“Мракът свети” - Силвия Богоева рисува места в София, заредени с енергия

22.09.2022 09:00 Калина Костова
Картина от изложбата "Мракът свети"
Силвия Богоева

Гримьорни в театъра, художествени ателиета и галерия за дизайнерски обувки. Рисувайки тези сюжети, Силвия Богоева се опитва да пресъздаде вълнуващи случки, недостъпни за общата публика.

Резултатът е надникването ѝ в по-интимни процеси и пространства в различни сфери на визуалното изкуство, което тя събира в картините на изложбата си “Мракът свети”.

Влизайки в залата, публиката вижда само крайния резултат. А вълнуващ е именно пътят, необходим да се извърви, преди публиката да се настани удобно по местата си в Народния театър например. Сред пространствата, които са част от изложбата и които авторката описва като пълни с творческа енергия места, са Националната художествена академия, Ателие 50, галерия за ръчно правени италиански обувки, ресторант, в който се “минава текст”, или дворът на къщата на писателя Иван Вазов и др.

Експозицията на пръв поглед може да прилича на оксиморон, но всъщност съвсем ясно дава да се разбере, че светлината превзема мрака. Това по думите на художничката описва най-точно цялото ѝ светоусещане.

Изложбата в софийската галерия “Нюанс” е много личен опит на Богоева да изрази любовта си към всички артисти и труда им. Тя се впечатлява от живия живот на артиста и от заобикалящите го инструменти на неговия труд. Що се отнася до хаоса от всичките пиеси, платна, обувки и животни - той винаги я е вдъхновявал.

По същия начин я привличат и тъмните гами, затова и те се превръщат в основното ѝ изразно средство. Художничката се спира на контраста като ключов похват, защото той отлично преразказва отношението ѝ към света, в който живее. Като паралел между регулярния битовизъм и творческата ми душа, казва тя. Често се чудела има ли място за дълбоко чувствителните, романтични хора в днешното забързано и стресирано общество. За нея именно срещите с артистичните процеси са бягството от лавината на информационната тягостност, която според нея ни смачква всеки ден.

Силвия Богоева е родена през 1990 г. в София, където завършва специалност “Метал” в Националното училище за приложни изкуства “Св. Лука”. След това придобива бакалавърска степен “Порцелан и стъкло” в Националната художествена академия, а по-късно отново там завършва и магистър със специалност “Живопис” в ателието на Ивайло Мирчев и Десислава Минчева. 

Изложби прави от 2009 г. насам, като има и много спечелени награди. Една от тях е “Портретът” - приз за млад автор в категория “Живопис”, поднесена от Тодор Стайков (Млади български художници) през 2020 г. През 2021-а става главен сценограф във втория сезон на българския сериал “Пътят на честта”.

“Мракът свети” е дълбок реверанс на Богоева към творчеството на Марий Росен и групата “HELP me JONES”. Може да бъде видяна до 9 октомври в галерия “Нюанс”.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>