Трима адвокати се бориха като лъвове да извадят от ареста майката на пребитото дете, не успяха (снимки)

06.10.2022 17:48 Никола Михайлов
Анка Михайлова отново остана безмълвна в съда. Снимки: Авторът
41-годишната Михайлова беше доведена под засилен конвой.
Дори и присъединяването на адвокат Димитър Будаков (вляво) към защитата, не успя да помогне на Анка.

Тя е пищяла като ненормална, за да бъде оказана помощ на момиченцето, изтъкна един от защитниците

Малката Севда все още в кома

Мощен адвокатски екип опита да извади от ареста 41-годишната Анка Михайлова от Пловдив, обвинена в побой над малкото си дете Севда. Момиченцето още е в кома в УМБАЛ "Св. Георги". Към предишните двама защитници на осиновителката се присъедини и соченият за тежка артилерия опитен юрист Димитър Будаков. Окръжният съдия Елена Захова обаче беше категорична, че Михайлова трябва да остане зад решетките, а решението й е окончателно.

41-годишната майка отново не беше словоохотлива. Тя пристигна в залата в черни дрехи и под засилен конвой. С нея влязоха трима мъже и жена, представяйки се за роднини.
"Много ви моля, пуснете ме да си ходя вкъщи", бяха единствените думи на Анка.
Тя е обвинена в умишлено нанасяне на тежка телесна повреда на осиновената си дъщеря Севда. Лично завела детето в болницата на 23 септември и обяснила на лекарите, че паднало от леглото. Медиците обаче се усъмнили, след като видели следи и от стари синини. Малката Севда на година и 9 месеца е с черепно-мозъчна травма, синини по тялото, разкъсан бял дроб и следи от ухапвания.
Отливка от зъбите на Анка Михайлова е показала, че следите са направени от нея. Жената обяснила, че хапала момиченцето, за да го свести.
Мощният адвокатски отбор се опита да атакува на втората инстанция обвинението на прокуратурата, оборвайки обоснованото предположение, че майката е извършила престъплението.
"Първоинстанционният съд се е позовал на разпитите на лекарите, които са приели пострадалата Севда. Същите не са вещи лица, които да дадат становище за механизма на причиняване на травмите. Все още не е изготвена медицинската експертиза, която да покаже дали именно подзащитната ми е извършила това престъпление", заяви адвокат Почев. Съпругата му Снежанка Почева припомни думите на личния лекар на детето, според когото не е забелязал над малката да има домашно насилие. Според адвокатите нямало опасност Анка да извърши друго престъпление и да се укрие, ако бъде пусната на свобода, тъй като е с чисто съдебно минало.
"Може ли една майка на такова дете да пищи като ненормална, да крещи и да плаче, за да му бъде оказана помощ, ако тя умишлено е причинила травмите", попита адвокат Будаков. Според него повдигнатото обвинение е прекалено тежко и в конкретния случай не може да се говори за умисъл. "Човек, който иска да нанесе такива телесни повреди няма да крещи, да търси помощ и да заведе детето си в болницата", изтъкна той.

По думите му подът в стаята на малката Севда бил теракотен. Ако детето е паднало, е напълно възможно да се получат такива травми", каза Будаков. Той поиска от съдията да приеме като доказателства 5 снимки на майката с детето, които показвали, че тя е добър родител. Съдия Елена Захова обаче отказа с обяснението, че фотографиите нямат отношение по делото.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>