15 хиляди евро ще е максималната помощ на стопанство заради войната

31.10.2022 22:30 Деляна Къркеланова
Родните производители на слънчоглед не могат да продадат продукцията си, която поскъпна с 46% в сравнение с година по-рано. Снимка: "24 ЧАСА"

15 000 евро ще бъде максималната помощ за стопанство, която ще получат земеделците у нас като компенсация за загубите им от войната в Украйна. Това е записано в проект на наредба, която земеделското министерство пусна за обществено обсъждане в понеделник.

Парите са от сега действащата Програма за развитие на селските райони, като става дума за 62 млн. евро. Приемът на документите, с които ще се кандидатства, ще започне след около месец, когато приключи общественото обсъждане, а одобрението ще бъде дадено до 31 март догодина.

В действителност обаче стопаните може да не стигнат до максимума от 15 хиляди евро, тъй като редът за кандидатстване предвижда първо да се съберат всички заявки и после всяка конкретна сума да се коригира според наличните средства.

Освен това, тъй като става дума за подпомагане de minimis, от получената сума ще трябва да бъдат извадени останалите помощи, които земеделецът е получил по този начин.

Според мотивите, подписани от земеделския министър Явор Гечев, помощите следва да ограничат загубите на фермерите заради увеличените цени на вложените ресурси, да се осигури стабилност на стопанствата, както и да се обезпечи тяхната ликвидност и жизнеспособност. Очакваният резултат е това да доведе до продоволствена сигурност в страната.

Подкрепата е насочена към земеделците, отглеждащи плодове, зеленчуци, винено грозде, слънчоглед, маслодайни рози, култивирани гъби, млечни и месодайни крави, телета за угояване, биволи, овце майки и кози майки.

Селскостопанският сектор е сред най-засегнатите от войната в Украйна. Затрудненото снабдяване и повишените цени на основни суровини за производството допринасят за нарастване и на потребителските цени. През първото шестмесечие на 2022 г. разходите за производство в селското стопанство продължават да се вдигат. По данни на НСИ общият индекс на цените на стоките и услугите за текущо потребление за второто тримесечие на 2022 г. е по-висок с 46,2% спрямо същото тримесечие на предходната година и с 38,1% спрямо нивото за цялата 2021 г.

Голяма част от производителите на плодове и зеленчуци - предимно малки и средни, не могат да си възвърнат разходите, които през второто тримесечие на 2022 г. са нараснали с 23% в сравнение с година по-рано, пише в мотивите на проекта.

Лозаро-винарският сектор пък търпи допълнителни загуби от войната, тъй като губят пазарите в Русия, Украйна и Беларус, а едновременно с това продукцията от продаденото грозде е поскъпнала с 46%.

При земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед, продукцията поскъпва средно с 46%, става ясно от данните на министъра на земеделието. През второто тримесечие на 2022-а разходите за производство на култивирани гъби са се увеличили с близо 22,2% спрямо 2021 г., докато средната цена на продукцията бележи ръст от 10,3%. А фуражите са поскъпнали с 34,3%.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>