Село на 46 км от Пловдив въстава срещу кариера, сочат име на ексдепутат (снимки)

04.11.2022 14:37 Никола Михайлов
Село Тюркмен
Аз съм от Тюркмен, фирмата е моя, но изобщо нямам намерение да изграждам кариера, заяви Владимир Маринов.
Местни призовават за отпор във Фейсбук.
Инвестиционното намерение, внесено от майката на Владимир Маринов - Калинка Маринов в РИОСВ-Пловдив.

- Фирмата е моя, но нямам такова намерение, отрече Владимир Маринов

- Интересно, че нищо не знае - заявлението е подадено от майка му, реагират в Тюркмен

Жители на село Тюркмен, община Брезово, се надигат срещу изграждането на кариера за добиване на варовик, която ще е само на 470 метра от къщите на селото.
"Никой не е съгласен. Това са общински земи, дадени за пасища. Събираме подписка и вече 200 души са я подкрепили", заяви пред "24 часа" кметският наместник Стоян Стоянов.
Той се надява общинският съвет в Брезово да не даде съгласие за изграждане на находището. "Ще настояваме заседанието да е изнесено в Тюркмен, за да видят съветниците на място каква е реакцията на хората", допълни Стоянов.
По думите инвестиционното предложение е за разкопаване на 244 декара и концесия за 35 години. Тюркмен отстои на 46 километра от Пловдив.
"Категорично не сме съгласни да се добиват варовици в местността Орманите, се казва в петицията, огласена от местните хора, сред които и Гергана Даскалова. По думите им решението за кариера не е било оповестено в селото и хората не са могли да се запознаят. Крайният срок за обжалване изтекъл на 28 октомври.
"Категорично не сме съгласни да се извършват взривни дейности, които ще напукат къщите ни и ще навредят на природата. Не желаем да дишаме силно запрашен въздух", се казва в петицията, пратена до екоминистерството, РИОСВ-Пловдив, областната управа и община Брезово.
Местността Орманите се намирала точно до язовир "Дългъна", който бил обитаван от различни видове, сред които бяла чапла, папуняк, ливаден и тръстиков блатар.
Местността не попада в Натура 2000.
Инвеститорът уверявал, че няма да се наруши живота в селото.
Кметският наместник Стоянов обясни, че въпросната фирма обработвала земи около селото. "Не трябваше да научаваме постфактум за намерението му да изгражда кариера. Редно беше да излязат и да оповестят пред хората какво ще правят", добави той. И допълни, че зад фирмата стоял бившият депутат Владимир Маринов.
"Пълни глупости. За първи път чувам такова нещо. Аз съм си от Тюркмен", заяви пред "24 часа" Владимир Маринов. Попитан настоятелно ще изгражда ли кариера в селото, той отговори, че "това нещо е от 2007 г. и няма никакъв ход".
"Нямам представа какво имат предвид. Нямам дори идея за какво приказват. Аз не знам, а те знаят", коментира Маринов. Той потвърди, че фирмата "Агро Ерг", посочена от хората в Тюркмен като кандидат-концесионер, е негова.
"Нямам такива намерения. Имал съм много подобни обекти и всички съм продал преди повече от 10 г.", отсече ексдепутатът от 46-ото Народно събрание. Преди това той беше зам.-кмет на община "Родопи".

Хората в Тюркмен обаче не приемат сериозно думите му. "Интересно как може нищо да не знае при положение, че фирмата е негова, а заявлението за инвестиционно намерение идва майка му Калинка Маринова", реагират местни. И приложиха внесеното инвестиционно намерение до РИОСВ-Пловдив.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>