Трети неуспешен опит за избор на председател на НС, утре депутатите ще пробват пак (Обновена)

19.10.2022 16:33 Павлета Давидова
До последно продължи напрежението около кандидатурите за председател на НС

На балотажа Никола Минчев получи подкрепа от 97 депутати, 77 пък бяха за Росен Желязков

Утре от 10 часа депутатите ще се опитат да намерят решение на патовата ситуация, в която се вкараха покрай неуспешния избор на председател на парламента. До решението се стигна, след като и третият опит за решение претърпя провал.

След поредната почивката, която целеше консолидация на депутатите, най-сетне се премина към гласуване на първата номинация за председател на Народното събрание. Първи по азбучен ред бе Йордан Цонев от ДПС за председател. Цонев събра подкрепа от 34 депутати, 102 се въздържаха, 97 бяха против. След него дойде ред на кандидатурата на Кристиан Вигенин от БСП - 28 "за", 35 - "против" и 175 въздържали се.

Никола Минчев от ПП този път бе подкрепен от само 73 депутати, 35 бяха против, а 130 се въздържаха. Петър Петров от "Възраждане" събра 27 "за", 94 бяха против и 118 се въздържаха.

Основният претендент срещу Минчев - Росен Желязков от ГЕРБ, този път консолидира зад себе си съгласието на 67, 84 бяха против, а 88 се въздържаха.

"Така отново се стигна до схемата на "Параграф 22", прекрасна книга за четене, но не игра за депутати. Трябва да решим какво да правим", заяви Вежди Рашидов. След това обаче осъзна, че "пак същото ще се прави". На смеха в залата той се обърна към Иван Ченчев " все по-смешно ще става", заяви той с ирония, малко преди да пристъпят към повторния балотаж за шеф на НС.

Минчев събра от втория път 97 гласа "за", от БСП, ПП и ДБ, 42 бяха против, а 100 депутата се въздържаха. Само 77 гласа останаха зад Желязков, 87 бяха против, а 85 се въздържаха.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова определи случилото се като "очакван тупик, параграф 22". "Това вероятно ще се случва безброй много пъти, ако не се промени или търсенето на консенсус в залата, или правилата, но ако ги променим, ще те противоречат на Конституцията. Единственият начин е да се предложи друг начин на гласуване, аз не съм склонна. Затова е редно да прекъснем заседанието и то да продължи в час, който предложи председателят", заяви тя. И добави, че темата може да се коментира и на председателски съвет.

Рашидов се обърна към мнозинството с огорчение: "Молихме всички вас за примирение, смирение и човешки взаимоотношения, и да се вземат важните решения". И разказа, че е получил есемес от актьора Христо Мутафчиев. "Пита дали сме нормални, че хората с тояги се събират към парламента. Творците са с тънка чувствителност, имат усещане за адекватно поведение. Ако не седнем да се разберем като на кръгла маса, наистина да се съберем за мъдро решение, народът ще измете всички нас и той ще се събере на кръгла маса като 90-та година", предупреди доайенът в НС. И определи като добро предложението на Атанасова, след което насрочи продължение на заседанието за утре от 10 часа.

Стефан Янев от "Българско възраждане" пък направи допълнение - председателският съвет да излъчи само една кандидатура за председател, която да бъде гласувана в залата. "В създалото се говорене от парламентарните групи, които адресират своите избиратели, ние забравяме, че трябва да бъде адресиран българският народ. Нашето задължение бе да изберем председател, с този тип говорене, липса на диалог, дали ще се съберем утре или другиден, просто е безсмислено. Нашата дейност днес е непродуктивна и това става пред очите на онези 3 млн. негласуващи. Нека помислим реално какво е възможно и какво не", настоя той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>