Краля на тиквите от Горски извор пласира по 5 тона на ден - народът граби (снимки)
Гърци поръчват на свои приятели от България да им занесат от цигулките на Петър
Пращят от захар!
С тези думи Петър Танев, известен като Краля на тиквите, не смогва да обслужва клиенти. Стоката му и тази година е струпана от двете страни на централния път в хасковското село Горски извор. Могилите от жълти и бели "екземпляри" с всеки ден се смаляват. Който мине по стария път Пловдив-Свиленград, спира и пълни багажник.
"Засях 20 декара и изкарах над 100 тона", обясни производителят. Продукцията му е толкова известна, че от нея поръчват дори от Гърция. Миналата година пловдивчани занесли на свои приятели в Комотини от тиквите на Петър. Сега Мария Михайлова заръча да й закарат пак. "В Гърция няма такива тикви като българските - сладки, месести и вкусни", каза сънародничката ни, която от години живее в Комотини. Тя изключително се зарадва, като видя, че желанието й е изпълнено.
"И тази година беше добра за тиквите. Горещото лято ги "наля" със слънце, а оттам и със сладост", каза Петър, докато избираше сред огромните купчини "най-оранжевите екземпляри".
Повишението на цените, което е повсеместно у нас, не подмина и неговите тикви. Миналата година той пласираше цигулките по 60 ст. за килограм, сега ги дава срещу 80 ст. "Да не ви казвам по пазарите в Пловдив колко струват", каза му пловдивчанка, която на бърза ръка си купи две големи цигулки и продължи по пътя си.
"До няколко дни няма да остане ни една", отговори й Петър. В съботния ден той очакваше да продаде около 2 тона, а днес се надява да пласира поне 5. Тези, които леко са наранени, вървят по 40 ст. за килограм. Те обаче трябва бързо да се консумират.
Стоката му е добила такава известност, че хора дори от София поръчвали цели ремаркета.
"През лятото всеки ден трябва да се яде диня, а през есента и зимата - обезателно тиква, тъй като и двата плода са много полезни за бъбреците", препоръчва известен гастроентеролог.
Хора, опитали от цигулките на Петър Танев, твърдят, че изобщо не е нужно да се ръсят със захар, когато се пекат.
Самият производител не се опасява, че продукцията му, която е на улицата, може да бъде окрадена. "Хората не са такива", отговори той. "Най-много някой през нощта да си вземе една-две, но не могат всичките", великодушен е младият стопанин.
Живот и здраве, догодина се зарича да увеличи декарите с тикви.