Ретроградният Меркурий: какво може да загубим, ако използваме тъмната му страна

18.09.2022 09:14 Стилиян Иванов*

Нищо особено не се случи през януари и през май, когато планетата отново беше в обратен ход, така ще е и сега

Ретроградният Хермес е от 10 септември до 2 октомври. Хермес? Стреснахте ли се? А така.

Целта е да започнем да мислим, когато някой се опитва да манипулира живота ни, позовавайки се на небесните тела, на които никак не им дреме за нас, простосмъртните, така както не им е пукало много-много за хората на олимпийските богове, чиито първообрази използвали преводачите на асеман-себепознанието чрез звездите, деформирайки го до астрология.

Защо преводачите? Затова, защото най-големите бели в звездната математика са нанесли именно тези, които транспонирали на античен, практичен и удобен език хилядолетни знания за смисъла на човешкото съществуване. То определено не опира само до паницата с боб и няколкото търкалящи се по масата кюфтета. За тях се борят хората, пропуснали да забележат, че броят на паници с боб е равен на броя на участниците в обяда, за да подсигури живота им. Кюфтетата обаче винаги са нарочно по-малко, за да ги накара да се бият помежду си за лукс - нещо, без което могат, но би било добре да си го имат с цел задоволяване на сетивата или за дразнене на сътрапезниците си.

Та за да въведа изначална яснота относно “злочестата” планета Меркурий, чийто ход непрестанно вълнува както световния елит, така и маникюристките му, ще разкажа кой всъщност е Хермес.

Хермес/Меркурий е един от дванадесетте олимпийски богове и според преобладаващите митове баща му е Зевс, а майка му е Мая - дъщеря на титана Атлас, гиганта, който държи небето на гърба си. Хермес е пратеник на боговете, посредник между тях и хората, но също така и защитник на крадците, покровител на хазарта, магията и търговията; предводител на душите в отвъдния свят.

По принцип всички божества от гръцкия пантеон комбинират човешките с божествени качества, но в Хермес/Меркурий човешките качества надделяват, превръщайки го в най-популярния гръцки бог! Допълнителна причина за неговото фаворизиране от хората е това, че Хермес по същество е първият учител на човеците, преподавайки им буквите и науките, поради което символизира Словото. А има и мит, който му приписва предаването на знанието за огъня, т.е.

Хермес измества Прометей от първото място на почетната стълбичка за принос към човешката цивилизация.

Меркурий изобретява както мерните единици, така и хитростта, използвана в търговските сделки. Дори повече! Тъй като в сделките са необходими красноречие и убедителна сила, той е почитан като бог на търговията. Хермес е покровител на ораторите и писмеността и на онези, които се занимават с тях.

Хермес изразява скоростта и променливостта, с които оперира човешкият ум, но също и измамните пътища, които понякога следва, тъй като лесно се заблуждава и прави грешки.

Легендата гласи, че още на четвъртия ден след раждането си той откраднал свещените волове на Аполон, подпомогнат от Луната! Затова се смята, че дейностите под знака на Меркурий са изключително успешни през нощта. Хермес е много близко до хората поради сложния си, получовешки-полубожествен характер. А митовете, които хората са му посветили, го представят като много човечен, т.е. пълен с недостатъци и силни страни, поради което той е не само най-симпатичният от дванадесетте олимпийски богове, но и е най-близкият до човешката природа.

Един от символите на Меркурий е кадуцеят - тънка пръчка от лаврово или маслиново дърво, около която са увити две змии, чиито глави се срещат лице в лице. Над змийските глави, в горната част на пръчката, има две крила. Легендата за произхода на кадуцея гласи, че Хермес разделил с тоягата си две змии, които се биели ожесточено помежду си. Оттогава кадуцеят е символ на единството и прекратяването на раздора. В Древна Гърция посланиците и проповедниците го използвали като отличителна емблема, за да се предпазят от враждебни действия.

Нали разбирате, че няма как Хермес да има каквото и да е зловредно влияние върху живота ни, независимо дали ще бъде в прав, или ретрограден ход просто защото самата му природа предполага непрекъсната изменчивост и настоява ние също да бъдем гъвкави и приспособими. Ако променим жълтеещата се гледна точка към “ретроградния Хермес” в нещо практично, тогава може да насочим вниманието си към една от главните дейности на крилатия бог - купуването и продаването, но не само на стоки и услуги, но и на идеи, и на нас самите дори. Вместо да пълня страницата с ненужни думи, ще ви бъда практически от полза.

Купуването и продаването са пряко свързани с планетата Меркурий, знака Близнаци и нашия трети дом, така че се научете да гледате тях, когато искате да придобиете или да дадете нещо, особено в период на ретроградност:

1. В кой дом се намира Хермес.

2. В кой зодиакален знак на вашата карта е Меркурий.

3. Кой дом влияе на вашия знак Близнаци.

4. Коя планета или планети са в знака на Близнаци.

5. Коя зодия управлява третия ви дом.

6. Коя планета или планети са във вашия трети дом.

Всички ние, независимо от нашия зодиакален знак, трябва да бъдем особено внимателни, когато работим като купувачи, продавачи или инвеститори, за да не използваме “тъмната” страна на Меркурий: лъжи, кражби и измами. Защото, ако я използваме, тогава всичко, което спечелим от търговия и трансакции, скоро ще бъде загубено.

Очевидно много комбинации могат да бъдат създадени в зависимост от дома и знака, в които се намира Меркурий, кой дом влияе върху знака на Близнаци, коя планета или планети са в знака на Близнаци, кой знак управлява трети дом и коя планета или планети са в трети дом. За да вникнете в детайлите, тръгнете по пътя на асеман астрологията.

Някои от вас ще попитат: И какво да правим сега? Ами такова, каквото правехте и преди, когато Хермес/Меркурий беше ретрограден - през януари и през май. Помните ли? Не, разбира се. Защото нищо особено не се случи, така както нищо особено няма да се случи и сега.

* Стилиян Иванов е автор и режисьор на 59 документални филма за историята, културата, философията и вярванията на човечеството. Води семинари по “Астрология на себепознанието” у нас в Центъра по себепознание “Орфей” и зад граница. След дългогодишни проучвания систематизира теорията за себепознанието, наречена асеман.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>