Живкови събраха роднините за честването на бившия Първи и Людмила (СНИМКИ)

14.09.2022 18:05 Лили Първанова
Жени Жикова събра близки и познати на честването. Снимки: Юлиян САВЧЕВ
Катерина (в средата) дойде с майка си Силвия Пантева Снимки: Юлиян САВЧЕВ
Катето прилича много на баба си Людмила Живкова Снимки: Юлиян САВЧЕВ
Дизайнерката постави венец на паметника на Живков Снимки: Юлиян САВЧЕВ
Стотици се събраха да се поклонят
Венци имаше и от политически партии
Хората се редяха на опашка, за да се поклонят пред паметника в центъра на града
Жени се снима с хора, дошли от цялата страна
Катерина разгледа с майка си Силвия музея с предмети, останали от популярната й баба Людмила
Журналистът и бивш офицер от Държавна сигурност - Димитър Иванов също дойде на събитието
Бюстът с лика на Людмила Живкова, малко преди да бъде обсипан с цветя
Таня Борисова, уредник на музея в града
Иван Ченчев и кметът на Правец Румен Гугински поднесоха венци

80 години от рождението на Людмила Живкова и 111 години от появата на бял свят на Тодор Живков честваха роднините на популярната фамилия в Правец.


Събитието събра десетки хора от цялата страна в родния град на управлявалия 30 години министър-председател Тодор Живков - граждани на град Раковски, Асеновград, Пловдив и т.н. Всички те поднесоха венци пред паметника на Тодор Живков в центъра на града, а след това честването се пренесе в къщата-музей на държавника, където за първи път бяха изложени лични вещи на Людмила Живкова - нейни рокли, тетрадки, исторически документи, книги.

"Людмила Живкова вярваше в неизбежността на еволюцията и се бореше за нея. Знаеше, че е трудно и затова е нужна сила и смелост. Много са нещата, които тя направи за страната - стана инициатор на пътуващата изложба "Тракийското изкуство и култура по българските земи", обиколила над 20 страни, не е малка ролята й и за развитието на образованието. Тя вярваше, че децата чрез асамблеята "Знаме на мира", ще положат здравите основи на един мирен свят. Нейните идеи бяха подкрепени от над 140 държави и с резолюции на ООН и ЮНЕСКО", каза дъщеря й - дизайнерката Евгения Живкова.


На събитието в Правец присъства и внучката на Тодор Живков - Катерина Славкова.
"Мислила съм много върху това да стана и аз политик. На този етап не съм достатъчно подготвена, но със сигурност след като завърша ще уча в чужбина и после ще се върна, за да предам това, което знам и мога. Защо да не съм следващата жена премиер или президент?", каза Кати, която е дъщеря на сина на Людмила - Тодор Славков и Силвия Пантева.


"Знаете ли, много са ми разказвали за баба, прадядо, както и за популярната фамилия на другият ми дядо - Иван Славков. Мислила съм си да продължа по техните стъпки и много ми се иска това да стане факт. Но първо трябва да завърша", обясни красивата Катерина, която тази година ще бъде в 10 клас в Италианския лицей в Горна баня.


"След като приключа с образованието си тук, може би ще уча в Холандия, а може и на друго място, като сестра ми Ралица (от първия брак на майка й Силвия), а след това ще се върна в България. Такива са ми плановете засега", разказа Славкова.
Високата девойка, която като малка бе действащ манекен в ревютата на леля си Жени Живкова, днес не иска да става нито дизайнер, нито фотограф.


"Минаха ми тези желания. Не ми е безразлична модата, дори имам в главата си роклята за бала, с която искам да се видя, но има време и за това. По-скоро професията, с която искам да се занимавам не е свързана с творчество. Спряла съм се на фармацията. Това ме вълнува и смятам, че имам бъдеще и в нея", каза Катерина.
Колкото до голямата си прилика с баба й Людмила Живкова, Славкова е категорична, че с годините това става все по-видимо за нея и околните, и горда с този факт.


"Баба ми е направила толкова много за културата на България. Тя е била изключително дейна натура и човек, който работи с цялото си сърце за каузи. Мисля, че и по това много си приличаме", каза Кати.
Въпреки, че родителите й са разделени - Тодор Славков живее отделно от майка й Силвия, Катерина не страда от този факт. "Баща ми в момента не дойде, защото е в чужбина, иначе и той мина през политиката. Беше лидер в партията "Напред, България". И той, и леля ми и всички около мен имат афинитет към управление, затова и аз бих се пробвала, но трябва да имам и сериозна професия", мъдро заключва красивата тийнейджърка.


За личния си живот Кати не обича да говори, но то "няма и какво да кажа конкретно", по думите й. "Нямам гадже, но съм щастлива", заключва внучката на Людмила Живкова.
На събитието в Правец присъства почти цялата фамилия Живкови - Евгения Живкова, кандидатът за депутат от БСП Иван Ченчев, кметът на Правец - Румен Гунински, Джордж Райнов, журналистът Димитър Иванов и много други приятели и познати на фамилията.

"Познавам лично Живков. Той не е забравен и това няма да се случи. Тепърва предстои да се даде безпристрастна оценка на живота и делото на държавника Живков и неговата дъщеря Людмила. Каквото и да казват, по негово време държавата процъфтяваше, фактите говорят сами за себе си", каза Таня Борисова, уредник на музея в града.

В края на събитието гласове извисиха формация "Гласове на традицията" и фолклорна формация "Светоглас".

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>