Костадинов: Искаме възстановяване на качественият процес в българското образование

08.12.2022 11:00 Деляна Къркеланова
Костадин Костадинов СНИМКА: Архив

Искаме възстановяване на качественият процес в българското образоване. Вчера на заседание на Комисията по образование беше разгледан проект на „Възраждане“ за промени в Закона за училищно и предучилищно възпитание и тогава не успяхме да изложим своите аргументи, които многократно сме защитавали.

Това съобщи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в кулоарите на парламента.

Поправките които предложихме са правени от действащи учители и хора които са в систмата. Посрещнахме удобрение от синдикатите и от учителската колегия, но очаквано срещнахме съпротива от неправителствени организации, работещи вече повече от 30 години за системното сниживане на нивото на българското образование, обясни Костадинов.

Имаме идея за мандатност на директорите, това вече е приложено в системата на културните институции в България. Има такава мандатност на директорите за музеи, галерии, библиотеки, но това беше посрещнато с отрицание от страна  на агенитете за влияние в България които предстваляват тези чужди неправителствени организации.

Ивайло Папов, който представя парламентарната група в комисията, представи законопроекта пред журналистите. 

Искаме да се въведе принципът на патриотичност и родолюбие, който е заложен в закона, но няма принцип където да се приложи. Друго което искаме е за учениците между втори и четвърти клас ако не покриват образователните компетентности да остават в класа да повтарят. Нещо което закона за училищно и предучилищоното образоване изключи. Създава се опасност детето да отиде в пети клас и да не може да чете и пише, обясни Папов.

Той коментира с учудване, че дебатите най-много са се прцелили в предложението на "Възраждане" относно въвеждането на  мандатност на директорите, който се оказал  най-големият "препъни камък" в комисията.

 Аз казах на директорите, че нямам нищо против един директор, когато е добър управленец да заема няколко мандата, но не може да лежи на стари лаври, каза депутатът. 

Атестирането на учителите е другото което заложихме. Атестацията на българските учители е една проформа. Взимат се едни образователни кредити които не вършат работа и всичко минава документално. Учителите имат нужда да се дообразоват, за новата среда. Има все повече деца със специални образователни потребности, там има дефицит. Докато засега атестирането и тези обучения са абсолютно неприложими, подчерта Папов.

На въпроса от журналисти дали партията ще отидат на среща с Николай Габровски, който ГЕРБ, предложиха за кандидат за министър - председател, Костадинов каза, че няма да отидат, защото защото имат много сериозни разминавания по фундаментални въпроси.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>