И магаретата – с GPS, дори да карат дърва от отсрещния баир

16.09.2022 13:05 Валентин Хаджиев
Търговците в Родопите опитват да продават кубик широколистна дървесина за 200 лв.
Според горските власти цената на дървата за огрев е висока заради транспорта, разтоварването и цепенето.

“Без дърва ще останем тази зима и ще студуваме заради тия джаджи. Ей ги къде са отсреща, а не можем да ги прекараме с магарето и конете”, тревожат се хората в село Мугла.

То е на 27 км от Смолян и в него няма нито един камион с GPS устройство за проследяване на превоза на дърва.

Според заповед на Изпълнителната агенция по горите всички превозни средства, които транспортират дървесина или недървесни горски продукти, задължително трябва да бъдат оборудвани с GPS системи.

За да спазят изискването, в Мугла трябва да поръчат в града камион, оборудван с устройството, който ще пътува 52 км в двете посоки, за да прекара дървата от отсрещния баир.

“На склад са евтини, но транспортът ги оскъпява значително.

Само от Смолян да дойде до Мугла, камионът ще ти иска 300-400 лв.

В селото имаме коне, но нямат GPS-и”, пресмятат местните пенсионери.

Хората в района не могат да си превозят дървата с лични транспортни средства, на приятели и дори на фирми с по-добри ценови оферти.

Във временните складове на Южно-централното държавно предприятие в Смолян цените на иглолистните дърва са между 28 и 37 лв. на кубик, широколистните се продават за 46-52 лв. На пазара обаче те са над 130 лв., а и някои ги предлагат по 200 за кубик. Основното перо в четирикратното поскъпване е в транспорта. По-скъпите дърва за крайния потребител се формират и от увеличените разходи за разтоварване и цепене.

“Системата за проследяване не е много скъпа, но за да функционира, се плаща месечен абонамент. Нашите камиони са стари, защото се трошат по черните пътища и изразходват много гориво, а и трябва да си осигурим печалба”, коментира собственик на кола за превоз на дърва.

Системата за проследяване има за цел да помогне за контрола и опазването на горските територии. По този начин се гарантира и контролът над транспортирането на дървесината. Необходимо е инсталираният GPS модул да бъде активен и да предава реална информация на живо относно локацията на камиона за превоз на дървесина, както и да пази данните на маршрутите минимум три месеца.

“В землището на Мугла всички дърва, необходими за огрев, са добити, но

стоят на временен склад, защото няма кой да ги извози

Подобна е ситуацията и в множество малки села в планината”, казва инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП в Смолян. То е най-голямото у нас и обхваща горските стопанства в областите Смолян, Пловдив, Пазарджик и Кърджали. В горското предприятие има запитвания от хората може ли превозът да се извършва с животинска тяга - на самара на кон или магаре. Няма обаче такова разпореждане на Агенцията по горите. Животни може да се използват в дърводобива, но само в гората - от отсичането на дървото до временния склад.

От ЮЦДП са изпратили запитвания до агенцията да дадат указания по въпроса, тъй като

за да издадат превозен билет, трябва да има джипиес устройство

и снимка на превозното средство. Има и предложение за промяна в наредбата.

“Изискването не е прецизирано в детайли. Трябва да се промени и да се впише, че не важи за местното население. Дори и да има разбиране на проблема, едва ли това може да стане в рамките на този отоплителен сезон. Поне месец отнема само междуведомственото съгласуване”, обяснява инж. Бакалов.

Горските власти прогнозират, че с настъпването на зимата ще се увеличи бракониерството в горите и по-често ще се нарушават изискванията за превоз.

От ЮЦДП заявяват, че са осигурили 30% повече добив на дърва за огрев спрямо миналата година. От предвидените 112 000 кубика за цялата Смолянска област са изпълнени малко над 50%. Въпреки това дефицит не се очертава.

Има обаче много сериозен проблем с намирането на работници, които да извършват дърводобива в горите и всички останали нелеки дейности, които са непривлекателни за младите хора. Бригадите са предимно от безработни и роми, но и тяхното задържане на работа става все по-трудно покрай алтернативата гурбет в чужбина.

За да стимулира фирмите да добиват дърва за огрев, горското предприятие завишава цените на добива им. Но тъй като

цената на строителната дървесина в региона достигна рекордни стойности

- между 260 и 300 лева за кубичен метър, фирмите предпочитат да добиват от нея за по-голяма печалба и оставят на заден план дървата за огрев.

По данни на Южноцентралното държавно предприятие цената на строителната дървесина е достигнала абсолютен рекорд за последните 40 години.

Пак по данни на ЮЦДП

над 70% от населението в областта се отоплява на дърва

Заради високите цени на газа, пелетите и тока още повече домакинства се връщат към отопление с печки и камини. Много хора, особено в Смолян, очакваха да си сменят уредите за отопление тази зима, но това не стана за една част от тях. Други пресмятат, че ще им е много скъпо на пелети.

По инициатива на областния управител Стефан Сабрутев в Смолян е открит горещ телефон в областната администрация, на който ще се приемат всякакви сигнали, свързани с доставката на дърва за огрев на населението.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>