сол, 3 яйца, 1/3 червена чушка, 1/2 л. заквасена сметана,1 ч.л. настъргано бяло сирене, пресен магданоз, пресен босилек, 1/2 к.ч. спрайт
За плънката:
настъргани сирена - бяло, синьо, чедър, зелена и червена чушка, 1 пресен домат, 1-2 перца зелен лук, 2 щипки провансалски подправки, по 1 щипка лют червен пипер и бял пипер, черен пипер за поръсване, тънки широки ленти жълто сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме тиквичката и зелената чушка на фини полумесеци. Заедно с подправките от първата група продукти размесваме всичко и оставяме в хладилник за 1-2 часа.
Разбиваме в дълбока купа три яйца и посоляваме. Прибавяме сметаната, сиренето, червената чушка, зелените подправки и струя спрайт. В тиган с незалепващо покритие слагаме да се задушат и позапържат приготвените по-рано тиквичка и зелената чушка.
Разбъркваме с шпатула, обръщаме, покриваме с капак. Към задушените вече зеленчуци изливаме яйчената смес. Действаме с шпатулата по стандартния за омлет начин - лекичко прибутваме течността, накланяме тигана от време на време, отлепваме ръбчетата. Когато омлетът започне да покафенява отдолу, е време да разстелим плънката. Върху единия полукръг (без да разбъркваме съставките) изсипваме сирената, чушките, домата, смесен със зелените подправки, и поръсваме с червен и бял пипер.
Загъваме другата половина с помощта на по-широка шпатула. Гарнираме големия полукръг с широки ленти жълто сирене чедър или кашкавал. Поръсваме с черен пипер. Под капак и на изключен котлон оставяме омлета още минутка, за да се разтопи жълтото сирене.