Баба Маруся остана без къща в с. Богдан, има апартамент във Варна, иска фургон в двора

23.09.2022 15:18 Радко Паунов
26 фургона ще бъдат разположени в с. Богдан .СНИМКА: Архив
Областният управител Ангел Стоев и кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

46 семейства от наводнените села държат на общински жилища в Карлово

Нямаме нито едно свободно, отговори кметът Емил Кабаиванов

Баба Маруся от карловското село Богдан живее в оранжерия, тъй като наводнението разруши дома й. Тя има апартамент във Варна, но отказва да ходи там. И настоява да й поставят фургон в двора.

"Това е невъзможно, защото всички трябва да са на едно място, за да им бъде прокарано електричество, водоснабдяване и канализация", обясни кметът на селото Христо Иванов. По думите му баба Маруся живее сама. Но няма как да бъде изпълнено желанието й. Той потвърди, че има жилище в морската столица.

46 семейства от пострадалите села Богдан, Каравелово и Слатина не искат да живеят във фургони, а да бъдат настанени в общински жилища.

"Нямаме нито едно свободно. Всичко е заето от години от социално слаби. А общината не разполага с жилища по селата. Всички са в Карлово", обясни кметът д-р Емил Кабаиванов. Община Карлово разполага с общо 37 жилища, две от които са необитаеми - едното се нуждае от основен ремонт, защото там е живял наемател с психически проблеми, на другото покривът тече. "Имаме картотекирани двама души с висока степен на инвалидност, но дори тях не можем да настаним на този етап", обясни Кабаиванов.
Той и областният управител на Пловдив Ангел Стоев за пореден път посетиха пострадалите от потопа села. "До този момент 30 семейства са заявили желание да бъдат настанени във фургони. Държавата разполага с необходимия брой. На многочислените семейства ще бъдат доставени по два, а където трябва и по три. Предвидили сме 46 фургона", заяви Стоев. По думите му те са налични и са собственост на националната пожарна. Били абсолютно годни за живеене. Малките били с размери 3 на 6 метра и високи 2,40 м. Оборудвани са с кухня, сервизно помещение и спалня.
Стоев е категоричен, че фургони не могат да бъдат разполагани в дворовете на пострадалите.
За Каравелово са определени 8, за Слатина - 12 и за Богдан - 26. Според него настаняването ще стане между 3 и 7 октомври.
Големият проблем остават прекъснатите водопроводи, които са минавали през речните корита. Без вода са къщите, разположени край деретата. Екипите на ВиК-Пловдив определено не достигали. И затова Стоев ще иска помощ от регионалния министър Иван Шишков да осигури от други части на страната.
"В Богдан трябва да се изградят 5 км линейна мрежа, в Каравелово - 2 км, а в Слатина - 1. Трябва да се направят и сградни отклонения", посочи кметът на Карлово.
Все още не е ясно колко средства ще са необходими за изграждането на 21 скъсани моста и поставяне на два аварийни, както и възстановяването на първостепенната улична мрежа.
"Има 96 къщи за обследване. Инженер конструктор ги обикаля, а от другата седмица се включва още един. Те ще кажат кои подлежат на ремонт и кои не могат да се обитават", допълни Кабаиванов.
Областният Стоев увери, че в трите села ще има нормален изборен процес на 2 октомври.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>