Пернишки футболни фенове и соцколи превземат “София ДокуМентал”

15.09.2022 08:00 Калина Костова
Кадър от филма "Нямате място в нашия град"

Най-коравата футболна агитка - пернишката, и соцавтомобилитеоживяват в две български премиери на третото издание на международния филмов фестивал “София ДокуМентал”.

Това са две ленти - първата копродукция на НВО Мах за България - “Нямаш място в нашия град”, и за “Колите, с които нахлухме в капитализма” на тандема Борис Мисирков и Георги Богданов. Вторият филм ще закрие фестивала.

“Нямаш място в нашия град” е първият пълнометражен филм на режисьора Николай Стефанов. Продукцията е селектирана за престижни международни фестивали още преди премиерата ѝ за широката публика, която ще е тази есен.

Документалният филм - наблюдение, разказва на зрителите за футболната агитка на миньорския град Перник, където е роден и режисьорът. Историята на “най-коравия” град в България е разказана през всекидневието на група фенове, в което нищо не е само бяло или само черно, и че независимо от средата, в която се намират, всеки иска по-добър живот за себе си и своите деца.

“Колите, с които нахлухме в капитализма” - общ проект на Борис Мисирков и Георги Богданов, разказва вълнуващата история на социалистическите автомобили. Филмът представя поредица от лични сюжети, придружени с доза хумор, как автомобилът по времето на социализма се превръща в оръжие срещу империализма и врага там.

Общо 28 филма ще бъдат показани от 19 до 28 септември на “София ДокуМентал” - първият фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права.

Прожекциите ще са на няколко адреса - “Дом на киното”, “Чешки център”, “Люмиер” и на специално създаденото за фестивала Pop up кино в “Ларго” - София.

Публиката ще види ленти от България, Хърватия, Швеция, Германия, Литва, Украйна, Чехия, Дания, Великобритания, Италия, Грузия, Сърбия, Белгия, Полша, Унгария, Бразилия и САЩ.

Сред тях е документалният филм “Навални”, който напомня силно шпионски трилър. Сюжетът проследява времето, в което врагът на Путин Алексей Навални е отровен при полет от Сибир за Москва през 2020-а, както и работата му с българина Христо Грозев.

TikTok, Boom е посветен на огромния успех на първото китайско приложение, набрало голяма популярност и у нас през последните 2 години. След всяка прожекция ще има и дискусии по темите, засегнати във филмите.

Старт на фестивала ще даде “Убийството на един журналист” на Мат Сарнецки, ще се завърти и “Да станеш Кусто” на двукратно номинираната за “Оскар” режисьорка Лиз Гарбъс и др.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>