"Отличниците на България" искат да правят наука тук, за да променят страната ни

31.10.2022 13:25
"24 часа" прие шестия випуск отличници. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ, ЙОРДАН СИМЕОНОВ И ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Издателят на "24 часа" Венелина Гочева награди отличника Крум Александров
Анастас Герджиков връчи отличието на Атанас Димитров, който вече е студент в СУ
Директорът "Корпоративни комуникации" в А1 Илияна Захариева награди Денис Цветков, който проектира "Супер Скрабъл".
Д-р Емануела Манолова, мениджър Бизнес развитие в „Аурубис България“, връчи грамота на Явор Йорданов.
Изпълнителният директор на "Геотехмин" Доминик Хамерс награди Самуил Младенов.
Теодоси Бояджиев, заместник-главен инженер, "Джи Пи Груп", връчва наградата на Петър Жотев.
Цветелина Илиева получи награда от Мариела Рунтева от Фондация „Трейс за хората“.
Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България“, даде наградата на Виктория Иванова.
Александра получи награда от министъра на образованието проф. Сашо Пенов.

В шестия випуск влязоха 14 деца

179 талантливи деца вече са част от отбора "Отличниците на България", а 14 деца ученици влязоха тази година в шестия випуск. "24 часа" започна тази инициатива, за да представя на читателите си най-красивите млади умове на България и не вярвахме всъщност колко много деца с невероятни научни постижения ще открием.

В предните пет години обаче имаше винаги и един тъжен момент в тази церемония. Това беше огромният брой отличници, които заминаваха извън България. Тази година обаче с изненада установихме, че голяма част от отличниците на България са избрали да учат в България.

На официалната церемония присъстваха министърът на образованието проф. Сашо Пенов, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и нашите партньори от А1, Джи Пи Груп, Аурубис България, Геотехмин, фондация „Трейс за хората”. 

Здравейте, випуск шести. Вие сте първите след двете години пандемия, които можем да видим очи в очи. За тези 6 г. забелязахме и разказахме за 179 отличници - хора, които бяха постигнали много в науката, предприемачеството, културата. Много ни впечатляват вашите истории, но повече ни впечатляват ни вашите идеи за бъдещето, защото то много скоро ще стане сегашно време. Знам точния брой ученици, които заминаха за чужбина - 80% от нашите отличници. Знам и точния брой на тези, които сега през тази година останаха в България - 50%. Ще ни е много важно да кажете защо сте останали в България - дали е заради образованието, дали е заради пандемията, дали е заради това, което се случва в света, защото наистина е сериозен броят на учениците, които остават. Много сте важни. 179 са повече от половината в българския парламент и вашето бъдеще ни е много важно, защото скоро ще говорим за него в сегашно време и ми се иска вие да го промените, обърна се към отличниците издателят на "24 часа" Венелина Гочева.

Издателят на "24 часа" връчи награда на сребърния медалист от Международната олимпиада по химия Крум Александров, за който ще разкажем през следващите дни.

На мен наградата ми дойде малко неочаквано. Аз искам да остана в България, защото потенциалът е много добър. Учените в България са едни от най-добрите, уверен е той.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи награди на Атанас Димитров. Той е носител на сребърен медал от международната олимпиада по информатика и сребърен медал от Жутиковската олимпиада.

Много съм поласкан, че съм с вас за поредна година. Това е една от най-важните инициативи, а вие сте една от малкото медии, които показват добрите примери, а не само новини за катастрофи и неприятности. Вярвам, че младите остават да продължат образованието си у нас, защото даваме високо качество, а вече имаме общи програми и със световни университети, каза ректорът на СУ Анастас Герджиков.

Отличникът Атанас Димитров благодари за наградата и обясни, че е избрал да продължи образованието си в Софийския университет, защото в България вече има огромно поле за развитие на млади таланти.

Денис Цветков получи отличие благодарение на проекта си „Супер Скрабъл“ и вече ще може да се играе и на български език. Неговата награда връчи Илияна Захариева – директор „Корпоративни комуникации” в А1.

Ние, както организаторите, сме горди и щастливи, че има такива хора. Надяваме се тези хора да дойдат да работят при нас в А1. Имаме голяма нужда от инженери и специалисти по IT технологии, каза Захариева. Тя сподели и, че "Скрабъл" е една от любимите й игри.

Благодаря за наградата. Нямам подготвена реч. "Скрабъл" не я разработих сам, а с моя приятел Георги, който не е тук. Избрахме играта, защото наистина няма платформа, на която да се играе на български език. С играта развиваме речника си и това ни помага да решим матурата, но тя наистина е уникална. За съжаление, не сме я пуснали официално, защото няма пуснат речник на български, който да използваме онлайн. Доколкото разбрах, БАН ще пусна такъв през 2023 г. и вероятно тогава ще я пуснем. Но има неща, които искаме да довършим. С Георги сме си поставили цел да я довършим и вероятно тогава ще я пуснем. Избрахме да останем в България, защото забелязахме, че хората, които остават тук, след това се развиват много добре в чужбина, разказа Денис Цветков. 

 Явор Йорданов е физик, астроном и астрофизик, който избира Софийския университет пред Оксфорд. Той получи наградата си от д-р Емануела Манолова, мениджър Бизнес развитие в „Аурубис България“ и един от водещите експерти в новаторските решения в индустрията.

За нас е чест да връчим наградата на един млад човек, който е решил, да остане в България, за да развива своите качества, обърна се към Явор д-р Емануела Манолова, мениджър Бизнес развитие в „Аурубис България“. Тя го покани да посети "Аурубис", за да види отблизо работата им.

Явор обясни, че макар и да не е отишъл в Оксфорд, обучението в СУ е достатъчно добро и от това, което е видял дотук е, че мястото на университета в световните класации е много по-напред, отколкото е сега. "Надявам се, че това скоро ще се промени", допълни той.

Самуил Младенов е участник в национални и международни проекти, олимпиади, състезания, благотворителни инициативи. През изминалите години заема призови места в областните кръгове на олимпиадите по български език и литература, английски език, география и икономика. Класиран на второ място в състезанието „Multi Talent Quest“ на AUBG. Участник в национален турнир на Фондация „BEST“ като член на Управителния съвет. Носител на граждански почетен медал на АUBG за демонстрирани изключителни постижения в лидерството, академичните занимания и гражданската ангажираност в своята общност. Неговата награда бе връчена от Доминик Хамерс изпълнителен директор на „Геотехмин”.

Радвам се, че за втора година мога да връча награда на отличник от Средногорието - "Геотехмин" развива своята дейност там. Самуил вече е в Благоевград, но искам да му пожелая да не се откъсва от родния си град и Средногорието и да предаде своята упоритост на другите ученици от региона. Продължавай да участваш в благотворителни каузи, защото участието ти там не подобрява само живота на другите, но и твоя. Вярвам, че такива хора трябва да ги насърчаваме да си развиват тук, но и да останат в родината, каза изпълнителният директор на "Геотехмин" Доминик Хамерс.

Не се страхувайте да имате лично мнение и да го изразявате! Следвайте мечтите си. Ние сме хората, които могат да оправят тази държава, обърна се към връстниците си пък Самуил Младенов.

Петър Жотев пък е вторият най-добър млад биолог в света. А амбицията му е да разработи технология за избор на пола на плода. Неговата награда връчи Теодоси Бояджиев, заместник-главен инженер, "Джи Пи Груп".

Много голямо впечатление ми направи големият брой на учениците, които искат да останат и да се развиват в България. Промяната трябва да направим съвместно. Бизнесът от години помага за развитието. Един от вас каза, че остава, за да оправи държавата, но вие трябва и да помогнете тя да се развива за бъдещите поколения, каза Теодоси Бояджиев, заместник-главен инженер, "Джи Пи Груп".

Петър Жотев благодари за наградата. Той ще е едно от децата, които ще учи в чужбина, но ще се върне в България, за да приложи знанията си тук.

Цветелина Илиева е сребърен медалист от европейската олимпиада за математика за момичета.  Тя бе наградена от Мариела Рунтева от Фондация „Трейс за хората“.

Знанието е дар, който даваме на себе си. "24 часа" за поредна година ни прави съпричастни към това да отличим младите, които със своя труд градят бъдещето. Пожелавам успех на нея и всички тук - напред и нагоре, и нека не се страхуват от успеха, обърна се към Цветелина Мариела Рунтева от Фондация „Трейс за хората“. Тя подари книги на Цветелина.

Искам да благодаря за възможността да съм тук, но и на всички, които ми помогнаха да стигна дотук. Благодаря за инициативата, защото с нея ни подтиквате да постигаме все повече и повече, каза Цветелина.

Виктория Иванова три пъти поред е носител на златен медал от международния конкурс „Евора“ Тази година темата на конкурса за млади художници бе домашните животни.  Талантливото момиче получи наградата си от Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България“.

За мен е истинско удоволствие да връча тази награда на Виктория. Бях много впечатлена от успехите й. На пръв поглед медицината и изкуството са различни и нямат нищо общо, но Хипократ е казал, че медицината е най-истинското и най-благородното изкуство, заяви Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България“.

Тези награди показват, че не средата е определящ фактор, а самодисциплината е трудът, категорична бе пък Виктория. 

Александра Умленска се занимава с роботика, химия, инженерни науки и физика, като вече е и преподавател по математика в една от частните платформи за образование. Тя е ученичка в Природо-математическа гимназия “Професор Емануил Иванов” в Кюстендил Първото ѝ изобретение е Star Seeker, което представлява звездна карта с над 50 от най-големите съзвездия, съставени от над 300 звезди. The Past Future Bike е колело, задвижвано от въздуха, с различни допълнения към него. Последният ѝ проект е роботът AUHydroBot 2021. Той се задвижва от екологично чист източник на енергия, като включва модул за дистанционно управление.

Александра получи награда от министъра на образованието проф. Сашо Пенов.

Винаги съм мечтал да има такива инициативи, които насърчават добрите ученици. В МОН предприехме мерки, за да могат и участниците на международни олимпиади да получават стипендии. Очаквам и други промени в законодателството, които да задържат младите хора в България, а младите да бъдат сигурни в студентската си кариера. В България им прекрасни висши училища със сериозен научен потенциал. Затова съм убеден, че вие сте еднакво конкурентоспособни с връстниците си от други държави. По "Еразъм" може да отидете в много държави, но ще видите, че знанията ви не са по-лоши, а в много случаи ще бъдат и по-добри, каза министърът на образованието проф. Сашо Пенов. И пожела успех на отличниците.

Александра пък каза, че ще учи две специалности, защото вярва, че може "да ги съчетае перфектно".

Искам да благодаря на всички, които останаха до мен и на тези, които бяха срещу мен, защото всяка спънка е урок. Вярвам, че мога да се реализирам и тук, не само в чужбина, разказа Александра.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>