Остана с едни дрехи на гърба. И чака 70-ия си рожден ден в парника на двора в с. Богдан (снимки)

28.09.2022 18:25 Радко Паунов
Това остана от къщата на Маруся Бочева в с. Богдан.
Маруся Бочева преди потопът да отнесе къщата й.
Жената пред своя парник, където сега живее.
Маруся Бочева на розобер.

Макар и със съборена къща, Маруся Бочева не желае да напусне имота си и да отиде в гарсониерата си в Бургас

Баба Маруся. Така хората от карловското село Богдан знаят Маруся Колева Бочева. Стихията й събори къщата и я остави с един кат дрехи на гърба. И от месец живее в парника на двора. Но за нищо на света не иска да се раздели с имота си. И настоява да й монтират фургона точно до руините.

"Има гарсониера в Бургас, която беше отдала под наем. Но от 10 г. никой не живее там, защото е за основен ремонт, има мухъл, а леля ми е с астма и не може и час да изкара в такива условия", разказа пред "24 часа" племенникът на Маруся Бочева Стойо Шопов, който живее в Испания. Преди дни кметът на Богдан Христо Иванов разказа, че баба Маруся има жилище във Варна, но не иска да ходи там, а държи да остане в имота си. "Леля няма апартамент в морската столица. Гарсониерата й се намира в бургаския квартал "Братя Миладинови", уточнява Шопов.

Точно на 1 ноември Маруся Бочева ще навърши 70 г. Въпросът е в оранжерията ли ще посрещне юбилея си, питат местни. И се надяват дотогава жената да намери по-нормален подслон.
Преместила се от Бургас в Богдан през 1993 г. в родната къща на баща си, който починал. Донесла си целия багаж. "Там тя намери утеха сред природата и домашните си любимци", разказа племенникът й. Имала онкологично заболяване и е освидетелствана с решение на ТЕЛК. Не е била омъжена, няма и деца. Привързана е към котките и кучетата си. И сега е с тях. Как да ги остави, пита Стойо.

Макар пенсията й да е малка, с много усилия си произвеждала картофи, домати, краставици, пипер, събирала плодове, орехи. "Но никога не се е оплакала", твърди Стойо, който е родом от съседното село Певците, но живее в Испания.
Като научил за ужасното бедствие, взел самолета и пристигнал да види леля си. "Намерих я до стената - единствено тя беше останала от къщата. Водихме дълги разговори, но тя отказа да дойде при майка ми - нейната сестра. Предложихме й други варианти, за да не стои на двора в парника, а да има покрив над главата. Беше непреклонна", описва нейният племенник.

По думите му Маруся е загубила всичко - покъщнина, дребни спестявания, зимнина, произведена от нея, резачка за дърва. А седмица преди голямото наводнение си подредила нацепените дърва за тази зима. Сега и тях ги няма.

"Каза ми, че ще остане в парника. Тогава я снабдих със соларни лампи, радио, храна и вода. Подсигурихме й с майка ми и сестра ми още дрехи обувки, одеяла, инструменти, брадва. Дарители са й взели контейнер и до няколко дни ще е пристигнал в двора. Категорична е, че ще остане там и през зимата", казва Шопов.
Уверява, че след три седмици отново ще дойде в България, за да помогне на леля си да прекара по-леко зимата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>