Божанков реабилитиран след САЩ (а не Сибир) (Обзор)

07.12.2022 20:55
Явор Божанков
В социалните мрежи Явор Божанков си пусна и видео, с което да докаже, че в Щатите, а не в Сибир.
Мустафа Карадайъ

Ударно завръщане направи на парламентарната трибуна депутатът от БСП Явор Божанков.

През последните седмици Божанков бе обект на шеги и закачки, след като изчезна от Народното събрание малко след като се обяви срещу решението на социалистите за подкрепа на хартиената бюлетина. БСП веднага го отзова като зам.-шеф на правната комисия и го направи обикновен член в тази по конституционни въпроси.

“Къде е Божанков?” бе една от закачките, които “Продължаваме промяната” отправяха към БСП по време на тежките дебати по Изборния кодекс. Тогава колеги на младия социалист дори направиха предположения на микрофона в пленарната зала, че може да е пратен в Сибир.

Наложи се БСП да обяви, че той ще отсъства 3 седмици, защото е на обучение в САЩ. За да потвърди това, самият Божанков дори си пусна видео, на което позира до големи американски кактуси.

13 дни след като липсата му смути съмишлениците му в парламента, Божанков отново е на линия и дори бе посрещнат с ръкопляскания вчера. Депутатът явно няма драма с “Позитано” 20 заради борбата си срещу хартиената бюлетина, защото веднага взе думата като червено острие.

Той критикува служебните министри, като предупреди “да не си правят илюзии, че като са служебно правителство, не подлежат на контрол”. Напомни, че народните представители трябва “да следят публичните харчове, кой как разходва публичните средства, с кого и какво работи”.

Той поискал договори от петима министри за конкретен период, настоявайки да му се предоставят и самите документи.

Военният министър Димитър Стоянов обаче отговорил само със списък с договори, а самите те не били предоставени. Затова Божанков поиска пламенно от председателстващия заседанието да изпрати писмо, в което да помоли министрите да спазват законите и правилника на НС.

“Аз мога с картата си да отида в съответното министерство и да поискам договорите, може и с медии. Няма да оставя това така. Тези договори ще бъдат дадени”, закани се левият депутат.

Американският сюжет с младия социалист се разви на фона на голямо политическо нашествие в САЩ - там в момента са 8 представители на различни партии.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заедно с депутата Хамид Хамид и евродепутата от движението Илхан Кючук са на либерален форум. 

Българска делегация замина и за участие в Трансатлантическия форум във Вашингтон (по линия на Парламентарната асамблея на НАТО) - там са зам.-шефът на БСП Атанас Зафиров, Джейхан Ибрямов от ДПС и Атанас Славов от “Демократична България”. В групата трябвало да бъде и Христо Гаджев от ГЕРБ, но в последния момент се е наложило да откаже пътуването.

Цветан Цветанов също в момента е на една от честите си визити в САЩ.

Зад океана на планирано преди месеци посещение бе и лидерът на “Български възход” Стефан Янев, макар от партията му да не дават подробности за визитата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>