Проф. Огнян Герджиков: Решението е на балотажа избран да е този с повече гласове

21.10.2022 07:00 Лиляна Клисурова
Проф. Огнян Герджиков беше председател на 39-ото народно събрание, депутат от НДСВ и служебен премиер в първото правителство, назначено от Румен Радев в началото на 2017 г.

Щом една правна норма в строгото ѝ тълкуване води до липса на изход, то трябва да се намери работещ вариант, казва юристът и бивш парламентарен шеф

- Проф. Герджиков, 2 дни депутатите не могат да си изберат председател и това създава конституционна криза, как ще го коментирате?

- Направо не е за коментиране. Това е безпрецедентна ситуация в историята ни, парламентаризмът е заплашен.

- Какъв е изходът?

- Много тясно се тълкуват разпоредбите на конституцията. Там е казано, че решенията се вземат с повече от половината присъстващи. Хубаво, но спазвайки строго тази норма, може никога да не се стигне до избор на председател,  което значи това Народно събрание да бъде закрито.

- Това не би ли било нарушаване на конституцията?

- Не трябва да се тълкуват така тясно текстовете. Щом една правна норма в строгото ѝ тълкуване води до липса на изход, то трябва да се намерят аналогични решения. Това решение е: балотаж и на него - който събере повече гласове.

- Въпреки че този кандидат има повече отрицателен вот, отколкото “за”, а положителният му е под 1/2 от кворума?

- Това е моето разбиране. Щом една разпоредба води до патова ситуация, това може да бъде до края на света!

- Странно ми е - вие сте професор по право, а съветвате депутатите да заобикалят конституцията и да я тълкуват както си решат? Не трябва ли първо да има произнасяне на КС по този казус?

- Да, изглежда революционно предложение за юрист. Може би по-добрият вариант е да се търси решение на КС. Но аз разсъждавам като

юрист, който не е толкова догматично скован в нормите,

а иска да се търси разумното решение. Самият аз съзнавам, че тази позиция е твърде спорна, но търся изход от патовата ситуация.

- Нека си представим, че се вземе такова решение и депутатите заобиколят конституцията - няма ли да е оспорим този им избор пред КС?

- Може да се стигне до произнасяне на Конституционния съд, не мога да знам какво ще бъде неговото решение. Впрочем КС е в непълен състав и това е още един грях на нашия парламент, който вече толкова време не попълва неговия състав, този на ВСС и на още 6-7 органа. Това показва колко слабо работи Народното събрание.

- Но ако КС се произнесе, че председателят не е избран легитимно, това няма ли да доведе до отмяна и на всички актове, приети от парламента под негово ръководство - закони, бюджет?

- Тук съм категоричен - не. Правото не може да се тълкува така, че да се стигне до безумни заключения.

Парламентът е избран по надлежния ред и е конституиран,

просто няма председател.

- Как ви изглежда отстрани това, че нито една от партиите не иска да отстъпи в този избор?

- Като политически инфантилизъм. Те показват, че не могат да намерят решение, с което да отворят вратите и законодателният орган да започне да действа, да се приемат бюджетът и другите важни закони. Това е най-важното, което трябва да направят.

- Как трябва да се постъпи в тази ситуация? ПП си оттегли кандидата, както и ГЕРБ?

- Политическата логика е такава, че водещата сила предлага председател и той бива избиран. Досега сме имали едно-две изключения - Михаил Миков и Ива Митева например, които бяха избрани от вторите групи, но това са изключения.

- Получава се така, че вече близо 2 години парламентът не работи като хората. Вие сте били начело на НС, а като юрист често сте критикували депутатите за качеството на законите. Какво бихте им казали сега?

- Това показва липса на зряла политическа воля. Още едно доказателство е отказът на повечето партии да се ползват от посредничеството на Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Това е странно, защото никой не кара партиите да се съгласят с това, което им се предлага. Но отказът априори показва липса на зрялост. Наподобяват ми на малко дете, което казва: Аз такова не обичам! Ама опитвал ли си го? Не, но не го обичам! Същата работа е с тези депутати. Защо априори отказват посредничеството?!

- Оптимист ли сте за съставяне на правителство?

- Все още съм оптимист, макар и умерен, защото не мога да си представя, че чак ще я докарат дотам, че да не могат да излъчат и кабинет.

- Как ще стане това - с чий мандат?

- Искате да ме сложите в ролята на Ванга или Нострадамус... Не искам да прогнозирам, но се надявам, че здравият разум ще надделее. И други държави са имали политически кризи, но нашето изглежда вече върховно постижение.

- Ако се стигне до трети мандат, на кого трябва да го даде президентът?

- Може би

на най-малката партия,

защото тя е и най-малко конфронтационна. По отношение на Стефан Янев няма натрупани негативи, самият той е разумен и балансиран. И би било възможен изход.

- Като споменахте Янев - появиха се твърдения, че НДСВ е донор на кадри за партията му. Така ли е?

- НДСВ е донор на много от партиите. То и на ГЕРБ бяхме в началото донор. Сега чувам за Янев, лично аз не съм дарявал нищо, макар да му симпатизирам. Работил съм с него и го намирам за умен, балансиран и интелигентен човек.

- Колко дни живот давате на този парламент?

- Не знам. Ще ми се да бъде

до местните избори поне,

за да може да се свършат важните неща, но не смея да бъда такъв оптимист.

- Не са ли вече партиите в предизборна кампания?

- Малко така действат. Но това не се харесва на хората. Тези дни, като ходя из София, непрекъснато чувам как мърморят недоволно - какви са тези народни представители, какво е това чудо?! От два дни чувам непрекъснато обидни думи по адрес на Народното събрание, много неприятни.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>