ПП за наводненията: Институциите не функционират, ГЕРБ призоваха за безлихвен заем

28.10.2022 13:30 Деляна Къркеланова
Иван Демерджиев СНИМКА: Румяна Тонева

 Липса на адекватна техника, недостатъчен бюджет и лоша комуникация между институциите се оказват основни проблеми в момент на бедствено положение, единодушни  бяха партиите в парламента

Наводненията в Карловските села през септември ясно са показали, че  има не добро функциониране на институции в посока контрол. Такава теза застъпиха от ПП, след изслушването на служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в парламента. Те го призоваха да насочи усилия в посока превенция, и оказване на подкрепа на хората, които загубиха много. От ГЕРБ пък призоваха необходимост да се отпусне безлихвен заем на общините на селата, за да може да се действа веднага, това са част от изводите до които достигнаха партиите.

 За всички нас е ясно, че това което се случи с Карловските села е огромна трагедия , щетите са неописуеми -10 разрушени мостове, 7 свлачени дерета и тотално разрушена водопроводна мрежа, да не говорим за инфраструктура- 379 къщи и 3 хлд жители засегнати от тази тежка ситуация, с това започнаха коментарите след изслушването на министъра от  ГЕРБ. 

Дотук са изхарчени около 150 млн лева за щети, които не включват щетите по възстановяване на къщите, това е непосилна сума за държавата, а дори не са отпуснати средства за водопровод, казаха от парламентарната група.

Призоваха служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев да забързат заседанието с Междуведомствената комисия и ако е необходимо аварийно да се възстанови водопровода от общината. Като за финал призоваха да се набавят други източници на финансиране, освен комисията- Министерството на земеделието, на финансите и държавния бюджет. Трябва да се вложи персонално отношение и да се постави тази тема на дневен ред. 

Единодушно парламентарните групи заключиха, че са необходими условия за подобрение на живота на хората да се помисли как ще изкарат зимата, да се оцени адекватно какви са щетите, да се следи да няма злоупотреби и да не се злоупотребява с обществения ресурс също. Да се дава информация на хората до къде се е  стигнало, как се прави, какво остава и какви права им дава държавата и как могат да се ползват от тях.

От ДПС пък добавиха, че в такъв момент хората трябва да усетят подкрепата на държавата най-силно, да им се подсигурят онези средства които са необходими за прекарване на зимата и връщане на нормален живот.  Да се  възстанови инфраструктура и   доверието на хората в институциите. Накрая призоваха да се  създадеде онази структура която да се грижи за предотвратяване на такива бедствия занапред. 

Бедственото е в управлението на държавата. Най-голямото бедствие е това, следствие на това всички страдат. Ако имаше превенция, ако не се сечеше редовно и коритата се почистваха, днес нямаше изобщо да обсъждаме това. Дадоха се 364 млн лева за украинци, 150 млн не се намират като става въпрос за българи. Това не е нормално. Трябва да се подкрепяме и да мислим за своя народ и след това за останалите. Координацията не е добра, ресурсите  и техниката не са достатъчни, бюджета също. Трябваше ударно всички заедно да подмогнем на хората. Държавата и местната власт трябва да работят в синхрон за отлични резултати., заключиха от Възраждане.

Хората живеят в условието на този ад. За студените месеци трябва да се мисли сериозно, трябва да направим нужните изводи и заключения за  по-продуктивна работа в бързи срокове. Лошата истина е, че всички помощия, дарения, подкрепата на доброволци компенсираха работата на институциите, допълниха от БСП. Липсва  комуникацията между институциите. Но въпросът ни тук е къде е показното на хората които дариха пари по отворените сметки които се създадоха.Каква е връзката на Вашата комисия с хората които отговарят на тези сметки. Трябва да се обърне внимание на това, казаха партията.

Реални и адекватни действия в кратки срокове, хората очакват от нас.

По-координирани действия и прозрачна, ясна информация. Нека хората видят грижата ни за тях, за това че ни интересува, че търсим адекватно и бързо решение.

От ДБ и БВ бяха единодушни, чее проблема с ниския бюджет, лоша координация и неадекватна техника са основната спънка. 
  Имаше несъответствия, кой е отговорен за какво, хората не знаеха към кой да се обърнат. Нямат представа кой е отговорен за конкретното действие. Или има или няма координация, това са двата варианта. Липсва на адекватна техника.  Липсва на контакт с местното население, беше голям проблем, казаха ДБ. Да бъдат подобрени протоколите и то да бъдат смислени най-вече. Грижата за това са ваша и на комисията, обърнаха се към Демерджиев от партията. Като за финал от БВ заключиха, че успешно държавата у е успяла да опази живота на хората, дали е съдбата или намеса на институциите не е ясно, но е факт, че няма жертви. Също са опазени остатъците от имуществото на хората, без грабежи и вандалщини. Бърза реакция и адекватна подкрепа от страна на всички институции са пътят към успешно справяне в такъв труден момент, казаха като за финал от партията. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>