Намаляват украинските бежанци във Великотърновско

27.09.2022 15:23
Украински бежанци СНИМКА: АРХИВ

Намалява броят на украинските бежанци, настанени във Великотърновско. От началото на военния конфликт в Украйна в областта са регистрирани общо 851 човека, който бягат от войната.  От тях 65 са настанени в държавни и общински жилища, каза пред журналисти областният управител Георги Гугучков, цитира БТА.

Днес той свика Областен съвет по сигурността, в който участваха представители на десетте общини, както и ръководители на институции.

Най-много бежанци от войната са настанени в Свищов - 44, посочи областният управител. По думите му, тенденцията е към намаляване и задържане на нивото на бежанците от Украйна, но ситуацията може да се промени.

Директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов докладва, че от началото на конфликта на територията на областта е създадена организация за регистрация на украинските граждани. Обособени са пет пункта в районните управления във Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Павликени и в сградата на служба „Миграция“ в областния център. Процесът продължава, като средно на седмица се регистрират по пет бягащи от войната граждани. До момента отказ е направен на деветима души.

През септември към детските градини и училища в областта са насочени 11 деца, а от началото на войната до момента те са общо 54, посочи директорът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева. Има проблем, свързан с актуалните данни относно настоящия адрес на някой от украинските деца, което затруднява обхващането и задържането им в учебните институции, посочи тя.

От БЧК във Велико Търново съобщиха, че до 1 септември при тях са се регистрирали 187 семейства на бежанци. Всички те са подпомогнати с храни, дрехи и хигиенни материали. На 16 ученици са предоставени помагала и учебни пособия. От областната дирекция „Социално подпомагане“ посочиха, че продължава отпускането на еднократна помощ в размер на 375 лв. на украински граждани със статут на временна закрила.

Предстои разкриването на нова програма, за предоставяне на ваучери в размер на 100 лв. за всички лица, включително и деца, които имат съответния статут. Те ще бъдат дадени до 31 декември т.г. с възможност да се използват в двумесечен срок от получаването им във всеки един търговски обект в областта и в страната, но не по-късно от края на февруари 2023 г.

До края на седмицата ще бъдат актуализирани всички данни за броя на украинските бежанци в областта и ще бъдат предоставени на Министерския съвет.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>