Юлиан Вергов води на театър непознати

17.10.2022 21:40 Калина Костова
Юлиан Вергов лично ще купува билети за участниците в кампанията
Наум Шопов и Невена Симеонова в постановката "Хамлет"

Смутен от късата ни памет, актьорът сам започна кампанията “Помни твореца”

Черно-бяла снимка на Наум Шопов и Невена Симеонова от сцена в постановката им “Хамлет”. С нея Юлиан Вергов обяви началото на собствена кампания в инстаграм, която нарече “Помни твореца”.

Той ще публикува фотоси на български творци в социалната мрежа, като пита: “Кои са тези хора?”. После лично ще купува билети за културно събитие на двама от позналите ги. Разбира се, в поста си актьорът не казва имена. Това обаче не попречи на десетки негови последователи да опишат подробно кои са артистите на снимката и къде играят. (Виж за постановката в карето долу.)

Първите късметлии ще гледат спектакъла “Неодачници” на Народния театър на 27 октомври, в който участва и самият Вергов.

Аз ще плащам билетите, които ще подарявам на двама от участниците. Не търся дивиденти, не правя кампанията с рекламна цел, а за да помним и да ценим хората на изкуството у нас, обясни актьорът пред “24 часа”.

“Един от основните ни проблеми днес е късата памет. Поради тази причина реших да инициирам кампания в тази посока или поне в областта на културата. Всъщност отсъстието на култура е май друг съществен проблем”, пише Вергов в инстаграм. А пред “24 часа” допълни: “Малкото присъствие на култура е проблем в битието ни. Дори касапницата по пътищата е заради липсата на култура”.

Той ще припомня лицата на артисти не само от театъра, а от всички сфери на културата - и кино, и изложби. Дори и по-неизвестни. “Покрай “Поетите” (кампанията, в която актьори рецитират български стихове - б.р.) срещнах толкова автори, които имат много силни произведения. Заслужава си да ги познаваме и помним”, казва Вергов.  

БКП сваля "Хамлет" от сцена, а режисьорът Леон Даниел е принуден да напусне театъра

Режисьор на сваления едва след няколко представления спектакъл "Хамлет" е Леон Даниел. Ето защо той често е разглеждан като емблема за трудната му съдба по време на комунизма в България.
Премиерата на "Хамлет" е на 14 май 1965 г. в театър "Българска армия". По онова време той носи името театър "Народна сцена", а за съвсем кратко в периода 1964/1965 г. е преименуван на "Театърът на въоръжените сили".
Замислено е постановката да излезе на бял свят много преди официалната си премиера. Освен това с "Хамлет" Леон Даниел и самият театър имат намерението да участват в мащабното честване на 400-годишнината от рождението на Шекспир в България. Макар постигнатия успех,само след няколко представления постановката е спряна от Централния комитет на БКП, а режисьорът напуска театъра. И все пак "Хамлет" оказва силно влияние върху последвалото развитие на театралното изкуство в страната, както и върху българската режисура до политическата промяна през 1989 г.
Причина спектакълът да спре да се играе е, че той се стреми да покаже как функционира едно общество, озовало се под диктатура и в частност в режима на сталинизма. В ролята на гневния Хамлет влиза актьорът Наум Шопов, чиято съпруга Невена Симеонова също е част от постановката. Шопов е познат още с ролите си на Робеспиер, Басилио, Кара Ибрахим, Сапуна и брат Лоренцо. Той е носител на множество отличия, сред които два „Аскеер-а” и „Икар”. Казват, че той наистина е закърмен на сцената. Майка му е бременна с него, когато играе в „Снаха” от Караславов и дори след раждането му не спира с участията си в театъра. Стане ли време да кърми, Мара Шопова се обръщала с гръб към публиката, а нейни колежки й подавали Наум, за да го нахрани, а спектакълът да продължи.
Съпругата на Шопов - Невена Симеонова също има не една забележителна роля зад гърба си. Тя участва в представленията "Коварство и любов", "Напразни усилия на любовта", "Трамвай желание" и "Вишнева градина" Снима се в над 10 филма, сред които "Ако не иде влак", "Птици и хрътки", "Вилна зона" и др. Двамата с Наум Щопов имат две деца - Христо и Елисавета (Лиза), които също решават да поемат по техния професионален път.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>