Проф. Иван Илчев: Прадядото на превратаджията в Германия за малко да стане княз на България

10.12.2022 08:00 Винсент Тановски
Проф. Иван Илчев

- Австрия и Нидерландия ни блокираха за Шенген, проф. Илчев. Този акт какво ни показа?

- Показа ни едно лицемерие. Най-малко Нидерландия може да се похвали с големи традиции в областта на хуманността. Има един автор, считан за един от най-големите им - Мултатули, който през XIX в. работи в холандската компания, която експлоатира днешна Индонезия, тогава холандска колония. И описва в роман, който разтърсва цялото общество тогава, как холандските представители и чиновници принуждават местното население да не сее ориз и жито, а да отглежда само подправки от типа на черния и червения пипер. А те са ценни за холандските пазари. И в колонията настъпва такъв глад, че се наблюдава човекоядство. Така че, както се казва в Библията, нека преди да видиш сламката в окото на другия, погледни гредата в своето.

Второ, и това съм го казвал още преди 15 години - някои държави в ЕС искат да създадат “лимес” по подобие на Римската империя. Лимесът са районите отвъд границата на култивираното пространство, през които минават варварите и които местните управители трябва да пазят. И то не да пазят заради себе си, а заради Римската империя, срещу което получават определени облаги - строят им се пътища, бани и т.н.

И третото - когато България влезе в ЕС, тя беше единствената славянска държава, която е православна и която пише на кирилица. Друго такова животно в ЕС няма. Има други славянски държави - Чехия и Полша, както и други православни - Гърция. Хърватия за тях е много по-близка, защото е католическа държава, пише на латиница и защото е била част от пространството на Австро-Унгария, което се смята за европейско културно пространство. Да не се самозаблуждаваме - ние винаги сме били възприемани като апендикс към това европейско културно пространство.

- Но пък преди това Германия заплаши Нидерландия и Австрия с вето към Хърватия, ако спрат България и Румъния за Шенген. Всъщност това не ни ли навява на мисълта, че става дума повече за пазарлък, отколкото правила и критерии?

- Затова казах, че става дума за лицемерие. Но има и нещо друго - защо, без да сме в Шенген, сме длъжни да пазим границите на това пространство. Нека тогава да направим конвой, с който да пращаме мигрантите от нашата граница към шенгенска граница. И оттам нататък да решават какво ще правят с тях. Преди три дни излязоха данни на европейската агенция Фронтекс, от които се вижда, че през България са минали 4 пъти по-малко мигранти, отколкото през Западните Балкани - става въпрос за Италия и Адриатическо море. И 3,5 пъти по-малко мигранти от тези, минали през Франция. С други думи, от тези миграционни пътища най-слабо използваният е българският.

- В същото време от ноември Германия, Франция, Дания, Норвегия, Австрия, Швеция са суспендирали Шенген до април-май 2023 г. Тоест там лека-полека се връща граничният контрол. Предвид случващото се около нас Шенген изобщо има ли бъдеще?

- Искрено се надявам, че ще има. Защото от него зависи свободното икономическо развитие на Европа. Винаги съм настоявал евроскептиците да отговорят на въпроса какви шансове има която и да е европейска държава, било то и най-мощната - Германия, в едно икономическо, политическо и стратегическо съперничество с държави като Китай например.

През XXI в. Европа има шанс само като едно обединено пространство.Неслучайно бившият президент на САЩ Доналд Тръмп положи толкова усилия, за да изкара Великобритания от ЕС. И затова там има толкова съжаления.

- Нидерландия ни укорява, а междувременно преди няколко дни в Германия бе пресечен опит за преврат. Паднаха от световното и тръгнаха да връщат империята. Трябва ли да подминаваме това събитие с лека ръка?

- Във всяка държава има група луди. Виждали сме ги и в Русия, и в САЩ. Имаше ги и при нас, но, слава богу, не сме привърженици на крайностите. Изключително трудно е да се направи преврат в една високоорганизирана съвременна държава. Спомняте ли си случай на преврат в такава държава? Правят се в държави като Турция, където армията е могъщ фактор, какъвто не е случаят с Германия. Правят в държави като Чили, Аржентина...

- И в Перу, където в същия ден имаше такъв опит. А точно на 7-8 декември 1970 година в Италия е направен опит за преврат от Юнио Валерио Боргезе - т.нар. Черен принц и командир на италианския военен флот по времето на Мусолини.

- Да. Това е друг такъв случай на слабовлиятелна група с големи амбиции. Но любопитното е, че прадядото на сегашния набеден автор на преврата е бил кандидат за българския престол - княз Хайнрих VII Ройс. И когато обсъждат кандидатурата му, в Народното събрание има само едно несъгласие - бил е много възрастен и нямало да има деца. Историческият парадокс се състои в това, че княз Александър Батенберг има две деца, които не дават наследници, а княз Хайнрих VII Ройс, макар и много по-възрастен, мисля, че има 7-8 деца след избора на български княз.

- И както се разбра, задържаният принц Хайнрих XIII е внук на първата братовчедка на нашата царица Елеонора - София Рената.

- Между другото царица Елеонора е единственият член на нашите владетелски семейства, към когото не е имало никаква критика. Тя има добра слава в България - бидейки самата тя милосърдна сестра, тя е организаторка и на училище за милосърдни сестри. Тя е втората жена на Фердинанд и не се отличава с особена красота. Лично аз съм се чудил защо избира нея - може би единствено за да се грижи за децата му. А в техните спомени тя е много добра жена, която действително е опитвала да замени майка им.

- На името на цар Фердинанд се опитаха и да кръстят трети български клуб в Македония – след тези на Иван Михайлов и Борис Трети. Първият беше подпален, а по втория даже беше стреляно. Опитите за приятелски и добросъседски връзки с Македония обречени ли са на провал дори след като ветото беше свалено от наша страна?

- Не е добра идея да се избират имена, които са политически натоварени, освен ако нарочно не искаш да предизвикаш негативна реакция. Както е точно с името на Фердинанд - човека, на когото принадлежи значителна част от вината за загубата на Македония. Би било исторически парадокс да се кръсти на негово име. Най-различни биха могли да бъдат - “Мост”, “Приятелство”, “Братство”. След сключването на договора с Гърция Македония промени името на магистралата, която върви към Гърция, от “Александър Велики” на “Приятелство”.

Освен това трябва да се избират имена, които не носят негативна натовареност. А пък Ванче Михайлов не е никакъв пример за демократ. Убийствата, които стават в македонската организация през 20-те и 30-те години на XX в., са срам и позор за всяка цивилизована държава.

Цар Борис Трети пък е човек, който е опитал да направи максималното в максимално трудна обстановка - имам предвид навечерието на Втората световна война и включването на България към тристранния пакт, който той бави до последния момент и всъщност взима решението, след като му се казва, че и Югославия се е съгласила да влезе също в пакта. В началото на войната идва пратеник на американския президент Рузвелт - полковник Донован, който се отличава с характерното за американците тотално непознаване на обстановката. И призовава България да се сражава едва ли не срещу Германия в защита на Югославия и Гърция. Кой в България ще се съгласи да защитава държавите, които са отнели голяма част българска територия. Не бива да забравяме, че по времето на цар Борис Трети инвестициите на българската държава в Македония са огромни - тогава се създава македонският театър, положени са основите на университета в Скопие, на националната библиотека и т.н.

- И докато сме още на българското царско семейство - Симеон Сакскобургготски прие във “Врана” Волоколамския митрополит Антоний заедно с посланичката на РФ Елеонора Митрофанова. Преди това участието на Антоний в литургия в руската църква в София предизвика демонстрация пред храма и се наложи полицията да изведе гостите през задния вход. Какво смятате за тази ситуация?

- Русия е безпределно нагла в отношенията с държави, които смята, че са принадлежали към нейното геополитическо пространство. Преди ден-два реагира много остро, че Киргизстан е решил да смени имената на улици, наречени на руснаци. Имайте предвид, че след Октомврийската революция делът на киргизите в тази република е бил около 60%, а в навечерието на Втората световна война делът на руснаците се вдига до 40% при прогресивно намаляване на киргизите. Сега в момента руснаците са 5%. Откъде накъде Москва ще нарежда на независима държава какво да прави. Има я тази тенденция. А това, което продължава да ме учудва, е пасивността на Българската православна църква. Така пропадна и възможността БПЦ да не стане църква майка на Македонската автокефална църква. Защото слушаха Московския и Вселенския патриарх.

CV

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>