След урагана в Бургас и Поморие искат спешно спасителен хеликоптер

18.09.2022 22:20 Тони Щилиянова
Вятърът захвърли лодка на Морската гара в Бургас. СНИМКА: Димчо Райков
Огромните изкоренени дървета направиха непроходими много от улиците и булевардите в града. СНИМКА: Тони Щилиянова

Бургас и Поморие осъмнаха в неделя опустошени след адската буря, която се разрази внезапно на 17 септември следобед и нанесе огромни щети. Вятър, достигащ до над 150 км/ч, изпочупи стотици дървета и покриви, стотици декари лозя край Поморие бяха унищожени, населени места останаха без ток, а 18 души в областта потърсиха медицинска помощ.

“В двете морски общини бе обявено частично бедствено положение, а на 19 септември се очаква комисия от земеделското министерство да пристигне на място, за да огледа и опише щетите на земеделските производители”, каза за “24 часа” областният управител проф. Мария Нейкова. “Щетите в Бургас и Поморие са за милиони, ще се търсят средства от междуведомствената комисия по бедствия и аварии”, допълни тя.

В Бургас в неделя пристигна служебният министър на енергетиката Росен Христов, който огледа щетите, след като бурята събори 12 електрически далекопровода. Той обяви, че електрозахранването е възстановено в повечето точки, засегнати от бурята, като на много места се ползват временни трасета. По думите му големите поражения са по 110-киловолтовата мрежа. Според Христов ще са нужни около 2 месеца за възстановяването им, а на алтернативни трасета не може да се разчита заради наближаването на отоплителния сезон.

“Истинско чудо и голям късмет е, че бурята не доведе до трагичен случай

при толкова много поражения. Точно преди 10 години на същата дата имахме също такава буря с повече от 130 км/ч.  За съжаление, тогава имаше жертва”, припомни кметът на Бургас Димитър Николов, който цял ден вчера заедно с проф. Нейкова оглеждаха най-засегнатите места. (Тогава дърво падна и уби 26-годишния Пейо Янчев в района зад Трета поликлиника – б.а.). Кметът благодари на десетките доброволци – родители и учители, които почистиха дворовете на детски градини и училища, затрупани с паднали дървета.

“Това е безценна помощ за по-бързото възстановяване на учебните заведения, за да могат децата да влязат в по-приветливи дворове и да не се стресират”, коментира кметът Николов.

Нейкова настоя най-после Бургас да се сдобие със спасителен хеликоптер, който да се ползва при подобни инциденти.

“Отдавна апелирам за това. Ако имахме такава техника, сега щяхме да я използваме. Имаше паднал човек зад борда на яхта в Поморие и заклещено семейство на остров Свети Иван. Самата аз не можех да стигна до Поморие вечерта в събота, защото пътят беше затворен. Физически нямаше как да се придвижа”, каза Нейкова. Според нея е задължително да се отпуснат средства за летателната машина от плана за възстановяване. За спешната нужда от санитарен хеликоптер и сформиране в Бургас на спасителен отряд от ново поколение, който да действа по земя, въздух и вода, се обяви и българинът Иван Кристоф, по-известен като Човека паяк, който се свърза с “24 часа”, за да разкаже за идеята си и готовността да участва в обучението на спасителите.

Пристанище Бургас може да стане опорната спасителна точка на източната граница на ЕС по море от Румъния до Турция, както и вътре в страната ни, убеден е Кристоф. Според него крайно наложително е да се подобри координацията между доброволческите и спасителните служби.

“Всякакви бури и наводнения сме преживявали, но такова нещо не съм виждал. Възрастни хора от Поморие разказват, че е било

по-страшно дори от големия щорм през 1980 г.

Някои смятат, че е било торнадо. Предполага се, че на места вятърът е стигал до 200 км/ч. Има клипчета, заснети от граждани, на които се вижда подобно нещо”, разказва кметът на Поморие Иван Алексиев. Цяла нощ срещу неделя екипи на пожарната и общината отстраняваха огромни дървета, паднали на пътя Поморие-Бургас.

Новината за паднал зад борда мъж от яхта в Поморийския залив идва малко след 16,30 ч в събота. Веднага катер на Морска администрация се отправя към мястото. Междувременно обаче става ясно, че мъжът е спасен от екипажа на друга яхта, която се намирала наблизо. Силният вятър завлякъл лодки навътре в морето.

Над 500 сигнала за по-малко от денонощие са приети на дежурните телефони в община Бургас. Над 120 автомобила също пострадали при бурята, има откъртени билбордове и пътни знаци. В Морската градина пък, освен че прекърши десетки дървета, ураганният вятър разруши постройката на терариума, пълен с отровни змии, сред които рядка кралска кобра. Имаше реална опасност влечугите да плъзнат из града, но от общината реагираха светкавично и ги прибраха, разказва бургазлия, когото бурята хванала на Северния плаж.

“Всеки ден получаваме известие за метеорологичната обстановка. Прогнозата за 17 септември с нищо не предполагаше подобно нещо”, каза шефът на местната пожарна комисар Николай Николаев.

Ден след урагана, ударил Южното Черноморие, много бургазлии се питат защо институциите не са били предварително известени за драстичното влошаване на метеорологичната обстановка.

Бурята изкорени 100-годишни дървета в Гоце Делчев

Разкъса оранжерии в Пловдивско, щетите са за хиляди левове

100-годишни дървета буквално бяха изкоренени от урагана в Гоце Делчев в неделя. За щастие, няма пострадали. Съборени са леки постройки има и отнесени ламаринени покриви. Няколко сгради са наводнени, но не се е наложила евакуация на хора.

“Поне 30-40 дървета в града са съборени, като повечето са над 100-годишни. Най-големи са щетите в градския парк. Падналите дървета прекъснаха електропроводи и някои райони останаха без ток. Има още съборени керемиди на покриви, паднали саксии, обърнати фотоволтаици”, каза кметът Владимир Москов.

В неделя през целия ден екипи на Гражданска защита и общински работници разчистваха падналите клони и дървета.

От няколко дни в Гоце Делчев се провежда традиционният есенен панаир, а ураганът успя да събори палатки, шатри и да разпилее стоката на търговците. Отложени бяха и концертите в събота вечерта. Заради провалените прояви от общината обявиха, че панаирът ще продължи още два дни.

Ураганният вятър, който бушува в неделя в Пловдив и региона, нанесе сериозни щети на земеделските стопани. Поривите му стигнаха 75-80 км/час, съобщиха синоптиците от авиобаза Крумово.

Много оранжерии в района на село Скутаре бяха разкъсани, а щетите на техните собственици се изчисляват на хиляди левове. Стихията успя да счупи и клони от дървета, събори цветя в саксии и изтръгна храсти.

“Нищо не успяхме да похванем в този вятър. Смятах да варя ракия, но това е невъзможно”, заяви  жител на село Маноле. В следобедните часове силата на вятъра намаля. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>