103-годишният младежки орден "Де Моле" вече и в България

22.11.2022 14:41 Лили Първанова
Великият майстор на Ордена Джон Селърс Снимка: ОВЛБ
Над 60 българчета влязоха в Ордена Снимка: ОВЛБ
Маьо Моравенов, Джон Селърс и Николай Божилов Снимка: ОВЛБ

За първи път в България на 19 ноември 2022 бе официално призната за юридически самостоятелна от САЩ първата младежка ложа на ордена "Де Моле Интернешънъл" в лицето на великия майстор на Ордена - Джон Селърс.
На церемонията присъстваха делегации от Демолейските юрисдикции на седем държави в Европа - Германия, Италия, Сърбия, Румъния, Франция, Албания, Гърция, както и Великия майстор на Обединената велика ложа на България Николай Божилов. Неговият син - Румен Божилов е и първият българин, посветен в ценностите на младежкия Орден "Де Моле" и приет за негов член през 2019 година. Г-н Маньо Моравенов бе избран за изпълнителен директор на "Дьо Моле" България, а Великия майстор на ОВЛБ Николай Божилов бе удостоен с най-високото отличие на организацията - почетен член на Върховния съвет на "Де Моле Интернешънъл".
Орденът "Де Моле" е младежка организация, създадена през 1919 г. Води началото си от Канзас Сити, Мисури, САЩ. Днес, 100 години по-късно, Орденът е широко разклонена международна организация - "Де Моле Интернешънъл" с поделения в много държави по света.
В Ордена членуват момчета и младежи на възраст между 13 и 21 години. Той е международна организация за младежко лидерство, която се стреми да оформя младите мъже като лидери на характера. Да ги подготвя за граждани от най-високо ниво.Основателите му са избрали за патрон на Ордена ярка историческа личност - Жак де Моле, последният Велик магистър на духовно-рицарския Орден на тамплиерите, основан след Първия кръстоносен поход. Де Моле загива на кладата на 13 март 1314 г., след като орденът, известен още като "Бедните рицари на Христа и Соломоновия хам" бива унищожен от френския крал Филип тV Хубави с подкрепата на зависимия от него папа Климент V.
Орденът "Де Моле" се стреми да възпитава в членовете си извечните морални ценности на човечеството - стремеж към духовно усъвършенстване, синовна обич, другарство, взаимна подкрепа, толерантност, вярност, патриотизъм.

Великият майстор на Ордена Джон Селърс:

В "Де Моле" създаваме лидерите на бъдещето

- Г-н Селърс, записахте името си в историята на "Де Моле" в България. Какво усещане ви носи това?
- Изключително много се вълнувам. Аз съм от Колорадо, свързан съм с "Дьо Моле" от 14 години. Щастлив съм, че станах свидетел на подписването на юрисдикцията на българското "Де Моле", което доскоро бе под Италианска юрисдикция, а вече е независимо. Това ми носи удовлетвореност.
- Орденът е школа по лидерство. Какво означава да си лидер за младежите в днешния свят?
- Ако ви опиша това, което правим в "Де Моле", резултатът на цялата ни работа, е точно отговорът, който търсите. В "Де Моле" приемаме млади момчета и ги учим на публично говорене, как да управляват финанси, как да водят срещи, да се държат и общуват като лидери, да имат морални ценности, да са етични, учим как да станат достойни мъже в обществото. И в голямата си част тези хора, излизайки от Ордена, наистина влизат или в политиката, или в бизнеса, те стават от най-добрите управленци в страната си.
- В България членовете на "Де Моле" наброяват 60 младежи, задължително ли е те да са станат масони след това?
- Не, разбира се. Тези дни, в които бях в страната ви, се уверих, че българчетата са много будни младежи. С месеци се готвим за тази среща с всички тях и ми се пълни сърцето и душата, когато ги гледам колко са подготвени.
- Има ли разлика между младежите в Европа и тези в САЩ?
- Не мисля. Навсякъде има много напреднали умове от тях. Интересно е, когато ги наблюдаваш и виждаш, че въпреки различията си, дори като раса, те споделят ценностите на братството. Тази година приехме в Ордена и много украински младежи. Благотворителността също не ни е чужда, предвид военните действия, които се водят в Украйна.
- Как въздействате на младежите да преодолеят настоящите кризи, на които сме свидетели, защото тя не е само финансова?
- Даваме шанс на младежи, които нямат достатъчно финанси, съветваме ги, имаме много срещи с духовни лица, както и с лидери от световноизвестни компании. Аз помня моето детство, което беше доста бедно и аз от малък започнах работа. Нямах много време да осмислям по друг начин живота си.
- А как се появи предизвикателство "Де Моле" за вас?
- Дядо ми беше масон, който познаваше президента Хари С. Труман. Той беше негов съученик и помогна да влезе в масонството. Когато той си отиде от този свят, баба ми даде неговия пръстен и ми сподели, че дядо винаги е искал да стана масон. Станах такъв на 21 години. Един ден, докато обядвах с нашия велик майстор, моят син го попита: "Кога ще ме направиш масон?", а той му отговори: "Малък си още, първо влез в "Де Моле", те изповядват същите принципи". Детето мислеше за "Де Моле" всеки божи ден в годината. И така отидохме на неговата първа среща с Ордена. Мотивацията, която ми даде моят син, зарази и мен, както и над 70 члена, с които лично той говори, за да влязат в Ордена и той да стане "златен".
- Разкажете за семейството си?
- Имам син и дъщеря. Синът ми е ММА боец, дъщеря ми ни дари с първия внук. Обичам жена си с цялото си сърце. В САЩ имаме собствен дърводелски бизнес. Компанията ни е най-успешна за последните осем години. Развихме я от нулата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>