В Полша се готвят за война с Русия, учат децата да стрелят

12.09.2022 12:01 Виктор Иванов
Полша е амбицирана да увеличи армията си двойно до 300 000 души.
Стрелбищата във Варшава отбелязват наплив на желаещи да се научат да стрелят.
Териториалната отбрана работи заедно с редовната армия. СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА НА ПОЛША
Варшава закупи чисто нови танкове “Леопард”, очаква и голяма доставка в замяна на своите съветски, които предаде на Украйна.

Полша, която споделя над 200 км граница с Русия и още 418 км с най-верния съюзник на Владимир Путин Беларус, сериозно се готви за война, която ще дойде от изток.

От години Варшава е единствената столица в НАТО и ЕС, която се отнася с подозрение към Путин. И дори в началото на тази година, когато Русия нападна Украйна, едни от първите думи, които отправи Варшава към съюзниците си, бяха: Казвахме ли ви?

Сега Полша се готви за война. Съвсем сериозно. В следващите между 3 и 10 години Русия ще нападне Полша, убеден е заместник-министърът на отбраната на Полша Марчин Очепа.

Варшава обаче не се подготвя за война с Русия от вчера. Постепенно поляците изградиха армията си наново и успяха да я направят 24-а по сила в света. Като единствените им слабости всъщност са прекомерно големите харчове за отбрана, които се финансират с нови дългове. И липсата на самолетоносачи.

Откакто Русия нападна Украйна, Полша планира увеличаване на армията си двойно - от 150 на 300 хил. души. Като се

предвижда и връщане под някаква форма на наборната казарма

14 години след като в Полша задължителната военна служба бе премахната.

Основната стратегия на поляците обаче е всеки от 37-те милиона поляци да участва пряко във войната. Напоследък вече се наблюдава засилен наплив от желаещи да се включат в силите за териториална отбрана - резерв от обучени да воюват доброволци. Този опит е почерпен пряко от Украйна, където силите на териториалната отбрана воюват рамо до рамо с редовните въоръжени сили. Голяма част от успешната отбрана на Киев през пролетта бе поверена именно на такива доброволци, които воюваха по полупартизански начин на малки отряди, които удрят и изчезват. Полската териториална отбрана бе създадена през 2017 г. по настояване на управляващата Партия на закона и справедливостта и тогава бе наречена партийна полиция. От пролетта обаче съставът ѝ се е увеличил седемкратно, твърдят полските власти.

На обучение именно на такива доброволци е присъствал екип от журналисти на “Вашингтон пост” през лятото на тази година. Като обучението се заплаща от правителството.

“Хората вече не мислят, че живеят в сигурност, че нищо страшно няма да се случи и армията е ненужна”, обяснява пред “Вашингтон пост” Кшищов Войчик, който е обучител на доброволците както в умения за оцеляване, така и в боравене с оръжие.

Обучението в боравене с оръжие вече е залегнало и в програмата на училищата в Полша. Като от началото на учебната година през септември всички деца, навършили 13 години, ще преминават военно обучение.

“Въвеждането му със сигурност е един от ефектите на войната. Ако преди 10 години министър бе предложил още в прогимназията да се минава военно обучение, щеше да предизвика подигравки. Това, коeто видяхме в Украйна обаче, и начинът, по който се води тази война, кланетата ни показаха, че опасността е съвсем реална. И

военните умения са нужни на всеки

Това не е милитаризация на децата, а обучение в умения, които ще са им нужни и ценни, ако конфликтът дойде при нас”, казва министърът на образование Пшемислав Чарнек в защита на новото военно обучение.

Часовете по гражданска отбрана, познати и в България от времето на комунизма, реално бяха забравени в Полша до тази година. Сега обаче се връщат, като се предвижда да има дори обучение за боравене с оръжие. Осмокласниците например ще минават само теоретична подготовка, но в девети клас вече ще се учат да стрелят, ще имат и часове по тактика.

“Ако Русия някога си помисли да атакува Полша, в Кремъл трябва да знаят, че 40 милиона поляци са готови да ги посрещнат с оръжие в ръка, за да защитят родината си”, заяви през юни премиерът Матеуш Моравецки, докато откриваше ново стрелбище в училище.

Паралелно с въвеждането на военното обучение за доброволци и ученици в Полша започва и дебат дали не трябва да се либерализира правото за притежание на оръжие. А

само в един клуб по стрелба във Варшава има 400 нови обучаващи се

от началото на войната в Украйна.

Основата на полската подготовка за война обаче си остава бързото превъоръжаване на армията. Полша вече сключи редица сделки за замяна на старите си танкове с германски “Леопард” и корейските К-9, ускори модернизацията на военновъздушните си сили с изтребители F-16 и F-35. Поръчала е от реактивните системи за залпов огън HIMARS. А само преди дни си купи 96 чисто нови хеликоптера “Апачи” по договор с производителя “Боинг”. Апачите трябваше да са 30 броя според първоначалния договор, но Варшава реши да увеличи бройката. Като хеликоптерите първоначално ще бъдат придадени към частите, които имат от новите танкове “Леопард”, за да се създадат ударни сили на полската армия.

Лятото Полша вече сключи сделка с Южна Корея за 14 млрд. долара. Като Варшава ще получи 1000 нови танка К-9, 675 самоходни гаубици и 48 леки изтребителя FA-50.

Само за последната седмица полското правителство пък сключи договори за нови 48 самоходни гаубици “Краб” и 36 платформи на стойност 800 млн. долара, както и за 630 млн. долара за нови бойни машини “Росомак” (разновидност на финландската “Патрия”, която се произвежда в Полша). Като последният договор включва и разработването на бронирана машина за разузнаване без екипаж “Гладиус-2”.

За следващата година Полша ще даде още над 20 млрд. евро за нови оръжия.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>