Борсите за риба в Пловдив под обсада - 25 лева за средноголям шаран (снимки)
- Печен върху сол на тенекия е фантастичен, препоръча Валентин, докато чакаше да му дойде редът
- Пълнен с лук, орехи и канела бил фантастичен, твърди кулинарят
Не смогваме! Така продавачи по борсите за риба в Пловдив и около града описват стълпотворението от клиенти ден преди Никулден.
Чевръсти мъже ловят с кепчета от живарниците шараните и ги зашеметяват с дървени бухалки. Чак на третия удар в главата рибата спира да подкача. "Пазете се, ще ви изцапа", казва работник, докато умъртвява поредния екземпляр.
В "Тракия" да училище "Черноризец Храбър" опашката от спрели автомобили се простира от Паметника на репресираните до самата рибна борса, която е на 200-300 метра от монумента. Там шараните вървят по 11,50 лева килограма. Едните са от язовир "Ивайловград", а другите - от "Студен кладенец". Екземпляр от 2,160 кг излиза 25 лева. При това без да ти го чистят на място. "Няма как. Днес и утре е изключено. Отнема време, а опашката е нескончаема", обясняват търговци. През това време клиенти непрекъснато прииждат.
"Вече шеста година идвам тук и съм доволен. Не миришат на тиня, защото са гледани в планински язовири", казва Валентин. Пенсионерът награби три едри екземпляра и плати за тях 77 лева. Двата били за семействата на дъщерите му. Докато чакаше да му дойде редът, разказа, че от същите риби занесъл в Ловешко на роднини. "Спукаха се да ядат. Опекох им ги на тенекия със сол. Палиш огън, слагаш тенекията и я посипваш със сол така, че да побелее. Мяташ отгоре рибата и печеш. Нищо повече", разказа Валентин.
Макар да не е именик, винаги на Никулден семейството му почитало празника. Сега обаче щял да приготви рибата по друга, също много изпитана рецепта. "Ще я напълня с лук, орехи и канела и ще я изпека на фурна. На дъното на тавата ще поставя пръчки от дюля, за да не залепва рибата", описа пенсионерът. Уточнява, че винаги шаранът се пълнел откъм гърба и се зашивал. За тази рецепта били нужни 5 средноголеми глави кромид. Нарязвали се по-наедро и се задушавали в масло. Към тях се прибавяли една пълна шепа счукани орехи, малко черен пипер, сол и канела. "С нея обаче не трябва да се прекалява, просто само да загатва", уточнява Валентин. Печала се, докато на шаранът му побелеят очите на 200 градуса..
"Днес и утре е урожаят на търговците на риба", коментираха клиенти. В една от хранителните вериги в кв. "Христо Симирненски" пуснаха шаран на промоция срещу 5 лева килограма. Бил от язовир край Карнобат.
"Да, изгоден е, но не е жив, макар да е наложен в лед. В съседен хипермаркет на "Пещерско шосе" е 11 лева, но там плува в аквариум и ти го чистят", обясниха домакини и хукнаха за мърдащи екземпляри.
На гара "Филипово" пък жив шаран от Сърнегор се предлага за 10 лева килограма, като в цената влиза изчистването. Толстолобът на същото място върви 5,80 лева, а скумрията - 8,50. На метри в хипермаркета шаранът е 7,99 лева за кило, но охладен. Ципурата е 20 лева, а лавракът на промоция - 11 лева.
"Традицията на Никулден е шаран", казват клиенти. И по тази причина най-много се харчеше той.