В магазина могат да откажат да платим със стотинки при смяната с еврото

20.10.2022 18:34 Румяна Денчева

Ето какво ще пише в специалния закон за смяната на валутите:

Как ще се превърнат цените от левове в евро, когато въведем общо европейската валута? Как ще се разплащаме в евро? Как физически ще заменим левчетата и до кога? Как ще получаваме заплати и пенсии, как се преизчисляват финансовите инструменти като акции, облигации? Как ще се предпазим от спекула с цените и ще има ли санкции за спекулантите?

Отговорите на всички тези въпроси ще бъдат дадени със закон за въвеждане на еврото. Концепция за него бе обявена за обществено обсъждане от служебния кабинет. Тя е съставена по приетия преди две години План за въвеждане на европейската валута. Единствената разлика между двата документа е, че в закона няма да е вписана датата 1 януари 2024 г., тъй като съществуват основателни съмнения, че тя може да не бъде спазена.

Изрично обаче е записано, че курсът ще бъде фиксирания - 1,95583 лева за 1 евро. Законът ще предвиди, че няма да се допуска преизчисляване на суми само с части от него, а ще трябва да се използва изцяло фиксираният курс за обмен, т.е. с всичките пет знака след десетичната точка. Цените, които ще се изписват една година в левове и в евро ще се закръгляват до два знака след десетичната запетая на базата на третия знак след десетичната запетая, ще предвиди законът.

Според концепцията, таксите и данъците към държавата следва да се закръгляват надолу, а плащанията на държавата към българските физически и юридически лица следва да се закръгляват нагоре. Според правилата, които той ще въведе в периода на двойно обращение на лев и евро , задълженията на търговците да връщат рестото на клиентите единствено в евро. Предвидено е едно единствено изключение: търговците няма да бъдат задължени да приемат от купувача повече от 50 броя монети в лева. От банкоматите ще се изтегля единствено евро след датата на въвеждане на еврото.

Той ще постанови още, че въвеждането на еврото няма да изменя или отменя действието на съществуващите договори- включително за кредити, депозити, както и финансови инструменти в лева или с препратки към лева ще продължат действието си. И ще въведе забрана стопанските субекти, вкл. кредитни институции, платежни институции, институции за електронни пари и други доставчици на финансови услуги да повишават цената на стоките или услугите за потребителите при въвеждане на еврото без основателна причина.

Графикът предвижда един месец след като Съветът на ЕС вземе решение, че отговаряме на всички условия и потвърди обменния курс, трябва да влезе в сила задължително обозначаване на цените едновременно в левове и евро. Това правило ще се прилага една година. Банките ще обменят една година левове срещу евро. Първите 6 месеца операцията ще бъде без такса. БНБ ще обменя левовете без ограничение в срока и без такса.

С очакваните промени в закона може да бъдат въведени глоби и от 10 000 лева за опити за спекула с цените и закръглянето им нагоре заради еврото. Контролът ще се осъществява от Комисията за защита на потребителите и Министерството на икономиката. Досегашната практика на държави, въвели еврото, показва, че опитите за вдигане на цени чрез закръгляне издържат едва няколко седмици.
Според изследвания и анализи, към края на първия месец се очаква поскъпването, причинено от замяната на лева с евро, да спадне под 1%, а към края на първата година да е под 0,5%.

Законът ще опише и начина на обявяване на двойните цени - в левове и евро, ще се избира от търговците, но при спазване на няколко условия – това да е лесно разбираемо, да не подвежда, да са изписани с еднакъв шрифт, да се показва фиксираният обменен курс и да не съдържа ненужна информация, която може да обърка потребителите. За да бъдат поощрени коректните търговци, икономическото министерство и Комисията за защита на потребителите заедно с неправителствени организации ще организират кампания “Честен търговец” с ясно разпознаваемо лого.

Търговците, които нарушават правилата за преобразуване или закръгляване, освен че ще бъдат санкционирани, ще влязат в “черен списък”, който ще бъде публикуван на интернет страницата на Комисията за защита на потребителите, на специалната страница за еврото, както и чрез други информационни канали.
Двойното обозначаване на цените ще правят и публичните институции. По време на този период всички суми, дължими от българските граждани на държавата, включително данъци, такси, глоби и други плащания, също ще се обозначават в левове и в евро.
Същото важи и за сумите, дължими от държавата на гражданите. Публичните органи следва също да изготвят информационни материали във връзка с двойното обозначаване на цените и ценови листи, в които цените са изписани в двете валути.

Превръщането на заплати, пенсии и други доходи от едната валута в другата ще отнеме различно време. Но ще има дата, от която нататък, всеки ще получава заплата, пенсия, хонорар в евро. И ако доходът е бил примерно 2000 лв., ще е 1020,4 евро.

Две седмици преди ефективното въвеждане на еврото банките, търговците и “Български пощи” ще бъдат заредени с българските варианти за банкнотите и монетите. Това означава, че още преди въпросната дата БНБ може да започне производство или поръчките на европейската валута.

Банките трябва да се погрижат от началото на 2024 г. всички разплащателни, депозитни, текущи бюджетни, спестовни, набирателни, ликвидационни и други сметки да бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро. За тях няма да има преходен период.

Това означава, че още от първия ден титулярите на левови сметки ще теглят или получават само евро, без значение дали използват банкомат, плащат на ПОС устройство или това става в офис на банка, платежна институция или дружество за електронни пари.
Безкасовите плащания ще се извършват изключително в евро. Това е един бърз и удобен начин за смяна на левовете с евро без специален ангажимент за самия титуляр на сметката.

Другият финансов регулатор - Комисията за финансов надзор, ще подготви превалутирането на финансовите инструменти като акции, облигации, дялове и други от емитентите на ценни книжа, търгувани на фондовата ни борса.

Непосредствено преди въвеждането на еврото се предвижда провеждане на национална информационна кампания, която да обясни на всички къде, кога, как, кой ще им съдейства, защо и колко сигурно ще обменят левовете в евро, какви процеси ще протичат и как да защитят правата си. В нея ще се обърне сериозно внимание върху мерките за защита на потребителите.

Кампанията ще използва различни инструменти и канали за комуникация - средства за масова информация като телевизия, радио, вестници и интернет медии, а също и интернет и социални мрежи. Ще бъде създаден национален сайт за еврото, ще се отпечатат информационни материали - плакати, брошури и листовки. Ангажимент за информирането и подпомагането на хората в отдалечени и слабо населени райони ще имат местните власти.

Рекламните кампании освен информационен ефект ще имат и контролен. За да се елиминира или ограничи спекулата с цените при въвеждането на еврото, двойното обявяване на цените в левове и евро ще се прави и в рекламните материали, съдържащи информация по отношение на цените на рекламираните услуги или продукти. Месец след старта за въвеждане на еврото отговорните за това институции трябва да призоват хората и фирмите да внесат в банкови сметки левовите си наличности в брой, за да могат парите им автоматично и безплатно да се превалутират в евро.

Едновременно ще върви и подготовката на информационните системи на банките и финансовите институции за поддържане на двойни салда по всички сметки и публични финансови отчети. Ще започне да тече и подготовката за конвертиране от банките на банкови платежни сметки и кредитни сметки, както и подготовката за конвертиране на лихвени проценти от лева към евро.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>