15 септември в Пловдив: И цветя за учителя, и помощ за пострадалите в Карловско (снимки, видео)

15.09.2022 10:36 Радко Паунов
Директорката на ОУ Драган Манчов" Десислава Стаменова (вляво) въвежда първокласниците в училището. Снимки: Авторът
Невенка Стефанова прегръща възпитаниците си от II В клас.
За първи път от 2 г. насам дворът на учебното заведение е препълнен с ученици и родители.
Първокласниците с нетърпение очакваха да влязат в класните стаи. Тази година в "Драган Манчов" има 4 паралелки с първолаци.
Кметът на район "Западен" Димитър Колев заръча на учениците да ценят труда на своите учители.
Стойка Зайкова очаква да бие за поредна година първия звънец.
Директорката на Образцовата математическа гимназия Веселина Карапеева.
Вълчо Димитров охранява кутията с даренията за бедстващите.
Дворът на Математическата гимназия се изпълни с ученици.

- Даваме на учениците най-ценния урок по човечност, каза директорката на ОУ "Драган Манчов"

- Математическата гимназия всеки ден праща по един бус с помощи към пострадалите в Карловско

Едното не пречи на другото!

С тези думи Гергана и Петър Димитрови, родители на 2-класничка от ОУ "Драган Манчов" в Пловдив, поднесоха две разкошни саксии на учителката на своето дете и отидоха до кутията с дарения да оставят своя дан за пострадалите в карловското село Богдан.

Като тях постъпиха десетки. "Цветето е израз на уважение към учителя, а помощта за бедстващите е знак на съпричастност", коментира пред "24 часа" Гергана Димитрова. Много други родители сториха същото.

"Кутията е препълнена с банкноти от по 10, 20 и 50 лева. Някои пускат пликове с пари. Правят го не само родители, но и ученици", каза Вълчо Димитров, който е охранител в училището и зорко пази даренията.

Директорката на елитното основно школо Десислава Стаменова обясни, че преди дни са отправили призив към родителите "да подарим надежда за хората от Богдан". По думите й родители и учители винаги откликвали. "Благотворителните кампании в нашето училище са традиция.  Събирахме помощи за украинските деца. Сега с този жест към пострадалите от наводненията даваме на нашите ученици най-ценния урок по човечност и грижа за ближния, изпаднал в беда", обясни Стаменова.

На 16-и кутията ще бъде отворена и със събраните средства ще закупят хладилник и електрически печки за най-пострадалите семейства.

И Образцовата математическа гимназия в Пловдив, която съжителства с ОУ "Драган Манчов", е разгърнала мащабна благотворителна кампания.

"Пари не събираме, а предимно помощи - тетрадки, раници, ученически пособия, пакетирани храни, консерви, топли завивки, вода. Все неща от първа необходимост", обясни директорката Веселина Карапеева. Акцията е стартирала още от 5 септември. "Почти всеки ден изпращаме по един микробус с помощи на пострадалите от Слатина, Богдан, Каравелово. Откликват сърцато всички колеги, родители, ученици. Класовете събират средства и закупуват с тях нужните пособия", обясни Карапеева.

Минути преди тържеството за 15 септември, тя не скри, че очаква тежка учебна година. "Не сме наясно какво се случва с отоплителния сезон, пандемията също ни притеснява. Но да си пожелаем здрава и присъствена година", каза тя.

Още в 8 часа двора на училището беше препълнен с родители и ученици от "Драган Манчов". Двете учебни заведения се бяха разбрали да открият в различно време учебната година. Първи бяха по-малките ученици.

"Цялото семейство на нашето училище се е събрало за първи път от две години насам. Досега откриваме годината само с първокласниците. Скъпи ученици, летете, мечтайте, сбъдвайте! А вие, родители,  доверете ни се! Вашите деца ще получат много любов и знания", приветства Стаменова. Тя изтъкна, че посрещат тази есен с нови придобивки - оборудвани класни стани и спортна площадка.

Кметът на район "Западен" Димитър Колев беше представен като приятел на училището. "15 септември, ние, българите сме издигнали в празник. Уважаеми учители, с вашия труд изграждате нашето бъдеще. Бъдете смели и вдъхновени да изградите здраво общество. Скъпи ученици, бъдете мотивирани и ценете труда на учителите си", пожела той.

Стиснала училищния звънец, украсен със здравец, дългогодишната служителка Стойка Зайкова трепетно чакаше да го удари. "Всеки път на този ден особено се вълнувам. Усещането е неповторимо. Сякаш аз ще вляза в класната стая", каза жената, която 42 г. работи като служител в школото.

Прегърнала един от учениците си с едната ръка, а с другата, стискайки букетите, Невенка Стефанова за поредна година очакваше да прекрачи прага на учебното заведение. Тя е класна на II В. "Чаках с нетърпение да се срещна отново с моите възпитаници. Те са нашият смисъл, живот, бъдеще. Безкрайно много ги обичам", каза Стефанова. А малкият Тодор Димов се гушкаше в нея.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>