Игра на тронове – ГЕРБ и “Промяната” ще си редуват председателите (Обзор)

19.10.2022 22:45
Депутатите от 48-ия парламент полагат клетва, преди да се окаже, че не могат да излъчат председател.
Шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова в диалог със служебните министри. В тази ситуация няма място за детински битки за намощие, призова тя.
Корнелия Нинова и Кирил Петков обсъждат зациклянето.
В една от почивките, докато умуваха как да излязат от патовата ситуация, в единия край на пленарната зала се събраха и двамата основни кандидати - Росен Желязков и Никола Минчев, заедно с депутати от ДБ, начело с Христо Иванов.
Вежди Рашидов определи ситуацията като “параграф 22”.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ критикува депутатите, че не са извлекли поуките от многобройните избори.

Може ли българският парламент като европейския да има ротационно председателство? Преди няколко мандата левицата и ЕНП се договориха да си разделят 5-годишния мандат в Европарламента, така че всяка от двете основни сили в него последователно да получи шефския пост.

Така да се разсече възелът в 48-ото народно събрание. Изхода от безпрецедентната патова ситуация, в която то изпадна на старта си вчера, подсказа “Демократична България”. След 6 часа разправии процедурата по избор на парламентарен шеф се извъртя напразно 2 пъти, без никакви изгледи някой да събере мнозинство. Единствената разлика бе, че към 4-мата кандидати и ДПС добави свой - Йордан Цонев. И двата пъти на балотаж отидоха Росен Желязков от ГЕРБ и Никола Минчев от ПП, а съпартийците им се зарекоха никой да не отстъпи.

Така малко преди 17 ч депутатите

просто спряха часовника

и се разбраха да продължат в четвъртък в 10 ч, като първо се събере председателският съвет да умува изход от патовата ситуация. Това е “Параграф 22”. Чудесна книга, но ужасна, когато я играеш, въздъхна доайенът на 48-ия парламент Вежди Рашидов, който откри заседанието, но нямаше на кого да отстъпи председателския стол и днес за първи път в историята ни пак той, а не избран шеф на НС, ще удари звънеца.

Още снощи обаче лидерът на ДБ Христо Иванов излезе със спасителната идея Желязков и Минчев да се редуват. Не е ясно колко време всеки от тях ще е начело на НС, след като ескалацията още на старта му вещае кратък живот на този парламент. Но идеята на Иванов веднага бе прегърната и от ГЕРБ, и от “Промяната”.

Ситуацията е изключително вредна, защото не може да започне да работи Народното събрание. Ние сме внесли пакет от закони, България има нужда от бюджет, от закони, свързани с Плана за възстановяване като минимум, обясни съпредседателят на ДБ. Предложението му е

да се договори програма минимум от най-спешните задачи, върху която да се договори ротацията. 

Това позволява решението да не е на база на политическа търпимост или нетърпимост, а да се свърши определена работа, обясни Иванов. Така можело да се изберат бюджетна и правна комисия и да се отпуши работата на НС.

ГЕРБ приема председателят да е на ротационен принцип, обяви Бойко Борисов решението на Изпълнителната комисия на партията, която спешно свика снощи.

В тази криза е чудовищно да си играем на председатели. Не сме се заинатили да е наш, просто този пост се дава по право на победителя на изборите.

По-умният отстъпва,

обяви Борисов. Не трябва да става като в приказката за двете козлета, които се бутали на моста и никое не искало да отстъпи, докато и двете не паднали в реката.

Народът ни не заслужава това, което днес се случи в парламента, категоричен бе Борисов. Благодари на Христо Иванов за идеята и обяви - готови сме да подкрепим това предложение, само и само да спечели демокрацията.

Положителна реакция дойде веднага и от “Промяната”. Очевидно нито Желязков, нито Минчев могат да бъдат избрани, идеята на ДБ е заимствана от напредналите демокрации, където важни постове се въртят между няколко кандидати, когато няма съгласие. Това определено е добра формула, коментира Даниел Лорер. Решението обаче ще вземе Изпълнителното бюро на партията. Той нямаше отговор на колко време трябва да се редуват. Даде пример с Израел, където премиер-министрите

не успяха да си завършат ротацията - кабинетът падна

Екзотична идея на ръба на конституцията, отхвърли я обаче соцлидерката Корнелия Нинова.

Не може НС да има избрани едновременно двама председатели и те да управляват ротационно, категоричен бе обаче преподавателят по конституционно право Орлин Колев пред “24 часа”. Той обясни, че

вариантът е двете партии да подпишат джентълменско споразумение

или правила, според които единият ще е председател за определен период , след което ще подаде оставка и едва тогава ще бъде избран вторият. (Коментар и на юриста Иван Тодоров - на 11-а стр.)

Досега не е имало парламент в българската история, който да не може да избере председател на първото си заседание, както е записано в конституцията. Проблемът е, че никой не може да доближи нужните 121 гласа.

Иначе с умерен тон тръгнаха политическите речи сутринта, но постепенно той стана истеричен и подчинен на войната ГЕРБ - ПП.

В целия дебат ГЕРБ отстояваше правото като първа сила да излъчи председателя и неведнъж призова “Промяната” да изтегли своя кандидат, за да се отпуши патовата ситуация. Но същото поискаха и от ПП.

Двете партии се замеряха и с това кой първи да поиска прошка и да се покае - ГЕРБ за управлението си (по Асен Василев), или ПП за ареста на Борисов (по Радомир Чолаков). Обиждаха се за работата на своите правителства, скараха се за дълга и за парите за пенсии. Стигна се до обвинения в глупост (Тома Биков по адрес на ПП) и задкулисие (Асен Василев за ГЕРБ и ДПС). Накрая Тома Биков призова направо да се ходи на избори на 15 януари.

Явно не сме готови да чуваме и разбираме какво ни говорят опонентите. И съгласието го разбираме само около своята правота, вместо да търсим общото право и това на опонентите, критикува лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Уроците не са научени и поуките

не са извлечени, особено от тези 4 избори в последната година и половина, обясни той.

В 3 поредни парламента тук влизат сили, чиято единствена задача е да разбият политическата система и парламентаризма до основи. Това е съсипия, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ. Двете вече ги няма, сега е ред на третата, обърна се той към ПП.

Отчете, че ДБ и БСП са готови да говорят с ГЕРБ, но първо искали да ги унижат. Ние уважаваме вашите избиратели, няма да позволим вие да унижавате нашите, обърна се юристът към тях.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>