“Промяната” май скъса с всички. Нинова бясна: Няма да откраднете и образа на БСП!

21.10.2022 08:45
Кирил Петков и Асен Василев останаха сами, след като никой не уважи поканата им. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
След поредния провален вот и дълги консултации Десислава Атанасова и Томислав Дончев обявиха на брифинг, че ГЕРБ оттегля своя кандидат за шеф на НС.
Корнелия Нинова предупреди ПП, че след като са откраднали програмата на БСП, няма да им позволи да откраднат и образа и?.

Петков и Василев не говорели с никого, в собствените им очи това ги прави герои

Прекрати ли “Продължаваме промяната” огъня в яростната си война с ГЕРБ в името на това парламентът да заработи и държавата да не бъде тласната и в конституционна криза, редом с икономическата? Или зад демонстративно смекчения тон всъщност Кирил Петков и Асен Василев играят някаква своя игра, в която всеки остава враг. Два дни партията им

заемаше позата на несистемен играч, който цели да скъса с всички останали партии,

прокламирайки собствените си виждания за единствената праведна идеология и високомерно “наказвайки” тези, които не искат да я припознаят.

Първата такава демонстрация бе издигането на Никола Минчев за председател, след като традицията повелява най-голямата парламентарна група да го излъчи. И доста арогантното обяснение от Василев и останалите в ПП - проблем на ГЕРБ е, че не си е осигурила мнозинство да избере техния човек, нас това какво ни засяга. Не последва и никакъв отговор на повече от настоятелната покана на Бойко Борисов, който в своя си стил им прати поне 3 пъти посланието, че каквато конфигурация им изнася, на такава ще се съгласи, само и само да се сглоби редовна власт за тежката зима.

И ако това поведение на лидерите на “Промяната” бе очаквано, то сектантската поза, в която те застанаха и спрямо довчерашните си партньори, вече буди все по-сериозно недоумение у тях.

Тотално се неглижират усилията на лидера на ДБ Христо Иванов да лансира вежливо приемливи за всички основни играчи варианти - от ротацията на председателите, излъчени от ГЕРБ и ПП, до избора на една обединителна фигура за парламентарен председател - най-добре доаейна Вежди Рашидов, който обаче да делегира ръководството последователно на зам.-председателите, и това да е мирният договор на 48-ия парламент.

Вместо поне да го прочетат и да помислят дали да го парафират, Петков и Василев загърбиха всички и свикаха свой си формат - консултации “пред камерите”, така както те го направили преди 10 месеца в мола.

Това ноу-хау нямаше как да се възприеме от останалите, които им напомниха, че в пленарната зала всичко става пред камерите и

там е мястото, в което българският парламент взема решенията

Всъщност бе пределно ясно, че този път никой няма да отиде при тях в “мола”, в случая зала “Запад” на НС. И че те изобщо не са целели това, а само отново да повторят как Бойко Борисов, когото специално призоваха да пристигне, се изплашил от срещата с “Промяната”. Че не желаят да се съобразят нито с опоненти, нито с партньори, защото същите тези хора вече бяха успели в легитимния формат на председателския съвет да се съгласят какъв е пътят към компромиса. Взривявайки го, лидерите на ПП дадоха сериозни основания на подозренията, че новата им максима е “Колкото по-зле, толкова по-добре”.

В залата Петков и Василев приветстваха завръщането на добрия тон. Но със същата усмивка направиха невъзможно гласуването на договореното между останалите 6 сили в парламента - доаейнът Рашидов да го оглави.

Извън камерите от ПП в прав текст заявили на останалите, че няма да гласуват за никого от ГЕРБ, разказаха участници в консултациите вчера. Самото свикване срещата в зала “Запад” също бе само една демонстрация - отлично знаеха, че по същото време още не е свършил съветът с участието на ръководствата на всички парламентарни групи.

Тоталното пренебрежение към общите усилия прозвуча и в грубата обида, че разговорът бил задкулисие, защото е зад закрити врата.

Впрочем потърсили зрелище, ПП го получиха - Даниел Митов и Румен Христов все пак се качиха до зала “Запад”, преди Петков и Василев да заемат местата си в нея. Така пратениците на ГЕРБ имаха възможност да обявят пред медиите, че явно няма интерес към мероприятието на “Промяната” и тя е в изолация. Комичното бе, че в това време зад гърба им в залата се промъкнаха двамата лидери на ПП, но гостите “не ги видяха”.

А показателно бе, че на срещата не дойдоха дори бившите им партньори от ДБ и БСП. Те дадоха да се разбере, че не желаят отново да бъдат “пакетирани” като тройна коалиция с партията, която

все повече излъчва сигнали, че си е самодостатъчна 

да се надъхва срещу “статуквото”, корупцията и всички, които не изповядват религията ѝ.

Асен и Кирил наистина вече не си говорят с никого и смятат това за голямо геройство. Използват ДБ за посредник”. Това сподели депутат, изумен от поведението на харвардци.

Искали да покажат мускули, издигайки Никола. Но в един момент осъзнали, че ако той наистина бъде избран, ще се делегитимират като яростна опозиция - позата, на която разчитат да ги преведе през следващите избори, които те явно силно желаят да приближат.

Просто мислят в грешни категории,

обобщи политикът с богат опит, опитал да установи какво се случва в лагера на ПП.

Тезата на Петков и Василев за това, че всичко, което е извън тяхната среща, е задкулисие, силно ядоса Корнелия Нинова.

Много трудно извадихме БСП от етикета “статукво”. Репликата да се видим в зала “Запад”, за да няма задкулисие, е индиректно обвинение, че всички други сме се събрали на най-официалното място - председателския кабинет, и дискутираме в парламентарната зала нещо задкулисно, заяви лидерката от трибуната.

Може да сте тук само от година, но тези хора са изстрадали битката със задкулисието. Ние не сме яли бой 6 г. от мафията и задкулисието, за да си позволява някой, освен да ни открадне програмата, да ни открадне и образа, закани се тя на бившите си партньори.

Ставаме ли участници в процеса на въвеждане на еднолична власт, попита тя колегите си от другите групи. Не просто избираме Петър, Росен, Иван, а наливаме масло на онези, които искат да приключат с парламентарната демокрация и партийната система, е прочитът на Нинова на случващото се в парламента.

Изглежда “като да си играем с огъня, тичайки около купа със сено с кибрита и чакайки да видим кой ще я запали”.

Тези, които искат силна ръка и президентска република, сривайки парламентаризма, ще останат с пръст в уста, закани се пък Христо Иванов пред bTV.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>