Финален опит за кабинет през януари, май избори на 12 март (Обзор)

21.11.2022 22:00 Лиляна Клисурова
Соцлидерката Корнелия Нинова разговаря с граждани в Харманли. СНИМКА: БСП

12 март - това е най-вероятната дата за нови избори, ако този парламент не успее да излъчи правителство. Другата възможност е 19 март.

За първи път публично признание, че се мисли за вот през март, направи в понеделник президентът Румен Радев.

Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да може, ако той не бъде реализиран, да има избори през март, директен бе той пред излъчвания на живо разговор с “Демократична България” - шестата му поред консултация преди завъртането на рулетката с мандатите.

Остава при президента да отидат и от “Български възход”. След това, но не непременно припряно Радев ще извика отново ГЕРБ, вече за да им връчи първия мандат. Той няма как да получи достатъчно гласове в парламента, защото БСП, ПП и ДБ имат решения да не го подкрепят. Следва този на “Продължаваме промяната” и при неуспех - финален опит в 48-ото НС с третия мандат през януари. И ако и той не бъде реализиран, изборите ще се паднат 2 месеца по-късно, т.е. в средата на март.

Това е сценарий, който политиците от доста време неофициално коментират. Преди дни го описа и шефът на Стратегическия съвет на президента проф. Александър Маринов, който обясни, че

третият мандат ще бъде даден по Ивановден

Самият Радев обаче досега не бе коментирал директно нови избори.

Въпреки това президентът и в понеделник заяви, че силно се надява да не се стига до трети мандат. Разговорът му с ръководството на ДБ протече в доста напрегната атмосфера на фона на очакванията, че ако има шанс партиите да излъчат кабинет, той ще е с мандата на най-новата и най-малка формация в 48-ия парламент - партията на Стефан Янев. И самият генерал не отрича такава възможност.

Държавният глава даде и обяснение на безпрецедентното разсрочване на консултациите. Обясни, че след изборите се ръководи от две основни цели. Първата е да се направи максималното, за да има редовно правителство, като се даде време за диалог и партиите да се отдалечат от агресивната предизборна реторика, както и да се приемат важни закони.

Втората е така да се разсрочат процедурите, че ако има провал и не се състави правителство, предсрочните избори да не са в най-тежкия период - през януари или февруари. А това

изисква забавяне. Аз съм поел тази отговорност,

нося я, отсече той. Рискът да има още по-малка активност при вот преди март бил висок.

Радев направи признанието си по повод на призивите да дава бързо първия мандат, за да се задвижи процедурата. Ако партиите излязат и кажат: Искаме веднага мандати, готови сме да правим избори по Коледа, Нова година, в най-тежките периоди, аз ще се съобразя - веднага давам един след друг мандатите, обеща им той. Но изрази загриженост от ставащото в парламента - расте конфронтацията и се чертаят нови разделителни линии, вместо да се работи.

Президентът чу обещание от ДБ, че се опитват да бъдат полезни и конструктивни в този процес. Но са нужни приоритети и конструкция, която да увери хората, че това не е безпринципна сбирка, която е там само за да усвоява властта, заяви Христо Иванов. Публичната част от разговора между тях обаче премина повече в престрелка за войната и оръжието в Украйна (виж по-долу), отколкото за вариантите за кабинет.

Заради думите и поведението си по-късно през деня Радев бе остро критикуван от лидерката на БСП Корнелия Нинова. Президентът обвързва даването на третия мандат с дата за изборите. Той предопределя отсега, че няма да има правителство, което не е негова работа. Негова работа е да връчва мандати. Той не желае да съдейства да има правителство, каза тя в Хасково.

Нинова е убедена, че може да има редовен кабинет. БСП щяла да направи всичко възможно, ако получи третия мандат. Отговорността пред всички партии е още по-голяма - да намерим пътя към редовно правителство и работещ парламент. Обратното е

движение към президентска република

с огромни стъпки, каза соцлидерката.

Нинова определи като “шокираща” разделителната линия между президента и партиите. А консултациите му с ДБ били “повече от остри и агресивни”. От агресия тя се оплака и след своята среща на “Дондуков” 2.

Отношението на президента към партиите, които го издигнахме и подкрепихме, вече е показателно във война - и с нас, и с ПП, и с ДБ. Това не е добре за страната. Президентът внася агресия и разделителни линии, атакува го Нинова. И защити изненадващо бившите си партньори, с които вече е в обтегнати отношения заради промените в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина.

Какво да се прави с промените в кодекса, ще се решава в сряда, когато ще се гледа предложението на ПП и ДБ временна комисия да ги обсъжда наново. В неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска прекроеният кодекс да не се вкарва бързо в пленарната зала, а да се даде седмица на партиите да се разберат за тях. ДБ обаче иска временната комисия да работи един месец.

Борисов и всички ние призоваваме за диалог, но такъв върху реформата на изборния процес за една седмица ми се струва несериозно, коментира Христо Иванов вчера. Иначе се създавало усещането, че “някой бърза да си подготви изборната система и да отиваме на избори”.

ДБ не са обсъдили с Радев варианта да наложи вето на Изборния кодекс, каквито призиви се чуха от неправителствени организации и хората на протеста в петък. Това е въпрос на преценка на президента. Но ако процесът завърши по този начин, има предостатъчно аргументи, смята Иванов.

Войната заседна между ДБ и Радев: Крим все така бил руски, но не неговата, а дясната кохорта - съветска

В бойно поле с престрелка с цитати от фейсбук постове и интервюта, на моменти с изстрелване и на лични обиди се превърна разговорът на президента Румен Радев с представителите на “Демократична България”. Консултацията, иначе посветена на възможностите парламентът да излъчи правителство, бе префокусирана от Радев върху решението на Народното събрание да се даде оръжие на Украйна, което бе гласувано по предложение на ДБ.

Какво са направили Христо Иванов и депутатите му за модернизацията на армията за 8-те си месеца във властта и как си представят обвързването на този процес с даването на оръжия за Украйна, попита Радев. Иванов обясни, че целта е била изпълнителната власт да получи политическа подкрепа да покаже, че носи отговорност като член на НАТО, а какво ще се дава, е нейна преценка. Решението дава широк мандат за цялостна модернизация на армията и аргументи при разговори със съюзниците ни, обясни Иванов. Освен това текстът е бил консултиран предварително с Министерството на отбраната, с което били в добър диалог.

Съпредседателят на ДБ не остана длъжен на президента, напомняйки за дългогодишната колеблива позиция на България по заклеймяване на руската политика в Източна Европа още от 2014 г., както и за фразата на държавния глава “Крим е руски”, която “тежи на българската политика”. “Анексацията на Крим е в нарушение на международното право. Но откъде излитат руските ракети в момента - от Крим. Това е обективна реалност”, отвърна Радев.

“Путиновата агресия трябва да бъде спряна и България трябва да понесе своята част от отговорността. Не можем да си позволим никакви нюанси, които да изглеждат - както казват Бай Ганьо и Алеко Константинов: “И с дявола сме добре, ама и на Бога аман-заман хвърляме един кръст.” Този тип разкрачени позиции не са в интерес на България”, атакува Иванов. Близо половин час опитите на лидера на ДБ да върне темата към опциите за съставяне на кабинет бяха пресичани от Радев и те си говориха за войната, българската армия и въоръжаването ѝ.

Иванов критикува президента защо не е свикал КСНС, ако наистина има сведения, че решението на НС може да вкара страната във война. На отговора на Радев, че го е свикал още в началото на февруари, юристът възкликна: Тогава ни убеждавахте, че война няма да има. Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение, тя не търпи аматьорски интерпретации, лозунги и пустословие, ядоса се президентът.

Даде да се разбере, че е вбесен от интервю, в което Христо Иванов казва, че “кохортата на Радев отслабва България”. “Мой стил на работа е да защитавам своите хора. Мен ме оставете, всеки ден търпя критики и обвинения всякакви, но когато атакувате моите хора, не мога да си мълча”, предупреди Радев и настъпи: “Кохортата около мен - всички, които се ангажират с национална сигурност, са завършили американски академии, аз две даже. А вашата кохорта, вашите съветници - съветски академии, и ви вредят в много отношения, а вие сте сериозна партия.”

На два пъти президентът цитира пост на депутата Ивайло Мирчев във фейсбук. Хвана се за думите му, че “модернизацията на армията трябва да е приоритет на всички политици независимо от предпочитанията им путинофилия или русофилия”, и попита ДБ, след като за 8 месеца във властта не свършили необходимото, дали не са путинофили и русофили под прикритие.

Ако знаехме, че ще цитираме на тази среща фейсбук постове, щяхме да се подготвим, но вие така сте преценили и ще ви отговорим от уважение, сдържа се Иванов. А по-късно Мирчев в отговор написа във фейсбук, че изборът на България е “назад към мракобесието на миналото или напред към свободния избор”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>