След 4 часа почивка: ПП - с още критерии, ГЕРБ с подкрепа за Цонев и Рашидов

20.10.2022 15:00 Павлета Давидова
При клетвата на новите депутати всички бяха прави

"Възраждане" с контрапредложение - начело на НС да се издигне човек без никакъв политически опит

След като половинчасовата почивка на депутатите прерасна в 4 часа извън пленарната зала, те вече се връщат на работа.

И третият за деня председателски съвет завърши без постигането на консенсус. Партийните лидери излязоха без да коментират разговорите в залата и се запътиха към групите си.

Христо Иванов от ДБ обясни, че са се разбрали да опитат с ново гласуване в залата. Те отново са настояли за ротационен принцип, включващ дори и ролята на заместник председателите.

ПП настояват в критериите за избор на шеф да се запише "предишен опит като председател или зам.-председател". Много е важно да държим конструктивния тон и човекът да е неконфликтна личност, заяви Кирил Петков. Най-важното - да се стремим да се издигнат кандидати с високо обществено доверие, заяви той. Не знам до каква степен изглеждаше приемливо, но з анас не лош мост е всяка група да предложи 1-2 кандидати от друга политическа сила. Може да ви се струва различно, но искам да го кажа. Да подгходим рационално разумно и по различен начин от последните два дни", добави той, с което предизвика напрежение в залата. ПП обаче му ръкопляскаха.

Даниел Митов от ГЕРБ посочи, че два от критериите не могат да бъдат измерени - "политиката е конфликтно поле, на тези, на визии за устройство на държава". Един вид всички тук сме конфликтни личности и това е нормално. В политиката има сблъсък, как се измерва той? Високо обществено доверие - социология ли ще гледаме? Всички сме с такова, след като сме тук и сме избрани. На мен тези критерии ми се струват трудни за псотигане", добави той.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова посочи, че е настоявала в пленарна зала да започне обсъждане на правилата като има съгласие на ръководствата на ПГ."Съгласие, кеото и до този момент не е постигнато категорично и моля да бъдем извинени от българсктие граждани, че повече от 30 часа водим един и същ дебат. При всичкото осъзнаване, надявам се, че след като по тази тема няма никакво съгласие, което да бъде обективирано под формата на мнозинство, много трудно и смного компромиси би се решавало всичко друго", заяви тя.

"ДБ предложи един изход вчера, ние, макар да съзнавахме, че не е разпоредба на конституцията, показахме пдокрепа, поехме ръката за търсене на консенсус. Дори тази сутрин поздравих ПП за оттеглянето на г-н Мичнев, защото също бе отстъпка, след поредния председателски съвет оттеглихме и нашата номинация, макар духът на парламентаризма да е почти категоричен, че партията, събрала най-голямо обществено доверие да получи псота пръв сред равни. И това не събра консенсус. Дори предложих да се обединим, ако можем, и да търсим съгласие по други критерии, лишени от политическата пристрастност. Критерии, които могат да бъдат оценени извън политическата логика и формирането на парламентарни мнозинства", посочи още Атанасова.

Тя е предложила за председател да е посочен най-възрастният, а той да има заместници и така формално или не парламентът да може да взема решения. Другата идея е била третата политическа сила да излъчи номинация. Номинацията на г-н Цонев е на човек с опит, но това не събра необходимото мнозинство, посочи Атанасова.

Присъединявам се към тона, който зададохте, обърна се към Атанасова Асен Василев от ПП. И мотивира промяната в правилата за избор с това, че традиционните правила парламенттъ не е успял да излъчи председател.

"Това което конституцията залага, е най-възрастният сред нас да открие почетно заседание и на третия час парламентът да избере председател, който е способен да ръководи залата така, че тя да приема закони и решения и да ръководи като най-висшия орган в държавата живота на всички граждани. Този парламент за съжаление се очертава кратък", прогнозира Василев.

ПП искат начело на НС да е човек с опит, за да работи парламентът ефективно. В тази зала има хора с опит, посочи той и призна, че няма как това да се запише в правилата, но може да се има предвид при избора. "По-лесно може да се прецени кой е по-конфликтен, което дисквалифицира мен. Да изберем човек, който няма да взривява залата", настоя Василев.

"Очевидно има разделение в резултат на червени, оранжеви, всякакви линии. Кандидати, които имат сериозна политическа кариера, трудно биха могли да намерят подкрепа тук в НС. Поне на думи има желание за постигане на разбирателство" , допълни и Костадин Костадинов от "Възраждане".

"Възраждане" предложили да се издигат лица без политически опит, дори такива които са за първи път в НС и не са се сблъсквали с политически противници. Според него реакциятс "А този кой е" е по-добра от "А този - не".

"Няма да ни посрещнат с тояги отвън на улицата, защото огромното мнозинство от гражданите това пожелаха. Това получиха", смята Костадинов. Спроед него шефът на НС няма да е лечителят на всички болежки и нямада е човекът , който ще поведе България по демократичния път за развитие, а просто ще даде път за работа на НС. Ако и това не стане - се отива на избори, което не било страшно. "Възраждане" оттеглиха и Петър Петров за председател на НС.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>