Смилян сготви чорба с 250 кг. фасул за хиляди гости
Чорба от боб за хиляди туристи и местни сготви смолянското село Смилян за празника на местния фасул.
От снощи в големи казани на огън се приготвя деликатесната чорба от местните сортове едър и дребен шарен фасул. Смилянци са дарили 250 килограма фасул, с който да нагостят хилядите гости на селото, съобщи председателят на местното читалище Илия Годев. Освен топла чорба със смилянски фасул, на общата трапеза ще има и курбан, приготвен от 7 овце и една крава, които също са дарение, допълни Годев. Безплатните вкусотии ще се сервират в механа „Табиет“." Смилян е пълен с гости и туристи, дошли специално за празника. "През 2019 година над 6000 души опитаха от чорбата със смилянски фасул, днес очакваме да бъдат повече", каза още Годев.
В продължение на три дни в селото се провеждат изложения на местни производители, конкурс за пано от смилянски фасул, дегустация на традиционна кухня, концерти и др. Празникът на фасула е съпроводен от базар на смилянски фасул и продукцията на фермерите от горното поречие на река Арда. Ще се проведе и кулинарен конкурс за най-вкусно и оригинално ястие от смилянски фасул.
Тази година реколтата е много добра, казват местните производители. Очаква се добитото общо количества да е около 30 тона. Цената на килограм от едрия деликатесен фасул тази година достига до рекордните 20 лева. Родопското село е запазило словесно наименованието "Смилянски фасул", за да гарантира качеството му и да се пребори с нелоялната конкуренция, като го предлага на пазара със свои етикети.