Всеобща атака на народните представители върху служебния кабинет

08.12.2022 12:30 Деляна Къркеланова
Иван Ченчев СНИМКА: Архив

Депутатите в Народното събрание се разгневиха и обявиха всеобща атака към служебният кабинет.

Повод за дебатите, които се разиграха в пленарната зала бяха по повод изказването на служебния премиер Гълъб Донев от сряда, в Министрески съвет по темата за Шенген. По думите му това е "пиар фокус, който от неделя вечер се ползва като сламка за която се хваща удавникът". 

Обърнете внимание Г-н председател, това вече граничи с някакво безпрецедентно нахалство от страна на служебният премиер на Република България. Дори няма да го наричам назначен, даже няма да го наричам служебен, а само назначен премиер. Обърнете внимание как той възприема функционирането на държавата. Цитирам: „Изслушването ми в Народното събрание е пиар фокус, който от неделя вечер се ползва като сламка за която се хваща удавникът“, прочете от трибуната зам.-председателя на БСП Иван Ченчев.

Тук има ли удавници, това не е ли обида към парламента. Хайде да призовем служебният премиер да слага плувките и плавниците и да идва тук при удавниците. Освен това тези назначени министри си позволяват не само да не идват в комисии, ами и не си вдигат телефоните в министерствата. Излиза така, че един човек контролира всички в държавата, но всички от назначените, коментира още Ченчев.

"Уважаеми народни представители, вие не сте назначени, вие сте избрани тук от народа. Хайде да се вземем в ръце, да спрем всичко това, мисля, че е време", призова той всички депутати. 

Данчо Цонев от ДПС контрира Ченчев като каза, че ще ги наричат така, докато не се вземат в ръце и не съставят кабинет, защото  не изпълняват собствените си конституционни правомощия като народни представители. Когато това стане няма да има вопли към служебните министри. Тогава ще спазваме всичко това което очакват от нас и ще вървим в нормален ред. 

Тук става въпрос за авторитета на държавата и на Народното събрание. Днес в транспортна комисия, вицепремиера на редовния блицконтрол трябваше да представи договори за разплащане на европейски средства, за заплати в едно от търговските дружества в Министрество на траноспорта. Но преди пет минути разбрахме, че той няма да дойде, явно го е страх., добави и зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Свиленски изказа възмущение и каза, че не може служебни министри да не се явяват в комисии. И затова
призова Росен Желязкон да покани вицепремиера да се яви на комисията, защото 21 депутати ще го очакват там в 14:30.

Асен Василев от "Продължаваме промяната" също излезе да се изкаже от трибуната като подчерта, че той никога не си е позволявал да не се отчита в Народното събрание, когато е бил служебен и редовен министър и да не идва когато е бил призован.

Крайно време е да призовем човека който ги назначава, да им обясни, че трябва да се  отчитат в това Народно събрание. Г-н Радев защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание? – попита Василев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>