Осветяване на пешеходни пътеки в София и купуване на табла за скорост сред мерките за пътна безопасност

10.10.2022 17:51 Весела Бачева
Радарни табла показват скоростта на преминаващите коли по бул. “Черни връх”.

Допълнително осветяване на пешеходни пътеки, поставяне на радарни табла, които отчитат моментната скорост на движение на автомобилите, закупуване на тестове за наркотици са част от мерките, които прие транспортната комисия към Столичния общински съвет. Те са част от пакета от мерки за подобряване на пътната безопасност в София. Предложенията в него са общо 16.

Провеждане на информационни кампании в детските градини и училищата за безопасно придвижване в градска среда е една от мерките. Към нея се предвижда още и разработването на информационната брошура относно основните правила за движение по пътищата.

Отново към младите са насочени и идеите за разработване на мобилно приложение, което предвижда и награди за тях, както и за теоретично и практическо обучение за подобряване на квалификация за настоящи млади шофьори от 18 до 28 години. За първолаците пък общината предлага закупуването на светлоотразителни гривни да бъде ежегодно, за да бъдат те видими за останалите участници в движението.

Поставянето на модулни пешеходни острови в средата на големи булеварди ще осигурят защитено място за изчакване на пешеходците, както и ще стеснят лентите, което от своя страна ще намали скоростта на движение на шофьорите.

Предвижда се и допълнително осветяване на пешеходните пътеки в града, до които има изградено улично осветление и/или подходяща инфраструктура. Заложено е това да стане в срок до 6 месеца след приемането на доклада с мерките. В момента на територията на Столична община има 1 389 пешеходни пътеки тип "зебра", като 435 от тях са повдигнати, а над 500 са допълнително осветени.

Съветниците предлагат още да се сложат и допълнителни радарни табла, които отчитат моментната скорост на преминаващите автомобили.

"Вече имаме две такива табла и смятаме да разширим този метод за напомняне на водачите, че превишават скоростта. Разбира се, говорим за съвестните водачи, които имат самосъзнание. Не очакваме, че това ще бъде някаква панацея, но тези табла ни дават възможността за статистика, с която да настояваме пред Пътна полиция за повече проверки и камери", каза заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.

Отделно, информацията може да се използва и за определяне на местата с голяма концентрация на нарушения. Двете налични табла се намират на бул. "Черни връх" от кръстовището с бул. "Арсеналски" до кръстовището с бул. "Джеймс Баучер".

В доклада се предлага още и закупуване на тестове за установяване на употреба на наркотични вещества или техни аналози, които впоследствие да бъдат дарени на "Пътна полиция". Това се налага, тъй като от проверките на МВР се оказва, че дрогираните шофьори стават все повече и дори задминават тези, които са употребили алкохол.

Полагането на специална маркировка с повишен коефициент на сцепление, преди пешеходни пътеки и в зоната на спиране, така че да се намали спирачния път при екстрени условия - предвижда се това да стане масово в рамките на кръстовищата.

Обезопасяване на спирки на градския транспорт - това ще стане чрез специални защитни елементи, които при удар, връщат превозното средство обратно на пътя, но същевременно причиняват и минимални щети върху него.

В доклада се предлага и поставяне на нови решетъчно-тръбни парапети - тяхното възстановяване на местата, където липсват, както и поставяне на същите на натоварени булеварди и кръстовища. Те предотвратяват изненадващото изскачане на деца на пътното платно.

Докладът предлага още:

- през летните месеци, обособяване в парк "Цap Борисова градина" на зона за пътна безопасност;

- експериментално поставяне на нови видове ограничители за намаляване на скоростта на движение на МПС;

- създаване на комуникационен механизъм за обмяна на информация между отдел "Пътна полиция" към СДВР, Столична община, районните администрации,
Държавна агенция "Безопасност на движението но пътищата" и транспортната комисия към СОС, включително предоставяне на статистическите данни от радарните табла за скорост;

- възлагане на обследване на пътната безопасност на три от натоварените кръстовища в столицата;

- разработване и реализация на типови проекти, които имат за цел обезопасяване на пешеходните пресичания на големите булеварди, по които имаме движение и на трамваи, чрез промяна в организацията на движение и използването на модулни острови.

Зам.-кметът по транспорт ще трябва да отчита работата по приетите мерки пред СОС на всеки три месеца, както и ежемесечно да изисква информация от агенцията по безопасност по пътищата относно катастрофите в столицата, пътния травматизъм, данните от радарните табла и дарените тестове за наркотици на МВР. Същото задължение ще имат и районните кметове. Информацията ще трябва да се предоставя на Столичния общински съвет.

В допълнение към описаните мерки, общинският съветник Симеон Ставрев предложи да се обърне внимание и на паркирането на тротоарите, близкото спиране до пешеходни пътеки и късното светване на уличното осветление в определени райони.

Пакетът от мерки бе приет от транспортната комисия, предстои да бъде гласуван и от СОС.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>