Мобилизация в България, колко души може да призовем при нужда (обновена)

23.09.2022 15:05
Български военни съвместно с НАТО учение СНИМКА: МО

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че българската армия е в постоянна бойна готовност. Броят на българите, които могат да се отзоват при мобилизация обаче намалява.

Стоянов коментира, че руската мобилизация носи риск за националната ни сигурност, но увери, че няма заплаха от пряко въвличане на България в конфликта.

„Както знаете, армията освен да изпълнява всекидневната си дейност, е и на границата. Тя е в Каравелово. Бяхме и на пожарите. Армията е там, където трябва да бъде“, каза той.

“Засилили сме наблюдението и разузнаването в източната част на страната“, каза Стоянов във връзка с обявената частична мобилизация в Русия.

Колко обаче бойци може да мобилизира България, в случай на необходимост?

Както "24 часа" писа армията ни в момента разполага с около 20 хил. професионални войници и около 500 доброволни резервисти в случай на нужда. Към тях се добавят и 45-те хиляди запасняци.

Плановете на Министерството на отбраната са в следващите 10 години въоръжените сили да нараснат до 43 000 души - в това число и 3000 в доброволния резерв. Тогава обаче половината от сегашните запасняци вече няма да подлежат на сборове поради възраст.

В случай на война обаче на мобилизация, обявена с указ на президента, подлежат всички мъже и жени в страната на възраст между 18 и 60 г. За тях е предвидено едномесечно военно обучение.

За получаване на базова военна подготовка в последните 5 г. Министерството на отбраната и това на образованието въведоха и специални часове за гимназистите. Засега обаче те са само теория и не включват инструктаж за работа с оръжие или курсове по оцеляване.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>