Хиляди на опашка пред Нирвана за Nasimo

22.09.2022 15:26 Лили Първанова
Насимо посреща гостите си Снимка: Юлиян Савчев
Собственикът на галерия "Нирвана" - Николай Младжов, Насимо и диригентът Йордан Камджалов приветстваха зрителите Снимка: Юлиян Савчев
На събитието бе и съпругата на Насимо - Александра (с лице към камерата) Снимка: Юлиян Савчев
Диджей Мартен дойде със семейството си Снимка: Юлиян Савчев
Опашка от млади хора да видят картините се изви и на двата тротоара. Желаещите се редиха до полунощ Снимка: Юлиян Савчев

Хиляди хора се редяха на опашка пред столичната галерия Нирвана, за да видят изложбата "The supper" на най-добрия стрийтартист у нас - Nasimo. В продължение на повече от пет часа потокът от желаещи да се докоснат до изкуството на прочутият у нас и в чужбина художник бавеше трафика по ул. "Ангел Кънчев" и малко преди полунощ все още пристигаха фенове на художника.


"Аз и моите колеги колекционери сме в шок, защото ти объркваш представите на класическите колекционери", откровено сподели пред Nasimo Ники Младжов, собственик на арт пространството, наложило се като един от най-големите културни центрове у нас.
"Ние сме в шок, както сега каза един толкова голям експерт", каза световноизвестният диригент Йордан Камджалов, който заедно с Ники Младжов откри изложбата, представяща на големи платна 14 изкушения.


"Това, което рисува Nasimo, е пълен шок, той сваля небето на земята, смъква цялото знание, тази изложба е ежесекундна тема - нашето падение, нашият провал, нашите изкушения", обобщи диригентът Йордан Камджалов.
Гостите на изложбата бяха посрещани от момичета с безизразни маски на лицата, които им подариха по една червена ябълка - символ на седмата самостоятелна изложба на Nasimo. Изложбата, която се осъществява със съдействието на Национален фонд "Култура", е истински феномен и заслужено може да бъде наречена арт събитието на годината.

Nasimo, благодарение на когото стените на много сгради в различни градове са превърнати в гигантски платна, изненада почитателите на съвременното изкуство с 14 творби, посветени на изкушенията, и експресивен автопортрет.
"The Supper" е инспирирана от изкушенията, страстите и емоционалните състояния на душата, преминаваща през изпитанията на живота. "През последните 12 години силно ме вълнува темата за душата и нейният път, откъде идваме, накъде отиваме, каква е целта на това пътешествие.

В епохата, в която живеем, някак стойностните неща се опорочават, доброто се приема за лошо и лошото за добро, ценностите избледняват, наблюдава се алчност, суета, гордост, похот, пренасищане на всички нива на съществуване освен в едно - нивото на осъзнатост относно нашата духовна същност", споделя Nasimo, който подготви за събитието и ексклузивен лимитиран брой кутии с музейна колекция от лично подписани принтове на картините от изложбата. Специално създадена за изложбата музика звучеше в галерията благодарение на Иван Шопов, а прочутият с разчупените си клипове SuperS4upen добави допълнителен елемент към "Вечерята".


В изложбата си Nasimo представя микс от модерна изтънченост и бунтарството на твореца от улицата. Класическата техника с маслени бои е смесена с характерните за стрийт арт спрейове. Посетителите на изложбата преминават през невероятно меню, което ще ги потопи в една различна реалност. Nasimo предлага наслада за всички сетива - изпипан е прецизно и най-финият детайл, за да се включат възможно най-много усещания, а не просто да се покажат модерни шедьоври.
Nasimo, който е автор на най-големия стенопис графит в Източна Европа, хваща спрея през 1995 г. и оттогава е създал повече от стотици стени.
Завършил е "Живопис" във факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново. Най-добрият стрийтартист у нас е познато лице на световната графити сцена с изяви в Канада, Англия, Италия, Поругалия, Русия, Китай, Турция, Индия, Косово Гърция, Румъния, Чехия, Белгия, Германия, Полша, Австрия. Дотук има шест самостоятелни изложби и колаборации във и извън своята сцена. Установява термина "Fine Graff Art" - симбиозата между традиционната живопис и графити.
Изложбата "The supper" на Nasimo може да се види в галерия "Нирвана" до 21 октомври.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>