Още крият името на строителна фирма, пръснала опасните химикали край София

21.09.2022 21:45 Весела Бачева
Част от изхвърлените варели с опасни химикали
Шефът на аварийната служба в столицата Красимир Димитров лично следи обезопасяването на терена

В част от 250-те варела, тежащи над 12 тона, са открити маркировъчна боя, карбид и смола

Маркировъчна боя, карбид и смола са съдържали незаконно изхвърлените в района на София варели. Това заяви пред “24 часа” директорът на “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община Красимир Димитров.

Подобни материали се използват в строителството, обясниха експерти. Името на фирмата обаче още не е ясно.

Варелите били с различно съдържание, но

все още не са ясни всички химикали, които са били в тях,

тъй като някои са открити затворени и тепърва ще се изследва съдържанието им. Взети са проби от въздуха, почвата и съдържанието на варелите. Извършени са и съвместни проверки на РИОСВ, министерството на околната среда, Столичната община, полицията и пожарната.

Варелите бяха намерени преди дни в столичните райони “Искър”, “Панчарево” и “Кремиковци”. Общият им брой е 250, вече почистените са тежали 12 тона. 14 все още не бяха премахнати в сряда следобед.

“Има още десет 200-литрови варела в село Бусманци и четири малки край село Кривина. Чакаме камион и свободна площадка, на която да ги депонираме. Веднага щом се освободи площадка, ще продължим работата”, каза Димитров. Той увери, че останалите 14 варела са обградени и добре херметизирани. Те ще бъдат почистени най-късно до петък, а обезвреждането им трябва да стане до дни.

Химикалите в изхвърлените варели са токсични и опасни за живота и здравето на хората. Някои са били отворени и се е разляла опасна смола.

“Смолата се използва за повърхности и може да отдели фенол, който е опасен и токсичен”, обясни Димитров.

Няма засечени опасни вещества във въздуха до момента,

както и опасност за посевите в районите, въпреки че варелите са изхвърлени в ниви. Замърсена е единствено почвата, върху която са се разлели отворените варели.

Тя ще бъде третирана според указанията на Министерството на околната среда и водите.

Все още не е ясно колко ще струва на Столичната община обезвреждането на варелите и веществата в тях. Очаква се обаче цената да е висока, затова от там се разглеждат различни варианти кой да го направи.

“Търсят се различни фирми, тъй като това

ще струва доста средства на общината”,

коментира още Димитров. По случая е сигнализирана и Софийската градска прокуратура, а от “Московска” ще търсят компенсация по съдебен път.

На 7 септември е постъпил първият сигнал за намерените варели. Те са били на 4 места в София - квартал “Димитър Миленков”, край двореца “Враня” и селата Бусманци и Кривина.

Ден по-късно информацията достига и до “Аварийна помощ и превенция”.

Задържаните по случая са трима

Единият е собственик на промишлен склад до гара Яна, където има такива варели. Той бе прибран от полицията още преди седмица. За другите двама се предполага, че са превозили и изхвърлили варелите от склада до нивите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>