Габровски губи само... своя Никулден (Обзор)

05.12.2022 20:31
Проф. Габровски взе от президента Румен Радев мандата за съставяне на кабинет с първия мандат на ГЕРБ.
Това са имената, спрягани за премиери през последните 2 години
Бойко Борисов

България никога не е имала толкова интелигентен и различен кандидат за премиер.

С това изречение един от големите български хирурзи, който съвсем не е близък на Николай Габровски, а напротив, описа минути след номинацията своя колега. И зададе въпроса: Защо го прави?

Докато телевизионните водещи гадаеха чий е гърбът на третия от групата на ГЕРБ, отишла да вземе мандата за съставяне на правителство от Румен Радев, хората, които познават зам.-шефа на “Пирогов”, бяха категорични: Той е човек на каузите и не го съжалявайте, че ще изгори.

В президентството и малко след това на излизане неврохирургът потвърди коментара им.

Страхувам се, че в момента България е на кръстопът на твърде много кризи - социална, икономическа, енергийна. Виждаме и сериозен мигрантски натиск. Една от водещите причини за това е политическата криза. Знаете колко избори имаше. Това трябва да спре по някакъв начин. Надявам се, че аз като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща диалог с всички партии, ще дам възможност за нов тон в политиката.

С тези думи проф. Николай Габровски пое от президента папката за първия мандат след 42 дни консултации и повече от 2 месеца от последния предсрочен вот.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов държа до край в напрежение

(и заблуждение) дали той самият няма да е кандидатът. Математиката в неделя по задружното уверение на най-авторитетните лица на ГЕРБ бе 90% за Борисов и 10% за експерт. Известен.

“Аз съм говорил с него и на президентските избори. Търсехме безспорен граждански кандидат. Той, като седне, да излекува 10-15 хил. души от тежки травми”, обясни по-късно през деня Борисов, че всъщност не му е било трудно да убеди медика. “Проф. Габровски е от стар софийски род, много уважаван. Той е патриот, човек с много особен заряд”, добави той.

А когато един от най-обичаните български лекари произнесе посланието си - че тази спирала на избори и безвремие за страната трябва да спре, той изрази на глас мислите на онези 60% от българите, които вече не желаят и да чуят какво им казват политиците и “да им гласуват”.

Но няма ли политиката да го опари, се запитаха хиляди други, за които професорът е светило в неврохирургията.

Николай Габровски няма какво да губи - операционната, в която е сърцето му, винаги ще го чака. Той

не загърбва медицината, за да влезе в политиката, а прегръща нова кауза,

казват хората, работили с него. Защото професорът със сигурност е мъж на каузите и е напълно искрен в посланието, което отправи - че иска всички заедно като общество не да сечем кризата, а внимателно да я развържем. И че той самият е готов и умее да говори с всеки в името на това.

Всъщност единственото, което ще загуби, е спокойно да отпразнува днешния Никулден, шегуват се приятелите му - към Николай ще валят повече въпроси, отколкото поздравления.

Ще разчитаме на хора с професионализъм,

които са отдалечени от партийните структури

Които са известни и със своята експертиза в съответните области, увери кандидатът за премиер. Подчерта, че е свикнал да работи в екип и в тежки ситуации, освен това е доказал, че може да носи отговорност.

Именно кандидатите, които ще бъдат подбрани през оставащите 6 дни за министри, трябва да убедят отделни депутати от останалите групи да подкрепят такъв кабинет, бил планът на Габровски и ГЕРБ. Медикът не подсказа за личностите, но увери: “Вратите ни са отворени. Ще се опитаме да намерим общи допирни точки”.

Честен бе за притесненията си - не е сигурен дали седмица стига да се намери нужната подкрепа, затова преговорите започват още от днес.

Изненадващо, първи реагира депутат от “Промяната” - шефът на здравната комисия в миналия парламент д-р Антон Тонев изрази уважението си към проф. Габровски и

обяви, че е готов за среща с

колегата си. Пожела му успех, но все пак не проусна да напомни, че ПП няма как да подкрепи мандата на ГЕРБ , “когато решенията се вземат извън МС в т.нар. център в Банкя”.

И лидерката на БСП Корнелия Нинова потвърди решението на червените, че няма да гласуват за първия мандат. “Български възход” на Стефан Янев многозначително пожела успех, а ДПС се въздържа от всякакви коментари. “Възраждане” твърдят, че ще гласуват за себе си.

Аритметиката сочи, че депутатите на ГЕРБ и ДПС, с евентуалната подкрепа на “Български възход”, имат общо 115 гласа. Недостатъчно за мнозинство, но добра основа за правителство на малцинството, ако все пак някой от опонентите реши да играе изненадващо.

Часове след връчването на мандата юристът от ГЕРБ Бранимир Балачев анонсира от Варна, че вероятно ще се предложи

гласуването на кабинета в пленарната зала да е тайно

Не е ясно обаче дали подобна идея ще мине, макар за нея да трябва обикновено мнозинство. Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който иначе не крие, че не е оптимист 48-ият парламент да съумее да излъчи правителство, бе категоричен - след толкова политически препирни това е хубав знак, че “има къде да бръкнеш и да извадиш достоен и можещ човек”.

Габровски е убеден, че страната няма повече време за губене - избори през март означават евентуално нов опит за редовен кабинет през юни.

“Хайде заедно да изтеглим каруцата от тресавището”, призова по-късно вчера Бойко Борисов от Стара Загора. Преди време казал на президента, че двама по-добре теглят една каруца от блатото. “Той си избра да я тегли с Киро и Асен. Такъв е животът, плаща за грешките си. Аз платих за много от моите. Затова ГЕРБ се обновяваме и се опитваме да сме различни. Това трябва да се случва”, добави експремиерът.

До тази вечер нямаше още насрочени разговори на Габровски и екипа на ГЕРБ с останалите парламентарни формации.

 

Бойко Борисов:

Сам ще подбере министрите, като премиер няма да пита “Може ли?” мен или ГЕРБ

Излъчваме неутрален кандидат за премиер със свободата да подбере експерти за министри,

А условието към проф. Николай Габровски е било, когато поема ангажименти, сам да носи отговорност - не трябва да казва: “Чакай, сега ще питам”.

Това обяви Бойко Борисов часове след като професорът взе папката от президента. Според експремиера в НАТО и ЕС много бързо ще приемат медика.

“Ако сме мъдри да му помогнем, на него и на такъв експертен кабинет, това е единственият изход”, смята Борисов. Той описа избора за премиер като “запас докторите са първите, които викат, защото трябва да лекуват”.

“Действително се опитвам да има редовно правителство, дори за кратък период, да мине зимата, да предвижим всички закони”, настоя лидерът на ГЕРБ. И призна, че ако той или друго политическо лице било номинирано за премиер, подобен план бил обречен.

Борисов е готов да предостъпи и някои от кадрите си, ако Габровски ги поиска - “дори ярките политически лица са взети в партията като експерти”. И спомена Делян Добрев и Томислав Дончев, шефът на БНБ Димитър Радев бил финансист, за когото “ахкаш”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>