С 20 удара за 10 мин. Цанко и Кирил умъртвили клошаря до Джумая джамия

08.12.2022 12:33 24 часа Пловдив онлайн
Цанко Петрунов (вляво) и Кирил Стоянов на влизане в съдебната зала.

- Двамата получиха общо 32 години затвор

- Няма умишлено убийство, искали са да накажат Журков, задето е опипал малко момиче, твърдят адвокатите им

17 години затвор получи Цанко Петрунов, обвинен в убийството на Лалко Журков до Джумая джамия на 7 юли м.г. Съучастникът му Кирил Стоянов ще лежи 15 г. Така общото им наказание става 32 г. според решението на Пловдивския окръжен съд.

Двамата чуха наказанията, без да ги коментират. Съжаляваме за действията си, казаха в залата те. И помолиха за по-леки присъди.

До убийството се стигна, след като клошарят опипвал момиче на 12 г. до мюсюлманския храм. 

 “Всичко започна предишния ден, на 6 юли. Имах проблеми с Лалко заради непълнолетното момиче, което той опипваше. Казах му да го остави, но той ми отвърна да си гледам работата. Хванах го за врата, но не за да го душа, а за да го задържа”, обясни Петрунов. Твърди, че е извикал полицаи, които в този момент проверявали документи в района. “Изтичах, за да им кажа какво се е случило, но през това време Журков избяга. Двама униформени тръгнаха след него, третият остана и му разказахме какво се е случило”, допълни Петрунов.

На следващия ден той отново бил около Джумая джамия. Пил бира и водка пред близък магазин, когато Кирил Стоянов се появил отнякъде. Петрунов му разказал за случилото се предишния ден. 

Двамата подсъдими тръгнали да се прибират, когато видели Лалко Журков на стъпалата до джамията. Той започнал да обижда Петрунов и той му ударил два шамара. В скандала се намесил Стоянов и започнал да му нанася удари с юмрук в лицето.

“Дай да го оставим. Виж, че е пиян”, казал Петрунов 10 минути след началото на спора. Свидетели на ситуацията станали няколко души, а по-младият от дамата подсъдими им обяснил защо се е стигнало до побоя. Един от тях огледал тялото на лежащия бездомник и забелязал, че няма признаци за живот. Цанко Петрунов останал на местопрестъплението до идването на полицията, а Кирил Стоянов се прибрал.

Според прокурор Галин Гавраилов безспорно Журков е починал в резултат на телесните повреди, нанесени му от Петрунов и Стоянов. "За 10 минути са му нанесли 20 удара", посочи обвинителят. Понеже не може да се определи кой е бил фаталният удар двамата носят вина за съпричиняване на смъртта.

"Техните обяснения 100% потвърждават обвинителната теза. Продължителността на боя показват, че става въпрос за умишлено убийство", посочи Гавраилов.

Журков е бил в безпомощно състояние, но това не е накарало двамата нападатели да прекратят боя. "Съзнавали са, че действията им може да доведат до фатален край", заключи прокурорът. Той изтъкна, че Стоянов и Петрунов имат предишни присъди, като на втория всичките наказания са за тежки умишлени престъпления. 

Ще обжалваме, категорична е адвокатката на Кирил Стоянов Светлана Званчева. Тя и колегите й Васил Василев и Ангел Костадинов са категорични, че не може да се говори за умишлено убийство. Двамата искали да накажат бездомника за действията му спрямо малолетното момиче.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>