Европарламентът обсъжда ареста на Борисов (На живо)

14.09.2022 18:15
Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Европейският парламент започна обсъждането на ареста на председателя на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов през март тази година.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК. 

По искане на депутати от Европейската народна партия в дневния ред на заседанието бе включена точката “Незаконно задържане на лидера на опозицията в България”.

Лидерът на ГЕРБ бе задържан в дома си в Банкя на 17 март вечерта, а след това отведен и в ареста за 24 часа. Заедно с него бяха задържани и пиарката му Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов.

Арестът на Борисов бе обявен за незаконен на 24 август. Заповедта за задържането му “не покрива стандарта за законност и за непроизволност като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност”, постанови Административният съд.

Темата е включена в дневния ред на евродепутатите по искане на ЕНП, които подкрепиха лидера на ГЕРБ веднага след задържането му и дори изпратиха в София спешна мисия от евродепутати.

В началото на април пък шефът на групата на ЕНП Манфред Вебер и водещи евродепутати сезираха с писмо и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. “Неоправданото задържане на представители на опозицията поставя под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България”, каза Вебер.

Преди няколко дни той и евродепутати изпратиха ново писмо до ЕК с искане тя публично да осъди действията на българското правителство начело с Кирил Петков и на МВР по ареста.

Така на 14 септември темата ще бъде обсъдена и от евродепутатите в Страсбург. В съобщение на ЕП се уточнява, че разискването е “по актуален въпрос, по искане на политическа група, в присъствието на Европейската комисия и Съвета на ЕС”. Допълва се, че според член 162 от правилника за дейноcтта на Европарламента всяка политическа група има право да предлага тема за разискване по актуален въпрос от основен интерес за политиката на ЕС. Представител на политическата група, която е предложила актуалния въпрос, ще направи въведение към разискването. Не се предвижда ЕП да приеме резолюция.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>