7 "председатели" на парламента и Вежди над тях, "Възраждане" пас, "Промяната" недоволни (Обзор)

21.10.2022 22:00
Вежди Рашидов и седмината му заместници, които ще водят заседанията на парламента занапред, седнаха заедно на трибуната. Столовете обаче не достигнаха и се наложи квесторите да донесат допълнителни.
Единствено депутатите от “Продължаваме промяната” и “Възраждане” не станаха на крака след избирането на Рашидов

ДБ също не гласува за изход от 54-часовата криза, макар Христо Иванов пръв да го подсказа. Сега обаче подозира, че това мнозинство около ГЕРБ не е само за шеф

139 гласа зад “достойния председател на парламента” Вежди Рашидов и 7-ината му заместници, които реално ще водят заседанията.

Така приключи 54-часовата сага

на 48-ия парламент, чието първо заседание бе открито тържествено в сряда, а закрито в 17,40 в петък. С това се избегнаха конституционната криза и тоталният блокаж на държавата, защото без избран шеф все едно няма парламент.

Дотук се стигна едва на 6-ата процедура по избор и след двудневни совалки между партиите. А крехкият консенсус около това доайенът на НС Вежди Рашидов, който удари първия звънец, да бъде избран за редовен председател в името на политическия мир, започна да се оформя още в четвъртък по обед. Изхода тогава подсказа лидерът на ДБ Христо Иванов, очертал се като неофициалния парламентьор на новия парламент.

Нещо като “служебен” председател, а всяка от групите да излъчи заместник и те да се редуват да ръководят заседанията, измисли Иванов преди ден и напрежението постепенно взе да стихва. Г-н Рашидов заслужи титлата “достоен председател”, възкликна пък шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова, когато първоначално с ръка на сърцето и сълзи в очите бившият културен министър отказа номинацията.

Вчера обаче я прие, след като от името на четири сили - ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход”, я направи лидерката на социалистите.

Откровен от трибуната през трите напрегнати дни, докато бе сам на нея, Рашидов и вчера продължи с личните признания. Разказа как Христо Стоичков обърнал позицията му. Звъннал му късно вечерта от САЩ и настоял:

“Върни се, бе! хората те обичат”

Рашидов и Корнелия Нинова пък влизаха неведнъж в жестоки лични престрелки. Затова сега се прие като знаково, че именно председателката на БСП обяви номинацията на колегата си от ГЕРБ.

Ден по-рано пък

Вежди ѝ се извини на микрофона за всичко, което са си казали.

Така 139 накрая депутати избраха скулптора доайен.

“Против” гласуваха ПП и ДБ - според предварителните им декларации, че няма как да подкрепят депутат от партията на Бойко Борисов.

“Възраждане” също влязоха в по-примирения като цяло парламентарен тон и дадоха вот “въздържал се”.

Самата процедура не мина гладко, защото при очерталия се финал на тридневния маратон от “Промяната” изведнъж поискаха нова почивка - точно преди решителния вот. Рашидов обаче отказа повече да се протака.

Христо Иванов скочи да защити бившите партньори от ПП. Скара се на новозаформилото се мнозинство, че започва да се налага.

Любопитен детайл е, че радетелят за консенсус Иванов показа недоволство от изхода, който сам посочи. “Вежди Рашидов от наша гледна точка не може да бъде консенсусна личност. Той има доста богата и добре известна биография”, обясни лидерът на ДБ. И добави: “Виждам как

се оформя в нещо друго освен в мнозинство по избор на председател”

А Кирил Петков остана изненадан, че точно Нинова е представила номинацията.

“Това мнозинство беше необходимо и наложително за България”, обясни соцлидерката и напомни, че чакат бюджетът, закони за плана за възстановяване и “блокажът на държавата”. Нинова обаче категорично отрече възможността да говорят с ГЕРБ за кабинет или да подкрепят правителство с техния мандат.

“Опитват се предизборно, маркетингово да се харесат на своите избиратели”, анализира пък реакциите на “Промяната” и ДБ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Обещавам ви да работя за вас, да съм консенсусен и да се вслушвам в думите”, зарече се Рашидов, но настоятелно призова колегите: “ Намалете перченето!”.

Росен Желязков и Никола Минчев, от чиито номинации за председател ГЕРБ и ПП първоначално не отстъпваха, но накрая изтеглиха, показаха, че могат да реализират на практика първата идея за авариен изход от кризата - да се редуват начело на депутатите. Те бяха избрани за зам.-председатели.

На шефската трибуна седнаха и кандидатите на БСП и ДПС за “пръв сред равни” - зам.-председателите на двете партии Кристиан Вигенин и Йордан Цонев. Както и в последните 3 кратки парламента, ДБ прати на трибуната Атанас Атанасов, а “Възраждане” - Цончо Ганев. Дебют прави Надежда Самарджиева от “Български възход”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>