Крум чете учебници от “Оксфорд”, но иска да остане тук

02.11.2022 14:30

Труд, постоянство, дисциплина и решаване на задачи по 4-5 часа на ден. Това е формулата за успех на 18-годишния Крум Александров, който грабна сребърен медал от Международната олимпиада по химия. Заради постижението си талантливото дете от Математическата гимназия “Гео Милев” в Плевен влезе в шестия випуск на “Отличниците на България”.

Тази година олимпиадата се проведе в Китай дистанционно, заради мерките срещу коронавируса там. Въпреки това състезанието е изключително оспорвано, защото за медали се бориха 326 ученици от 83 страни. Те имаха 5 часа, за да решат 9 теоретични задачи от различни съвременни области на химията. Българските ученици се представиха блестящо. Освен Крум сребро печелят и Самуил Петков и Явор Христов от СМГ. А Павел Атанасов Николов от МГ “Акад. Кирил Попов”, в Пловдив завоюва златен медал.

“Задачите бяха интересни, от много високо ниво. Доволен съм от резултата си и как се справих. Издържах на напрежението”, казва Крум. Една от тях е

задача за златни наночастици, които се използват при COVID тестовете, за да се намери РНК-то на вируса

Талантливото момче трябваше да се състезава и на международната менделеева олимпиада по химия, но тя бе отменена.

През миналата година Крум завоюва и отличие от Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES). България участваше в надпреварата с два отбора, като и двата завоюваха медали. В конкуренция със 114 ученици от 18 страни родните гимназисти спечелиха сребърни и бронзови отличия.

Турнирът се проведе в два практически кръга дистанционно от 9 до 14 май, като всеки отбор се състоеше от физик, химик и биолог. Така сребърен медал завоюва и отборът, в който е Крум. С него на състезанието са и Красимир Масларов и друг наш отличник от тазгодишния ни випуск - Петър Жотев. Трите момчета

изследват акациев мед от района на Сегед

Те е трябвало да направят спектрофотометрично определяне на антиоксиданти, измерване на вискозитет и определяне на захарно съдържание. Освен това сред задачите е и изследване на речни проби от унгарски реки (перманганометрично изследване за нитрити, хроматография на фотосинтетични пигменти и утаяване на гранулирани частици от речен пясък).

Още отсега Крум започва да се подготвя за следващото международно състезание, но преди това ще трябва да премине и през трите кръга на Националната олимпиада по химия.

Той е категоричен, че

само уроците в училище не са достатъчни

“Няма как да се случи. И сега посещавам школата на г-жа Бенова от Плевен, на която фактически дължа голяма част от успехите си, защото тя ми помогна и ми показа красотата на химията и как да уча”, разказва още Крум Александров. Според него трябва и самостоятелна подготовка, при това от чуждестранни учебници. Причината - в българските няма достатъчно информация, за да събереш необходимите знания и да можеш да се подготвиш за международна олимпиада.

Той непрекъснато търси информация в интернет, а често така важната литература му осигуряват и неговите учители.

Благотворителна фондация пък му помага да си купи учебници от "Оксфорд". Това са най-добрите учебници по химия, с много и различна информация, казва още той. В подготовката за международните състезания пък помагат преподавателите от Софийския университет. Те ни насочват към това какво да учим, казва още Крум.

Още с първите уроци по Химия в VII клас той разбира, че ще са занимава с тази наука. А най-интересни тогава са му химичните процеси, макар че не знае какво точно представляват. пленява го смесването на два разтвора и променянето на цвета. “От интереса към практическата част дойде и този към научната.

Химията ми харесва, защото описва нашия свят - как и защо се случват дадени неща. А

чрез модели в химията можем да предскажем дадени процеси

и даде пример с утайки и как различни замърсители се отразяват на водата. Ако сложим правилното вещество, можем да засечем, ако има вредни вещества за хората във водата”, разказва още отличникът.

Крум вижда бъдещето си в България. И иска да учи Химия в Софийския университет. Избира го пред световните, защото смята, че качеството тук е на много добро ниво, което ще му помогне за бъдещето му в научната сфера.

“Голяма част от хората, които са можещи, отиват в чужбина и така се отварят много възможности. Тук не остават хора, а те се търсят”, казва още той. Впечатлен е от преподавателите в Алма матер.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>