Следственият експеримент доказа – граничарят е застрелян от Турция (обзор)

15.11.2022 23:00
Експериментът е правен само от българската страна на оградата. СНИМКА: НАЦИОНАЛНА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА
Убитият Петър Бъчваров

Използвана е ловна пушка, сачмите се раздробили от оградата

Братята Мустафа и Енгин Ергуван не са влизали в България

От турската територия са дошли изстрелите, убили граничаря Петър Бъчваров. Това е заключението на следствения експеримент, проведен на 13 ноември до оградата с южната ни съседка. Те са били директно срещу граничаря, обясни началникът на отдел “Криминалистика” в Националната следствена служба (НСлС) Даниел Цонков.

За да проведат експеримента, експертите от НСлС и следствения отдел към Окръжната прокуратура в Ямбол отишли на мястото с дрон, 3D принтер, мобилна лаборатория и друга техника. Те са работили само от българската страна, не са навлизали в територията на Турция.

“Следственият експеримент показа, че изстрелът, довел до смъртта на граничния полицай, е произведен директно срещу него по безспорен начин. Изстрелите са няколко с гладкоцевно оръжие, използвано най-често от ловците. Не е от упор, не е от близко разстояние, от няколко метра траектория е, през самата ограда”, каза Цонков. И обясни, че сачмите, с които са били пълни патроните на стрелеца, са се пръснали при контакта с оградата. Те са се раздробили на по-малки осколки. Затова и не може да се потвърди броят изстрели, нито точният вид на сачмите - дали са по-едри, които се използват за лов на глигани, или по-малки за сърни например. Това ще се установява с назначената по разследването в България експертиза. Паралелно се води и разследване в Турция.

Експериментът е показал и че не е имало навлизане на обвинените за стрелбата братя Енгин и Мустафа Ергуван у нас. Те са били зад оградата и когато са стреляли по Бъчваров, и след това, когато военният, който е бил в един екип с граничаря, е отвърнал на огъня.

Следственият експеримент не е изследвал дали между двете страни е имало контакт преди това. Експертът знаел от данните по досъдебното производство, че когато джипът на българите минавал покрай оградата, Бъчваров забелязал дупка. Слязъл да я види, доближил се до нея и тогава е стреляно. След като военният отвръща на огъня, братята се изтеглят навътре в Турция, посочва още експериментът. Данните от него ще бъдат приобщени към българското разследване. След това от прокуратурата в Ямбол ще преценят дали да ги изпратят и на турските си колеги. 

По разследването там показания са дали и двамата братя. Те бяха цитирани от БНТ. “От колата слязоха двама униформени. Насочиха фенера към страната, където се намирахме, и единият от тях извика go, go (махайте се - англ. ез.). През това време чухме звук, който оръжието издава при изпразване и зареждане на пълнителя.

Помислихме си, че ще стрелят по нас, и се изплашихме. Брат ми, без да ми казва каквото и да било, взе от земята пушката, която постоянно носи със себе си, и стреля към мястото, където се намираха служителите. Много се уплаших.

Легнах с лице към земята, запуших си ушите и треперейки, казах: Батко, не го прави!”, казал Мустафа пред съда в Одрин. Той бе освободен под съдебен контрол.

“Приемам обвинението в убийство. Стрелях от страх, защото полицаят светна с фенер. Видях го как пада на земята след изстрела. Разбрах, че причината за това е извършеното от мен. Страхувах се и стрелях, за да се защитя. Съжалявам за стореното. Брат ми Мустафа няма никаква вина. По никакъв начин не ме е подбудил да го извърша. Всичко стана за миг. Невинен съм”, обяснява пък Енгин, който бе оставен в ареста.

Българската прокуратура ще поиска екстрадицията на двамата, за да бъдат съдени тук. Турция обаче обикновено не екстрадира свои граждани. Затова най-вероятно двамата братя ще носят съдебна отговорност в родината си.

Те са от бедно семейство. Препитавали са се като овчари в село Хаджи Данишмент, изкарвали по не повече от 4500 лири (450 лв.). В началото на ноември обаче и двамата вече били безработни, дори единият чорбаджия не им платил дължими около 150 лв. Обясняват, че били в пограничния район, за да дебнат добитък, който минава през оградата. Затова и взели ловната пушка. Прекарали 3 дни преди фаталното засичане с Бъчваров, обясняват още те.

И отричат появилите се в България информации, че са били в района на границата, за да обират бежанци. Дори твърдят, че никога не са срещали такива.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>