Защо млади мъже се насочват към вазектомия

06.11.2022 19:52
Англичанка отпразнува с шеговити кексчета операцията на своя съпруг.

Забраната за аборти и тревогите за бъдещето ги мотивират да се оперират

Преди дни англичанка предизвика истински възторг в социалните мрежи, след като сподели снимка на уникални кексчета, които изпекла в чест на вазектомията на съпруга си. 37-годишната Ники Брийз е професионален сладкар, така че за нея това не е голямо предизвикателство, а нещо съвсем естествено за отбелязване на важен момент в семейството. Тя прави шеговити фигури и надписи върху сладкишите, за да развесели съпруга си Лий, който се възстановява след хирургическа процедура по мъжка стерилизация. На един от тях пише “Кръц, кръц – ура”, на други се мъдрят захарни сперматозоиди със знак “Забранено влизането”.

Десетки хора коментират снимката с кексчетата в социалните мрежи. Повечето са възхитени от лекия подход по темата. Мъж пише: “Иска ми се някой да ми купи торта, когато тръбите ми бъдат отрязани”. Друг посочва: “Отлично! Определено бих оценил нещо подобно – изглежда много добре!”. Има обаче и потребители на мрежата, които смятат, че добрият тон е нарушен: “Добре е, че се шегувате с това, но дали някой от вас наистина е отделил време да помисли как ще се почувства мъж, който е оставен без сперматозоиди, и много други, които по други причини не могат да правят бебета”.

Пред британски медии Ники Брийз признава, че не е очаквала такава бурна реакция. За нея и Лий вазектомията е добре обмислен ход, тъй като вече имат три деца. “Смятам, че съпругът ми беше развеселен от кексчетата, но не и изненадан, защото аз правя сладкиши за всеки повод у дома. Така че защо да не е и за този”, обяснява Брийз. Освен това все повече хора в западните държави прибягват до мъжка стерилизация, защото не искат да създават повече или въобще поколения.

Вазектомията е хирургическа операция, с която се прекъсва пътят на сперматозоидите извън тестисите. Липсата им в спермата не влияе по никакъв начин на усещанията по време на полов акт. Мъжът продължава да изпитва удоволствие от секс, но вече няма опасност да забремени своята партньорка. Затова и толкова бързо трупа популярност.

Според експерти обаче редица други фактори са причина все повече млади мъже да се насочват към вазектомия. Би Би Си съобщава, че в САЩ през последните месеци буквално се наблюдава бум на търсене на информация за такива операции и желание да бъдат осъществени. Той се обяснява с историческото решение на Върховния съд на страната през юни, което развързва ръцете на щатските власти отново да въвеждат забрана за аборт. Проучване на изследователската компания Innerbody Research е показало, че търсенето на информация къде може да се направи вазектомия се е увеличило с 850% в дните след новината за позицията на американските върховни съдии. Представител на клиника във Флорида признава, че броят на мъжете под 30-годишна възраст и без деца, които са се подложили на такава операция при тях, се е удвоил след съдебното решение.

35-годишният Лаян Ленк от Мисури казва, че за него това е било единственото решение, тъй като той и партньорката му нямат деца и не искат да имат, а на мястото, в което живеят, абортът веднага е бил криминализиран. Той е успял да си запише час за вазектомия чак през януари. “Това е единственият начин в момента да предпазя партньорката си и мисля, че още много хора са в моята ситуация”, обяснява Ленк пред Би Би Си.

Експерти коментират пред британската медия, че това е много голяма промяна в поемането на отговорност за контрол на раждаемостта, която досега непропорционално падаше върху жените дори при дългогодишните двойки. Дамите са тези, които пият противозачатъчни лекарства, носят вътрематочни спирали и се подлагат на женска стерилизация. Шумът около забраната на абортите обаче, изглежда, обръща тази тенденция и мъжете искат да поемат по-голяма отговорност за собственото си възпроизводство.

“Това е обяснимо, тъй като възможностите на жените стават по-ограничени, особено в щати, където законите срещу абортите наистина са възстановени. Съществува чувство, че вече не можем просто да правим секс при познатите условия. Мъжете, които прибягват до вазектомия, най-често казват, че са били помолени от половинките си”, обяснява Александър Пастузак, асистент по урологична хирургия в университета на Юта.

При 23-годишния Кийт Лауе от Тексас се е случило точно така. Той и партньорката му имат дъщеря на три годинки и не искат повече деца. Опитът им с женски контрацептиви е бил доста болезнен и мъжът се решава да поеме в свои ръце контрола на раждаемостта на двойката, като се подложи на стерилизация. “Тексас не е много добър към репродуктивните права на жените, така че това беше лесно решение за мен”, посочва Лауе.

Подобно увеличение на исканията за вазектомия се наблюдава при американските мъже и по време на икономическата криза между 2007 и 2009 г. Тогава е отчетен скок от 34% на такива операции, който експертите обясняват с високата безработица и страх от финансова невъзможност да отгледаш дете. Също така засилващите се тревоги сред младите за бъдещето на света, продиктувани от екологичните проблеми на планетата.

Професорът по клинична урология Стантън Хониг смята, че политическият климат е движещ фактор за нарастващия брой вазектомии. След решението на Върховния съд на САЩ много уролози са се сблъскали с листа на чакащи с месеци за такава операция. Освен това се е увеличил страхът, че могат да бъдат отнети и други форми за контрол върху раждаемостта, особено в по-консервативните щати. Тази възможност минава през ума и на 23-годишния Ленк веднага когато се връща забраната на абортите в техния щат, което допълнително го мотивира незабавно да планира вазектомия, докато все още е възможна.

Въпреки очевидните предимства на процедурата броят на мъжете, които се подлагат на нея в САЩ, все още е нисък в сравнение с други страни като Канада и Великобритания, до голяма степен поради приетата норма, че контрацепцията е отговорност на жените, казва Кристал Литълджон, доцент по социология в университета на Орегон. Тя не очаква да има коренна промяна в отговорностите между половете по отношение на раждаемостта, но все пак смята, че случващото се ще допринесе за това нещата да бъдат малко по-добри. “Докато гледаме на ставащото като на опит мъжете да подадат ръка на своите партньорки, които не са в състояние да предотвратят бременност, голяма промяна не може да има. Това издава, че все още те не се смятат за отговорна страна за контрацепцията. Подобно мислене трябва да се промени, за да има по-съществено изменение в поемането на отговорност”, посочва Литълджон.

Правят 15 000 стерилизации този месец

15 000 мъжки стерилизации ще бъдат направени този месец по случай десетата годишнина от създаването на Световен ден на вазектомията. Тази година Мексико е официален домакин на инициативата. Местните власти са обещали да мобилизират около 400 лекари, които да извършат 10 000 операции. Предвидено е мобилни клиники за вазектомия да бъдат поставени на границата между Мексико и САЩ, които ще предлагат безплатни услуги. Подобни инициативи ще има в Тайланд и Филипините.

Доктор Есгар Гуарин, който е сред радетелите на мъжката стерилизация в Америка, планира да обикаля със своята мобилна клиника из Айова и Мисури и да извърши 100 безплатни вазектомии. Той казва, че празнува промяната, която се наблюдава в САЩ по въпроса, тъй като доклад на ООН през 2019 г. е показал колко несподелена всъщност е отговорността при контролиране на възпроизводството. Ако тогава са били направени 219 милиона женски стерилизации по света, то при мъжете те са били едва 16 млн. По думите му подобна диспропорция между половете е нелепа.

Проучването на ООН показва, че в развиващите се страни този тип операции са почти непознати, докато в Канада и Великобритания разпространението им е около 21%, а в САЩ – над 10 процента. България въобще не води статистика по въпроса, тъй като извършените вазектомии са пренебрежимо малко. Според неофициална информация на лекари вероятно не са повече от 50.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>