УТРЕ Ревнивецът Юри осъден до живот - разбил с брадва главата на съперника си

18.09.2022 17:58 Диана Варникова
Пазарджишкият окръжен съд постанови доживотен затвор за 30-годишния Юри Асенов.
Запис от видеокамерата в заложната къща

В досието на 30-годишния Асенов има 14 присъди и 28 заявителски материала за кражби

В хода на делото опитал да натопи и бременната си бивша приятелка

Убиецът пребъркал джобовете на жертвата си и взел всичко по-ценно - продал вещите и си наел стая в хотел в Пловдив

30-годишен мъж ще остане до края на живота си в затвора заради извършено от него тежко криминално престъпление. Преди дни Пазарджишкият окръжен съд постанови такава присъда за Юри Асенов от село Братаница. Той умъртвил с брадва своя съперник Стефан Атанасов.

Асенов бил воден от болезнена ревност към любимата си Жана, от която чакал дете, но

често налитал да я бие в пристъп на ярост

Бременната жена не могла да търпи повече психическия и физически тормоз, упражняван от любовника й, и навръх Гергьовден миналата година го напуснала. Заканила се, че ще направи аборт, но поради липса на пари не прекъснала бременността си.

Жана Спасова се преместила да живее в село Черногорово, където се нанесла в полуразрушена едноетажна кирпичена къща със Стефан Атанасов. С него се познавали от 5 години и той предложил да бъдат интимни приятели. Така заживели заедно.

Отхвърленият Юри не спирал да я търси, да я моли да се върне при него и също се преместил в необитаема постройка в двора на местното училище “Асен Златаров”, за да следи бившата си възлюбена.

На 2 юни Асенов решил да гостува на леля си Калинка в Мало Конаре. Жената имала велосипед, който Юри откраднал и го подкарал обратно към Черногорово.

Във фаталната нощ - на 13 юни, когато е станало убийството, около половин час след полунощ компанията от Жана, Стефан и неговата сестра със съпруга решили да отидат на казино в Пазарджик. На връщане около 3-4 ч призори се прибрали в Черногорово.

Стефан и Жана влезли в къщата, която обитавали,

правили любов и не подозирали, че Юри ги следи

Ядосан от видяното и решен на всяка цена да си върне Жана, Асенов замислил пъклен план - да премахне от пътя си завинаги Стефан.

От двора взел брадва и влязъл в къщата през отвор в една от стените от задната страна на постройката. Жана и Стефан спели в една от стаите, легнали на матрак на пода. Изоставеният прелъстител започнал да нанася силни удари предимно в лявата половина на главата на Атанасов, като го удрял с тъпата част на брадвата.

Сънен, Стефан се опитал да се защити от ударите, но цялото му лице се обляло в кръв, Жана започнала да вика за помощ, но Асенов я заплашил, че ще отсече врата, ако не си мълчи.

Агонизирайки, мъжът издъхнал, а 29-годишният криминално проявен Юри принудил бившата си изгора да му помогне да укрие трупа.

Двамата завили тялото с чаршаф, одеяло и юрган и го свалили в мазето на къщата. Свалил и окървавения матрак в избата и накарал Жана да почисти следите от кръв по стените в стаята. Заличавайки следите, убиецът хладнокръвно преровил джобовете на Стефан и взел пръстен и синджир, 200 лв. и мобилен телефон.

Според събраните по делото доказателства Юри е търсил и лопата, за да зарови трупа на жертвата. Жана решила да го излъже, че наблизо в бившето стопанство имало лопата. Тя търсила начин да излязат от къщата и да повика за помощ и го примамила да тръгнат към стопанския двор.

Така на виковете й: “Помощ, помогнете ми!” се отзовал работник в местен склад

Асенов носел в себе си сгъваем нож, но работникът успял да му го вземе. След това притеклият се на помощ на бременната жена се обадил на районния полицай в селото.

На място е изпратена дежурна оперативна група, която открила и иззела 4 дактилоскопни следи. Намерени и иззети са веществени доказателства, сред които тояга, парче от матрак, завивките, в които е било увито тялото на Стефан, и др., а трупът е транспортиран в отделението по съдебна медицина в областната болница в Пазарджик.  

Убиецът успял да избяга с брадвата и я оставил в обитаваната от него постройка в двора на училището в Черногорово. Той изхвърлил и маратонките, с които бил по време на убийството, след което напуснал селото с откраднатите вещи от Стефан.

По пътя си бил забелязан от местни хора, според които Асенов бил “запъхтян, треперел, изглеждал притеснен и изнервен”. Попитал ги къде може да вземе такси и те го насочили към центъра на селото.

Оттам той хванал микробус и слязъл в района на старата автогара в Пазарджик, после се придвижил към жп гарата, качил се на влака и отишъл в Пловдив.
Влязъл в заложна къща, където искал да продаде отнетите златни накити от Стефан.

Служителката в заложната къща му платила 530 лв. за тях. Съвсем спокойно, сякаш преди часове не е убил човек, 29-годишният бивш затворник си наел стая в хотел, изкъпал се, отдъхнал, а в това време органите на реда го издирвали. Убиецът бил заловен на 13 юни в 21,30 ч.

От заключението на съдебномедицинската експертиза от аутопсията на убития Стефан Атанасов става ясно, че той е

издъхнал от много тежка черепно-мозъчна травма, довела до разкъсване на мозъка,

тежък мозъчен оток и счупване на черепа, с множество разкъсно-контузни рани по главата и множество охлузвания и кръвонасядания по лицето, охлузване на шията и лявото рамо.

Смъртта е настъпила бързо от нанесената травма около 7 часа сутринта, когато спира сърдечната дейност и дишането.

В хода на разследването е назначена видеотехническа и лицевоидентификационна експертиза, като от училищното ръководство в Черногорово на разследващите са предоставени видеозаписи от външна охранителна камера, както и от заложната къща в Пловдив, където Юри Асенов е предал откраднатите златни накити от жертвата си.

В обвинителния акт по делото прокурорът взема предвид и факта, че до извършване на убийството на Стефан Юри Асенов е бил осъждан 14 пъти предимно за кражби.

Повдигнато му е и обвинение за откраднатия велосипед от леля му

в Мало Конаре. Държавното обвинение смята, че Асенов е извършил престъплението умишлено, като мотивът е проявената патологична ревност спрямо Жана Спасова, която е отключила агресията му към нейния нов приятел.

Интересно е обяснението защо е започнал да преследва бившата си любима 29-годишният тогава рецидивист, дадено от него по време на разпита.

Пред разследващите той твърди, че искал да спаси Жана от ръцете на Стефан, който искал да я направи проститутка и да я изведе в Кипър, за да практикува там най-древната професия. За самото убийство прехвърля вината и на бременната си доскорошна любима, която уж му била дала съвет да скрият трупа на Стефан на тавана.

“Не мислех първоначално да удрям Стефан с брадвата. Бях му ядосан много. Съжалявам, не исках да го убивам. Исках да живея с Жана, понеже щяхме да имаме и първо дете, но

Стефан ми я открадна, въпреки че виждаше, че е бременна от мен. Това е”,

казал Юри Асенов в досъдебното производство.
Пред разследващите органи Асенов, който е с основно образование и от ромски произход, е направил признание, че е извършил убийството, но се е опитал да прехвърли вината на Стефан, който уж го бил нападнал и наръгал с нож.

Затова той му посегнал с брадвата. Но разследването приема тези твърдения за недостоверни.

В хода на образуваното наказателно дело стана известно още, че срещу Асенов има заведени 28 заявителски материала за кражби, отнемане на МПС, за блудство с лице от същия пол, както и че се ползва с лошо име сред хората в родното си село Братаница и системно се движи в средите на криминално проявени лица.

Като взе предвид фактите и доказателствата, както и свидетелските показания, съдия Коста Стоянов от Пазарджишкия окръжен съд издаде присъда доживотен затвор при специален режим на изтърпяване за рецидивиста Юри Асенов.

Наказанието може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>