Пробиотик от традиционно китайско ястие може да помогне в лечението на хиперурикемия
Китайски учени откриха, че пробиотик от китайска ферментирала храна е в състояние да помогне в лечението на хиперурикемия (високи нива на пикочната киселина), която е предвестник на подаграта, съобщава Радио Китай.
Изследователският екип от Факултета по науки за живота на Ланджоуския университет установи, че щамът fermentum GR-3, изолиран от спагетите с мариновани зеленчуци, известни като „дзяншуеймиен“, може да разгради пикочната киселина, каза ръководителят на екипа Ли Сянкай, който е професор в университета. Техни предишни проучвания показаха, че пробиотиците от тази ферментирала храна са в състояние да облекчат хиперурикемията и подаграта при мишки. След това те приготвиха кисело мляко с изолирания от дзяншуеймиен щам GR-3 и проведоха двумесечно изпитване върху 120 доброволци с повишени нива на пикочната киселина.
Резултатите показаха, че полученото от тях кисело мляко е с висок капацитет за разграждане на пикочната киселина. Те стигнаха до извода, че fermentum GR-3 може да се използва като допълнение към лечението на хиперурикемията, както и за намаляването на натрупаните тежки метали в тялото, заяви Ли Сянкай.
Резултатите от проучването бяха публикувани в редица списания, включително „iScience“.